logo


Ακόμη μια άδεια για έρευνα προς διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος, με οπτική μέθοδο χωρίς εκσκαφές, ζήτησε και πήρε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Αττικής η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, ολοκληρώνοντας τις σχετικές άδειες για τους 5 Λατομικούς Χώρους στην Πεντέλη, στους οποίους σκοπεύει να αναπτύξει λατομική δραστηριότητα. Αυτό προκύπτει από σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης που αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 25 Φεβρουαρίου, και σήμανε συναγερμό στο Δήμο: Με μήνυμά του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης συγκαλεί εκτάκτως και κατεπειγόντως τη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των Λατομείων σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου στις 4 το απόγευμα, για την ενημέρωση των μελών και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων:

«Θέμα: Νέα πρόκληση με έκδοση νέας άδειας ερευνών

Στις 25/2/2022 εκδόθηκε η συνημμένη άδεια, με αναφορά σε 52 σχετικά !!!!!! και πάλι εν κρυπτώ, χωρίς καμμιά κοινοποίηση σε μας. Πρόκειται για άδεια στην περιοχή του πρ. λατομείου “ΠΑΡΘΕΝΩΝ», ή αλλιώς “ΜΑΛΤΕΖΟΥ” και αποτελεί ευθεία πρόκληση, μετά και το ό,τι έχει προηγηθεί (τοποθετήσεις αρχαιολογικών Υπηρεσιών, κ.λπ.).

Άμεσα προχωρούμε στα προβλεπόμενα Διοικητικά και ένδικα μέσα, ενώ συγκαλούμε την Επιτροπή κατά των λατομείων, σήμερα 16.00 μμ».

Ο ίδιος, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου, σήμερα το πρωί, εμφανώς ανήσυχος και αναστατωμένος από τη νέα αυτή αρνητική εξέλιξη, υπογράμμισε πως ο Δήμος προχωρεί άμεσα, και σε συνεννόηση με τη δικηγόρο της υπόθεσης Αγγ. Χαροκόπου, σε όλα τα προβλεπόμενα διοικητικά και ένδικα μέσα. Προσέθεσε επιπλέον πως το θέμα πρέπει να μπει με τρόπο επιτακτικό και εξόχως πολιτικό προς όλους τους κυβερνητικούς φορείς: «Ή ταν επί τας», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως και πάλι όλα έγιναν εν κρυπτώ και παρά τις γνωμοδοτήσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών και τις ρητές διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως  από τον πίνακα των αποδεκτών τής εν λόγω απόφασης για άδεια στη ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, απουσιάζει ο Δήμος Διονύσου, παρόλο που ανάμεσα στα 52(!) σχετικά έγγραφα στα οποία παραπέμπει η απόφαση αυτή, περιλαμβάνεται σαφής καταγραφή των προσφυγών του κατά των προηγούμενων τεσσάρων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης το περασμένο καλοκαίρι.

Τα παραπάνω έρχονται να ενισχύσουν την ανησυχία και τις σκέψεις για άδηλες πιέσεις, ιδιαιτέρως μάλιστα αν συνδυαστούν: Με την τραγική και ανεξήγητη εν πολλοίς καθυστέρηση στην- αναμενόμενη από τον περυσινό Νοέμβριο- σχετική συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του οποίου η απόφαση είναι δεσμευτική για την εξέλιξη της υπόθεσης. Με τη σιγή ιχθύος που τηρούν για το θέμα όλα τα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τη στιγμή που έγινε γνωστό, πέρυσι τον Απρίλιο. Με την αδράνεια στο μέτωπο της πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης. Αλλά και με την καθυστέρηση στην κήρυξη ως ανενεργών των λατομικών ζωνών στο βουνό. Ίσως οι συναντήσεις αβροφροσύνης με τους υπουργούς και τους γραμματείς να μην είναι πια αρκετές για να αναχαιτίσουν τη καταστροφική περιβαλλοντικά λαίλαπα που έρχεται.