logo


Με ειδικές προσκλήσεις, εκ μέρους καθεμιάς από τις δυο Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Διονύσου, και ακόμη μια εκ μέρους του Δημάρχου, αντιμετωπίζεται πλέον η τακτική του αναδόχου για την προμήθεια καυσίμων, που το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει τουλάχιστον 7 σχολεία της πόλης χωρίς πετρέλαιο. Όπως ενημέρωσε κατά την πρώτη συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης, χθες Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, ο νέος Πρόεδρος Ν. Παπαδόπουλος, από τις αρχές του μήνα τα σχολεία παραγγέλνουν πετρέλαιο, αλλά ο ανάδοχος δεν ανταποκρίνεται, με αποτέλεσμα την επαναπροώθηση της παραγγελίας- εις μάτην, όπως αποδεικνύεται, μια που πετρέλαιο δεν έρχεται.

Κι αυτό, γιατί ενάντια στη συμβατική υποχρέωση του Δήμου να αποπληρώνει την κάθε παραγγελία καυσίμου σε διάστημα ενός μήνα, ο ανάδοχος, “με θράσος και εκβιαστική πρακτική”, απαιτεί την πληρωμή του δυο και τρεις ημέρες αφού παραδώσει το πετρέλαιο, πιθανόν γιατί δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτό το μήνα της πίστωσης, που προβλέπεται από τη σύμβαση. Έχει φθάσει μάλιστα μέχρι του σημείου να εισβάλει κυριολεκτικά στα γραφεία των Σχολικών Επιτροπών απειλώντας θεούς και δαίμονες! Κι αυτό, παρόλο που χρήματα η Σχολική Επιτροπή έχει, παραμένουν όμως δεσμευμένα στην Τράπεζα, μια που με την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου της, στις 8 Φεβρουαρίου, έπρεπε να οριστεί νέος οικονομικός διαχειριστής, διαδικασία γραφειοκρατική που θέλει κάποιο χρόνο.

Η ασυνέπεια και η αντισυμβατική τακτική του του, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, έχει αφήσει σήμερα 5 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς θέρμανση- “αλλά για εμάς, είναι σαν όλα τα σχολεία να μην έχουν πετρέλαιο”, τόνισε χαρακτηριστικά, με το δεδομένο μάλιστα πως τις επόμενες ημέρες αναμένονται και πάλι χαμηλές θερμοκρασίες. Συμπλήρωσε μάλιστα πως όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ώστε να υπάρξει συνεννόηση και ανταπόκριση του αναδόχου έχουν πέσει στο κενό.

Το τελευταίο διάστημα εξετάζονται “με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα” όλες οι εναλλακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος- ιδιαιτέρως που πρόκειται για τον πλέον ευαίσθητο χώρο των σχολείων- ακόμη και η καταγγελία της σύμβασης με το συγκεκριμένο ανάδοχο. Η λύση αυτή, όμως, είναι η έσχατη στην οποία θα καταφύγει η Διοίκηση, μια που στην περίπτωση αυτή, θεωρείται βέβαιο πως ο ανάδοχος θα αντιδράσει με ένσταση. Η εκδίκασή της όμως μπορεί να τραβήξει μήνες, με αποτέλεσμα “να μην υπάρχει σταγόνα πετρέλαιο μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον”, υπογράμμισε από κοινού με τον Αντιπρόεδρο Π. Κανελλόπουλο.

Ήδη αναζητούνται τρόποι πίεσης του αναδόχου σε όλα τα επίπεδα, και παράλληλα αναζητούνται ακόμη και χορηγοί για την εξασφάλιση της θέρμανσης το επόμενο κρίσιμο διάστημα, ενώ δεν έχει αποκλεισθεί και η εκπαίδευση με τηλεδιάσκεψη, την οποία πρότεινε η Ειρ. Γιώτη εκ μέρους της Ένωσης Γονέων, παρόλο που δεν προβλέπεται στην παρούσα φάση.

Την έντονη αντίδραση των συναδέλφων του για το πρόβλημα, μετέφερε στη χθεσινή συνεδρίαση ο Διευθυντής του ΓΕΛ Δροσιάς Δ. Τσαλούχος, που περιέγραψε και την κατάσταση στο δικό του σχολείο, ενώ προειδοποίησε την Επιτροπή πως αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η τακτική του αναδόχου, οι γονείς θα καταφύγουν στη δημοσιότητα και οι μαθητές στις καταλήψεις των σχολείων. Παρόμοια κατάσταση, σχολείου χωρίς θέρμανση, περιέγραψε και ο Γ. Κανουπάκης από τον Εύπολι για το Γυμνάσιο Δροσιάς, όπου χτες τα καλοριφέρ δεν άναψαν για λόγους οικονομίας.

Στην πιθανή έντονη αντίδραση των γονιών αναφέρθηκε από την πλευρά της και η Κ. Κολοκυθά, αναπληρωματική του Αντιπροέδρου, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση ως παρατηρήτρια. Η κ. Κολοκυθά σημείωσε πως τους γονείς δεν ενδιαφέρουν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία, παρά μόνο να μην παγώνουν τα παιδιά τους, και είναι πολύ πιθανό να στραφούν κατά της Επιτροπής και της Διοίκησης, που δεν φρόντισαν εγκαίρως να υπάρχει θέρμανση στα σχολεία.

Αντιδράσεις ή όχι, οι διαδικασίες δεν μπορούν να παραβλεφθούν, αλλιώς ο Πρόεδρος φέρει ακέραια την ευθύνη για την καταστρατήγησή τους, επεσήμανε η Ι. Δακτυλίδη από τη μείζονα μειοψηφία, που παράλληλα πρότεινε την- έτσι κι αλλιώς- άμεση καταγγελία της σύμβασης, ώστε γρήγορα να ξεκινήσει νέος διαγωνισμός που θα εξασφαλίσει το πετρέλαιο στα σχολεία για την επόμενη χρονιά.

Για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Διονύσου, η προμήθεια πετρελαίου, με βάση τον τελευταίο διαγωνισμό του 2020, ανέρχεται στις 160.000 ευρώ για δυο χρόνια ή σε 147.000 λίτρα καύσιμου. Το πετρέλαιο θέρμανσης, σημείωσε σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο εντεταλμένος σύμβουλος Γ. Τσουδερός, αποτελούσε το δεύτερο κομμάτι ενός μεγάλου διαγωνισμού για καύσιμα και λιπαντικά που- υπενθυμίζεται- είχε ξεκινήσει στραβά: Στη διακήρυξη είχε εμφιλοχωρήσει πρόβλεψη που δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, κάτι που εγκαίρως είχε επισημάνει στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η Υπηρεσία που είχε συντάξει τους όρους του διαγωνισμού. Η Διοίκηση είχε τότε προτιμήσει να προχωρήσει στο διαγωνισμό, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Υπηρεσίας και τις αντιδράσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και η νέα διαδικασία ανέδειξε τον εν λόγω ανάδοχο, που μάλιστα είχε δώσει τεράστια- για το είδος της προμήθειας- έκπτωση. Ο διαγωνισμός, σημειώνεται, γίνεται συνολικά από το Δήμο για οικονομία κλίμακας, και εν συνεχεία κάθε Νομικό Πρόσωπο υπογράφει ξεχωριστή σύμβαση.

Αξίζει, τέλος, να τονισθεί, πως παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μια που σήμερα τουλάχιστον τρία Δημοτικά και Νηπιαγωγεία δεν έχουν θέρμανση.