logo


Στο Δελτίο Τύπου της Δράσης ΣυνΠολιτών, για όσα συνέβησαν εις επήκοον όλων κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου (σ.σ. με τον κατάπτυστο χαρακτηρισμό δημοτικού συμβούλου της μείζονος προς γυναίκα), απαντούν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες μιλώντας όχι μόνο για υποκρισία, αλλά και για εξαργύρωση υποστήριξης προς το Δήμαρχο από τη Δράση, που αποτελεί τη μια από τις τρεις συνιστώσες της Δύναμης Ευθύνης. Αυτή την ανακοίνωση ακολούθησε απάντηση της Δράσης ΣυνΠολιτών, με μια σύντομη ανασκόπηση των δειγμάτων γραφής των Ανοιχτών Οριζόντων και από τη θέση της Δημοτικής Αρχής επί πέντε χρόνια και από αυτήν της μείζονος μειοψηφίας.

Η ανακοίνωση των Ανοιχτών Οριζόντων:

«Η υποκρισία είναι τόσο παλιά όσο το δέντρο της Εδέμ» Όρσον Γουέλς

Θα μπούμε στον πειρασμό να απαντήσουμε στην ανακοίνωση της Δράσης Συν Πολιτών για δυο λόγους, πρώτων διότι δεν συνηθίζουμε ως παράταξη να σιωπούμε ιδιαίτερα στις προκλήσεις και δεύτερον για να δώσουμε εν γνώση μας την ευκαιρία στην πολιτική κίνηση που προεκλογικά εγγυήθηκε την διαφάνεια να αποκτήσει και έναν συνομιλητή εκτός των τεσσάρων πέντε μελών που ίσως την αποτελούν.

Η απάντηση περικλείεται στην παρακάτω ρήση :

«Τους ρήτορας τα δίκαια μεν εσπουδακεναι λέγειν, πράττειν  δε, ουδαμώς»

(Οι ρήτορες έχουν σπουδάσει να μιλούν για τα δίκαια , αλλά να τα πράττουν καθόλου) Η οποία ανήκει στον κυνικό φιλόσοφο Διογένη

Επειδή για να έχει αξία μια τοποθέτηση έχει σημασία και ποιος την κάνει, αλλά και το γιατί , δεν μπορούμε παρά να μην υπενθυμίσουμε, ότι «οι εγγυητές της διαφάνειας στον Διόνυσο» εμφανίζονται κάθε 6 περίπου μήνες τα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης της σημερινής δημοτικής αρχής.

Οι τοποθετήσεις τους εμφανώς τους αναγορεύουν σε ένα ξεκάθαρο δεκανίκι του Δημάρχου και της παρέας των κολλητών που διοικούν και μάλιστα με ένα πολύ μικρό αντάλλαγμα (ένας βασικός μισθός μόλις)

Τα γεγονότα που αποδεικνύουν τα παραπάνω είναι τα εξής :

Μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2019, η κίνηση αυτή έχει συνεισφέρει στη διαφάνεια 6-7 τοποθετήσεις όλες – όλες .

Όλες στηρίζοντας τον Δήμαρχο ακόμα και στα ομολογημένα λάθη του. 

Έχουν ξεχάσει να τοποθετηθούν για όλα τα μείζονος σημασίας θέματα του Δήμου μας , το πιθανότερο διότι δεν τα γνωρίζουν ούτε ασχολούνται καθόλου μ αυτά (ποτέ δεν τα γνώριζαν ποτέ δεν ασχολήθηκαν).

Έχουν όμως άποψη στα θέματα ηθικής τάξης , σε αυτά δείχνουν άτεγκτοι ,αμείλικτοι, δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.

Και εδώ όμως έχουν ξεχάσει να τοποθετηθούν σε πολλά ,

έχουν ξεχάσει να σχολιάσουν απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε κουμπάρους και κολλητούς,

ξέχασαν να σχολιάσουν τον ψεύτη αντιδήμαρχο Παπαβασιλείου να του χαρίζονται απαιτήσεις του Δήμου δεκάδων χιλιάδων ευρώ από δικαστική απόφαση με καταφανή ψεύδη,

ξέχασαν να σχολιάσουν τον αντιδήμαρχο Κριεμάδη να επιχειρηματολογεί υπέρ του πατρός του και ενάντια στον Δήμο, ώστε να του καταβληθούν επίσης  χιλιάδες ευρώ αποζημίωση

ξέχασαν να τοποθετηθούν για τρεις αντιδημάρχους που παρανόμως κατέλαβαν  τη θέση του δημοτικού συμβούλου, αφού λόγω χρεών προς το Δήμο Διονύσου είχαν κώλυμα εκλογιμότητας (Λουκάτος , Ραικος, Χιώτης)

ξέχασαν να στηλιτεύσουν το γεγονός ότι επιλέγεται με απευθείας ανάθεση προμηθευτής του Δήμου εταιρεία της συζύγου εν ενεργεία αντιδημάρχου (Τσεβάς) και αυτός συμμετέχει στην λήψη και ψήφιση των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Στο δημοτικό σύμβουλο όμως Ουσταμπασίδη ο οποίος βρισκόμενος μέσα στο σπίτι του εκφράστηκε απρεπώς και χυδαία έχοντας ξεχάσει ανοιχτό το μικρόφωνο εντοπίζουν το αυγό του φιδιού στο Διόνυσο.

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του εύκολα .

Κλείνοντας θα προσφέρουμε στον δημόσιο διάλογο άλλη μια σπουδαία ρήση του Βλαδίμηρου Λένιν αυτή τη φορά

«Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίας»

Εξάλλου την αδυναμία αυτή έχει εντοπίσει και αποτιμήσει επακριβώς ο ίδιος ο Δήμαρχος για αυτό και δεν τους δίνει κανένα επιπλέον αντάλλαγμα για τις λιγοστές τους υπηρεσίες πέρα από την συμφωνημένη ταρίφα .

Και η απάντηση της Δράσης ΣυνΠολιτών:

20/2/2022

Επί «αναιδών εγκαυχωμένων αντί να αισχύνονται εν αισχροίς»

ή, επί το λαϊκότερον,

Το θράσος χιλίων πιθήκων…

Επέλεξαν, τύχη αγαθή, την ανάπαυλα του Σαββατοκύριακου οι δήθεν Ανοιχτοί Ορίζοντες για να ασχοληθούν με την δημόσια τοποθέτησή μας και να απαντήσουν. Έχουμε, έτσι, την ευκαιρία κι εμείς, που δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής ούτε παρα-σιτιζόμενοι από το Πρυτανείο, να επανέλθουμε.

Παρένθεση: Σε κάποιες περιπτώσεις βουλιμίας, η παρα-σίτιση από το Πρυτανείο λαμβάνει χαρακτηριστικά μηρυκασμού και ο παρα-σιτιζόμενος παραμένει τρεφόμενος και μετά την λήξη της θητείας του.

Μας ψέγουν, λοιπόν, οι κατ’ όνομα Ανοιχτοί Ορίζοντες για υποκρισία και αυτός είναι ο λόγος που επελέγη ο σημερινός τίτλος, αν και ίσως υπερβάλλουμε στον αριθμό. Το ίδιο θράσος μπορεί να έχουν και λιγότεροι πίθηκοι.

Και επειδή την συγκεκριμένη παράταξη, γνωρίζοντάς την «καλά και από μέσα», δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε παρά μόνο σκωπτικά, ζητούμε την επιείκεια σας για το -φαινομενικώς- παιγνιώδες ή/και ειρωνικό του περιεχομένου.

1. Καλή η χρήση των αρχαίων ρητών, διότι προσδίδει περισπούδαστο ύφος στα γραφόμενα, αλλά θα πρέπει να ασκηθείτε στην ορθή γραφή της νέας ελληνικής, ώστε να μην προκαλείτε τον αυθόρμητο συνειρμό που παραπέμπει σε μεταξωτά εσώρουχα.

2. Ναι, ευάριθμη η παράταξή μας διότι, πρώτον, έτσι εξασφαλίζεται η ποιότητα (αυτό είναι δική μας θέση/άποψη και, μάλλον δεν σας αφορά, όπως και -γενικότερα- τα θέματα ποιότητας) και, δεύτερον, διότι -ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών μας- η ενόχλησή σας είναι αξιοσημείωτη (αυτό είναι δικό σας θέμα/ πρόβλημα). Ειδικά επειδή, απαλλαγμένοι από εξαρτήσεις, συναλλαγές, ανεξόφλητα γραμμάτια, εμφανείς και αφανείς αγοραπωλησίες εμπραγμάτων δικαιωμάτων ή/και συνειδήσεων, βολικούς συμψηφισμούς και αμοιβαίως επωφελή deals, διατηρούμε το δικαίωμα να μιλούμε ελεύθερα, με ό,τι προϋποθέτει ή συνεπάγεται αυτό. ΕΣΕΙΣ;

Παρένθεση: Ας μην περάσει ασχολίαστη η υπεροπτική αναφορά σας σε αριθμούς. Εσείς, εκεί στους «Ανοιχτούς» Ορίζοντες, αυτά τα μέτρα έχετε και αυτά τα σταθμά χρησιμοποιείτε. Και αυτή την επικίνδυνη και αντιδημοκρατική άποψη προβάλλετε. Ψιλά γράμματα. Πάντως, να μην επαίρεστε για τους πολυπληθείς παραταξιακούς μηχανισμούς που σας οδήγησαν στα ψηλά διότι προκαλείτε -και πάλι- συνειρμούς με της μαϊμούς την… έδρα. Τελικά, όλο στα συμπαθή πιθηκοειδή μας παραπέμπετε.       

3. Αναφέρονται οι «Ανοιχτοί» Ορίζοντες σε ανταλλάγματα και εννοούν την τοποθέτηση του Ν. Παπαϊωάννου σε θέση Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου. Τους ενοχλεί και αυτό(ς) διότι τον συναντούν συχνά-πυκνά στις Υπηρεσίες του Δήμου, την Οικονομική Επιτροπή, την Εστία, τις Σχολικές Επιτροπές, την υπόθεση των Λατομείων, την εφαρμογή του Γ.Κ.Π.Δ, το Μητρώο για τις απευθείας αναθέσεις και όπου αλλού καλείται για να διατυπώσει γνώμη, σύμφωνα με την ιδιότητα και τον ρόλο του. Νάτοι πάλι οι θρασείς πίθηκοι. Θα θέλατε να μας ενημερώσετε με ποια κριτήρια και βάσει ποιων ειδικών προσόντων ή δεξιοτήτων επιλέγονταν επί των ημερών σας οι Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες του δημάρχου και ποιες ΑΚΡΙΒΩΣ υπηρεσίες προσέφερε ο καθένας και η καθεμιά εξ αυτών;

4. Αναφέρονται οι «Ανοιχτοί» Ορίζοντες σε μια σειρά υποθέσεων, που αφορούν στη δημοτική αρχή, και μας ψέγουν διότι δεν ασχοληθήκαμε, δεν τοποθετηθήκαμε, δεν καταγγείλαμε κλπ. ηχηρά παρόμοια.

Και αναφέρονται σε αναθέσεις εκατομμυρίων, κουμπάρους και κολλητούς. Μήπως, εκ παραδρομής, διαβάζετε τη λίστα των πεπραγμένων της ΔΙΚΗΣ ΣΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ή χρειάζεται να φρεσκάρουμε την ασθενή σας μνήμη με ονόματα και διευθύνσεις;

Παρένθεση: Και αφού σας αρέσουν τα ρητά, κατά Δημόκριτον, «Λήθη των ιδίων κακών θρασύτητα γεννά»

Ακόμη κι αν δεχτούμε, για την οικονομία της συζήτησης και μόνο, ότι δεν λειτούργησαν τα δικά μας αντανακλαστικά, ΕΣΕΙΣ, οι ηθικώς ακέραιοι υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος, ποια καταγγελία –ουχί ευκαιριακή κι ανέξοδη αλλά στοιχειοθετημένη- κάνατε, σε ποια αρχή απευθυνθήκατε, ποιον ή ποια εγκαλέσατε για παράβαση καθήκοντος, ποιον ή ποια μηνύσατε, ποιου ή ποιας ζητήσατε τον πειθαρχικό έλεγχο; 

5. Αναφαίρετο δικαίωμα η υπεράσπιση του μέλους της παράταξής σας, που συνελήφθη «κλέπτων οπώρας», και αναμενόμενη, εφόσον επί των συγκεκριμένων θεμάτων ηθικής τάξεως έχετε δώσει και στο παρελθόν εξετάσεις (ανεπιτυχώς).

Όπως, ίσως, αντιλαμβάνεστε, το υπερασπιστικό επιχείρημα του ανοιχτού μικροφώνου λειτουργεί μάλλον επιβαρυντικά διότι αποδεικνύει το πραγματικό ποιόν του ανδρός, όταν -επικοινωνώντας με τους ομοίους του- νιώθει ότι δεν χρειάζεται να υποδυθεί τον λειτουργούντα με όρους αξιοπρέπειας και πολιτικής ορθότητας δημοτικό σύμβουλο. Είναι, απλά, ο εαυτός του.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη της υπόθεσης. Αν, δηλαδή, ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος θα ελεγχθεί πειθαρχικά με πρωτοβουλία του Προέδρου ή του Προεδρείου του Δ.Σ.

Δεν γνωρίζουμε, επίσης, ποια θα είναι η αντίδραση της θιγείσας και αν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την προσβολή της τιμής και της αξιοπρέπειάς της. 

Μπορεί ο συγκεκριμένος να πέσει «στα μαλακά».

Παρένθεση: Μια υγιώς λειτουργούσα παράταξη θα μπορούσε να τον έχει αποπέμψει, έστω για να τηρήσει τα προσχήματα. Όχι, όμως, οι «Ανοιχτοί» Ορίζοντες. Αυτό που μένει να πράξετε, ως συμβολή στη συν-διαμόρφωση του ψηφίσματος που πρότεινε ο Πρόεδρος του ΔΣ για την καταδίκη των φαινομένων βίας κατά των γυναικών και των σεξιστικών συμπεριφορών, είναι να στείλετε το ηχητικό ντοκουμέντο με μια φωτογραφία του δημοτικού σας συμβούλου.

Παρένθεση (κι άλλη): Μα τι σύμπτωση κι αυτή με την πρωτοβουλία του Προέδρου για το ψήφισμα… Πώς το έλεγε η Μαλβίνα αυτό με την ατυχία;

Κλείνοντας, μόνο ένας Θεός ξέρει πώς εμπλέξατε τον Β.Ι. Λένιν και τις απόψεις του περί πολιτικής εντιμότητας σε ένα κείμενο που υπογράφουν οι Ανοιχτοί Ορίζοντες…

Τελικά, εκτός από θράσος μπορεί να έχετε και χιούμορ.

– Λες;

– Μπα!