logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μμ., στο Σύνταγμα

στα 2 χρόνια από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην Ελλάδα.

Αρκετά ανεχτήκαμε το υποκριτικό ενδιαφέρον και τις “συγγνώμες” τους. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά την προστασία της υγείας μας αλλά και του εισοδήματός μας που χτυπήθηκε με κάθε τρόπο αυτά τα δύο χρόνια.

Με οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, αντίσταση και σύγκρουση με την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή μας για τα κέρδη των λίγων.

Βγαίνουμε στον δρόμο γιατί δεν θεωρούμε φυσικό επακόλουθο της πανδημίας τους 23.000 νεκρούς, τους δεκάδες που προστίθενται καθημερινά στην μακάβρια λίστα. Δεν ανεχόμαστε την άθλια πραγματικότητα των δεκάδων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, τους αποκλεισμούς ασθενών που έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας από τα νοσοκομεία, την οικονομική αφαίμαξη για τα διαγνωστικά τεστ, τη γιγάντωση των κερδών του ιδιωτικού τομέα που πρέπει να επιταχθεί άμεσα. Αντιπαλεύουμε την εγκληματική άρνηση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας που η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά προωθούν. Η υγεία μας δεν είναι κόστος.

Βγαίνουμε στο δρόμο γιατί μας έχει γονατίσει η ακρίβεια. Οι αυξήσεις έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας: Στην αγορά των πρώτων υλών που ροκανίζει το εισόδημά μας, στους λογαριασμούς του ρεύματος, στα καύσιμα που οδηγούνται στα ύψη λόγω και των υπέρογκων έμμεσων φόρων, στα ψώνια της βδομάδας. Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση; μέχρι πότε θα θησαυρίζουν στις πλάτες μας τα μονοπώλια;

Βγαίνουμε στο δρόμο γιατί μας έπνιξαν τα χρέη. Γιατί η κυβέρνηση με τα απανωτά lockdown και την αποθέωση της ατομικής ευθύνης οδήγησε χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις σε τεράστιες απώλειες τζίρου. Γιατί τα μέτρα που πήρε, έβαλαν για λίγο τα προβλήματα κάτω απ ΄το χαλί, όμως τώρα τα χρέη στην εφορία, στις τράπεζες, στους δήμους, στους παρόχους ενέργειας είναι εδώ. Ο νέος Γολγοθάς των δόσεων σε συνθήκες μειωμένου τζίρου θα συνδυαστεί με το σύνολο των φορομπηχτικών μέτρων -μηδενικό αφορολόγητο, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, έμμεσοι φόροι κλπ.- σε πλήρη ισχύ.

Βγαίνουμε στο δρόμο γιατί αρνούμαστε να ταΐζουμε τα μονοπώλια και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γιατί η δική μας ανακούφιση θεωρείται παράλογη και “εκτός δημοσιονομικής πραγματικότητας” και την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια μοιράζονται από το ταμείο ανάκαμψης, απ’ τον αναπτυξιακό και άλλους νόμους, πηγαίνοντας στις τσέπες των καρχαριών της “πράσινης” και “ψηφιακής” ανάπτυξης, στους καρχαρίες της ενέργειας, του τουρισμού,  κλπ. Χρήματα πληρωμένα βεβαίως από τη φορολόγηση του λαού.

Βγαίνουμε στο δρόμο γιατί αρνούμαστε να φορτωθούμε το λογαριασμό της “επόμενης μέρας”. Γιατί η ΕΕ, το ΔΝΤ προετοιμάζουν το έδαφος μιλώντας για στροφή στη δημοσιονομική εξυγίανση, για περιορισμό των ελλειμμάτων. Αρνούμαστε να ματώσουμε και πάλι για το χατίρι των λίγων.

Αρκετά παζαρέψαμε τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας! Συνεχίζουμε πιο δυναμικά τον αγώνα! Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει:

Να έχουμε εισόδημα ικανό να θρέψουμε την οικογένεια .

-Δημόσια και δωρεάν παιδεία, ικανή να προικίσει τα παιδιά μας με το σημερινό πολύπλευρο επίπεδο γνώσεων.

-Δημόσια δωρεάν υγεία, για να μας γιατρεύει όταν αρρωσταίνουμε, με βάση τις σύγχρονες εξελίξεις τη επιστήμης.

-Σύνταξη επαρκή να μας συντηρήσει με αξιοπρέπεια.

-Προστασία από τους χιονιάδες, τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, του σεισμούς, και ό,τι άλλο προκύψει, με βάση τις σύγχρονες, τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής  και χωρίς τη βάρβαρη λογική κόστους οφέλους που εφαρμόζουν ΕΕ και κυβερνήσεις.

Συνάδελφοι, καμιά αναμονή

Ο δρόμος της ανάπτυξης που υπόσχονται, είναι κακοτράχαλος και δύσβατος για τους περισσότερους αυτοαπασχολούμενους. Είναι ναρκοθετημένος από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΕΕ. Οι μειλίχιες διαπραγματεύσεις πίσω από τις κουρτίνες, οι χρεοκοπημένοι κοινωνικοί διάλογοι αποδείχθηκαν δούρειος ίππος για τα δικαιώματά μας. Ο καθημερινός ατομικός μας μόχθος, όσο και αν είναι αναγκαίος δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση.

Γι’ αυτό και πρέπει να επιλέξουμε το δρόμο της μαζικής και ανυποχώρητης συλλογικής πάλης. Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι- χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο, μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για μια ζωή καλύτερη.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που έχουν μικρότερα εισοδήματα.

  • Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τους επαγγελματίες που πλήττονται πανδημίας. Επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα.
  • Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος, μείωση ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Επιδότηση στο ύψος των αυξήσεων στην ενέργεια.
  • Κρατική χρηματοδότηση για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.