logo


Η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Δημαιρεσίες- την εκλογή Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο και μελών στις δυο Επιτροπές του Δήμου, Οικονομική και Ποιότητας Ζωής- επεφύλασσε εκπλήξεις και αρκετό πονοκέφαλο σε όσους ενεπλάκησαν ή απλώς παρίσταντο στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου χθες Κυριακή 16 Ιανουαρίου.

Όπως είναι πλέον γνωστό, πριν καν ξεκινήσει η συνεδρίαση διεγράφη από τη δημοτική ομάδα της Δύναμης Ευθύνης ο δημοτικός σύμβουλος και τέως Αντιδήμαρχος Ν. Καρυστινός, αφήνοντας τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης με ακόμη ένα μέλος λιγότερο.

Ενώ η προαναγγελθείσα αποχή τεσσάρων από τις 5 παρατάξεις της μειοψηφίας, οδήγησε στην εκ νέου μη επίτευξη απαρτίας, με αποτέλεσμα να ακολουθηθεί η κατά πλάσμα δικαίου εκλογή των μελών και του Προεδρείου αλλά και, εν συνεχεία, των δυο Επιτροπών.

Πιο συγκεκριμένα:

Για το Προεδρείο τα βήματα ήταν καθορισμένα από σχετική υπουργική εγκύκλιο: Σε περίπτωση που η δεύτερη συνεδρίαση για τις Δημαιρεσίες ματαιωθεί ή δεν επιτευχθεί απαρτία, τότε κατά πλάσμα δικαίου εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλοι από τις τρεις πρώτες σε εκλογική δύναμη παρατάξεις. Έτσι εκ μέρους της Δύναμης Ευθύνης Πρόεδρος θα ήταν ο προεδρεύων Στ. Κριεμάδης, και σε περίπτωση παραίτησης ο δεύτερος σε ψήφους κ.λπ. μέχρι να φθάσει η σειρά του “εκλεκτού”, που ήταν ο Θ. Κρητικός. Για τη διαδικασία αυτή απαραίτητη είναι η έκδοση αλλεπάλληλων διαπιστωτικών πράξεων, συνοδευόμενες από τις δηλώσεις μη αποδοχής του αξιώματος, όπως και έγινε.

Παράλληλα, και σύμφωνα με τα οριζόμενα, μια που οι παρατάξεις δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση, Αντιπρόεδρος ορίσθηκε ο πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος της μείζονος, δηλαδή ο επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων Δ. Ζαμάνης, ενώ Γραμματέας ο πρώτος σε ψήφους από τη δεύτερη σε εκλογική δύναμη παράταξη της μειοψηφίας, δηλαδή ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής του Εύπολι.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν όταν ήρθε η ώρα να ανέβει το Προεδρείο αυτό στην έδρα για να συνεχίσει την ειδική συνεδρίαση με την εκλογή των μελών στις δυο Επιτροπές: Από τα τρία μέλη του Προεδρείου, παρών ήταν μόνον ο νέος Πρόεδρος. Νομιμοποιούνταν, και με ποιον τρόπο, να συνεχίσει την ειδική συνεδρίαση; Η παρουσία ποιου από τα άλλα δυο μέλη ήταν απαραίτητη, ώστε η συνεδρίαση να παράγει έννομο αποτέλεσμα;

Δυο δικηγόροι- ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου και ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου-, μαζί και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, ο προεδρεύων στη συνεδρίαση Στ. Κριεμάδης, πολλοί ακόμη αιρετοί, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες διάβαζαν και ξαναδιάβαζαν τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, στην προσπάθεια να αποσαφηνίσουν τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

Δεν ήταν μάλιστα και λίγοι αυτοί που υπενθύμιζαν πως ο Δήμος Διονύσου “πρωτοπορεί” στις δύσκολες και αμφιλεγόμενες Δημαιρεσίες, έχοντας στο παρελθόν απασχολήσει και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και το ίδιο το Υπουργείο. Επιπλέον δεν έλειψαν και οι σκέψεις για αναβολή του δεύτερου μέρους της συνεδρίασης, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους “εκλεγέντες” από τις δυο παρατάξεις της μειοψηφίας να διαμορφώσουν τη θέση τους, είτε παραιτούμενοι είτε αποδεχόμενοι την εκλογή τους. Πρυτάνευσε εντούτοις η θέση του Δημάρχου, που επέμενε πως Δημοτικά Συμβούλιο και Επιτροπές θα έχουν σήμερα όλοι οι Δήμοι της χώρας, και οπωσδήποτε και ο Δήμος Διονύσου.

Μετά από μελέτη των εγκυκλίων και ανταλλαγή απόψεων, και απόντων αυτών που είχαν κατά πλάσμα δικαίου εκλεγεί, κλήθηκαν στην έδρα για να επιτελέσουν προσωρινά καθήκοντα, Αντιπροέδρου ο Στ. Κριεμάδης και Γραμματέα ο Π. Λουκάτος από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”.

Έτσι, το “οιονεί” Προεδρείο προχώρησε στην, κατά πλάσμα δικαίου και πάλι, εκλογή των 9 μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής: Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι- δυο Αντιδήμαρχοι, οριζόμενοι από το Δήμαρχο και άλλοι δυο συνάδελφοί τους που προέκυψαν με τη διαδικασία των αλλεπάλληλων παραιτήσεων- προέρχονται από την παράταξη του Δημάρχου, άλλοι δυο- οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης, εν προκειμένω Δ. Ζαμάνης και Κ. Μαϊχόσογλου– από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ένας- ο πρώτος σε ψήφους, δηλαδή ο Κ. Κουριδάκης- από τον Εύπολι, και για πρώτη φορά ένας, ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς Β. Φώτος από τη λογιζόμενη ως ενιαία πλέον παράταξη των τεσσάρων ανεξάρτητων. Τα εννέα μέλη συμπληρώνονται με τη συμμετοχή του Δ. Ράικου, που είναι μεν ανεξάρτητος, αλλά κατέχει και το αξίωμα του Αντιδημάρχου και ορίζεται κι αυτός από το Δήμαρχο ως τακτικό μέλος.

Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, το πρακτικό της ειδικής συνεδρίασης θα πρέπει να αποσταλεί εντός 5 ημερών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο, το συντομότερο δυνατόν και πάντως όχι πέρα των 5 ημερών, της νομιμότητας της διαδικασίας. Εφόσον αυτή ακυρωθεί, τότε η διαδικασία επαναλαμβάνεται την πρώτη Κυριακή μετά από την παραλαβή της ακυρωτικής απόφασης. Μέχρι να οριστικοποιηθεί η εκλογή του Προεδρείου, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συνεδριάσει.

Η εγκύκλιος δίνει επιπλέον το δικαίωμα προσφυγής δημότη κατά του πρακτικού εκλογής μέσα σε διάστημα 5 ημερών.

Στο σημείο αυτό άδηλη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας: Αν θα ασκήσουν προσφυγή, ή αν τα κατά πλάσμα δικαίου εκλεγέντα μέλη τους  αποδεχθούν ή αποποιηθούν την εκλογή τους, θα φανεί στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Και κάποιες επιπλέον λεπτομέρειες:

*Ο Θ. Κρητικός, νέος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησε τη θητεία του ως εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας. Αμέσως μετά από τη Μήδεια, τον Φεβρουάριο του 2021, με απόφαση Δημάρχου τού αφαιρέθηκε ο εν λόγω τομέας (σ.σ. όπως και από τον Χ. Πέππα), με αποτέλεσμα να παραιτηθεί από το αξίωμά του, καταγγέλλοντας μάλιστα μεθόδευση εκ μέρους του κ. Καλαφατέλη. Ο κ. Κρητικός, προερχόμενος από τον Άγ. Στέφανο, με μακρά θητεία στα δημοτικά έδρανα, έχει αφιερώσει δεκαετίες στην επίλυση του δασικού- οικιστικού προβλήματος που ταλανίζει την περιοχή.

Ανεβαίνοντας στην έδρα ο νέος Πρόεδρος ευχαρίστησε το Δήμαρχο και τη δημοτική ομάδα της Διοίκησης για την επιλογή τους στο πρόσωπό του και δήλωσε πως θα είναι παρών για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. “Όπως ξέρετε αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε εδώ για το κοινό καλό και το συμφέρον των πολιτών. Θα επιδιώξω με όλες μου τις δυνάμεις, πραγματικά, κοινές συναινέσεις ώστε τα αποτελέσματα που θα υπάρξουν να είναι θετικά και πάλι προς το κοινό καλό των πολιτών”, τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο νέος Πρόεδρος, απευθυνόμενος όμως σε μια αίθουσα όπου- με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να απέχουν- κάθε άλλο παρά συναίνεση υπήρχε χθες.

*Έντεκα μέλη-επί συνόλου 14- της δημοτικής ομάδας της Δύναμης Ευθύνης έχουν υπογράψει το πρακτικό διαγραφής του Ν. Καρυστινού. Από τα ονόματα που διάβασε ο προεδρεύων, απουσίαζαν αυτά της Γ. Λακαφώση, της απερχόμενης Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Σ. Κατσίγιαννη και του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη.

*»Η διαδικασία δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε, με την κατά πλάσμα δικαίου εκλογή των μελών», τόνισε σε δήλωσή του προς την Οδό Διονύσου ο Δήμαρχος, αναφερόμενος στις χθεσινές Δημαιρεσίες. «Όμως έγινε αυτό που έπρεπε να γίνει, σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση, ώστε ο Δήμος να λειτουργήσει άμεσα. Θεωρώ πως οι παρατάξεις της μειοψηφίας θα πρέπει να προσέλθουν για να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο και η πόλη, εμείς είμαστε εδώ, ανοιχτοί σε όλα και σε συναινέσεις, όπως έχουμε δείξει μέχρι τώρα, και τους περιμένουμε. Η πόλη θέλει ομόνοια, τα μεγάλα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν, για να επιλυθούν θέλουν τη σύμπραξη όλων μας και σ’ αυτό το πνεύμα και το πλαίσιο θα κινηθώ», τόνισε ο κ. Καλαφατέλης.

*Στην ειδική συνεδρίαση της Κυριακής έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος- 6ος(!) κατά σειρά στον καλλικρατικό Δήμο Διονύσου- Γενικός Γραμματέας Χ. Μπακούρος, του οποίου η πρόσληψη αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως μέσα στην εβδομάδα. Ο κ. Μπακούρος είναι οικονομολόγος- εφοριακός, συνεργάτης μέχρι σήμερα της υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη, ενώ έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας και στο Δήμο Σαλαμίνας.

Υποψήφιος Διδάκτωρ με Θέμα «Εξωτερικός Φορολογικός Έλεγχος στους ΟΤΑ», έχει ακόμη στην κατοχή του:

-Μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

-Μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

-Πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

ενώ είναι:-Μέλος ΔΣ Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ερευνών Υπουργείου Υγείας-Μέλος της Επιτροπής Οικονομολόγων Δημοσίου Τομέα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος-Μέλος Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (Κε.Η.Δ.).

Υπενθυμίζεται πως από τη θέση του Γενικού Γραμματέα στο Δήμο Διονύσου έχουν περάσει κατά σειρά οι: Κ. Αμπατζή και Α. Μαλάτος στην πρώτη Διοίκηση Καλαφατέλη, Μ. Χρηστάκης και Γ. Πετρουλάκης στην πενταετία Ζαμάνη, και τέλος ο Στ. Μιχιώτης, που υπηρέτησε για ενάμιση χρόνο τη θέση αυτή στη νυν θητεία Καλαφατέλη και παραιτήθηκε, και αυτός, λίγο μετά από τη “Μήδεια”.