logo


Το είπαν και το έκαναν. Ο λόγος για τις τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας, που δεν προσήλθαν στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή Προεδρείου του Σώματος και μελών για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, την Κυριακή 9 Ιανουαρίου, προχωρώντας -κατά πολλούς- σε επίδειξη δύναμης.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αγ. Στεφάνου (σ.σ. όπου σημειωτέον το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασης και επισκευών), βρέθηκαν- είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω τηλεδιάσκεψης- 16 μόνον δημοτικοί σύμβουλοι, προερχόμενοι είτε από την παράταξη της Δημοτικής Αρχής είτε από την παράταξη “Η Πόλη μας, Το σπίτι μας”, και με απουσίες όπως αυτές των τέως Αντιδημάρχων Ν. Καρυστινού και Γ. Λακαφώση. Απουσίαζαν δε, όπως είχαν “υποσχεθεί”, σύσσωμες οι παρατάξεις Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύποις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου, Λαϊκή Συσπείρωση και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο. Όπως είχαν υπογραμμίσει στη σχετική κοινή ανακοίνωσή τους, δεν θα προσέρχονταν στην ειδική συνεδρίαση, εφόσον δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά τους- για την επιλογή καταλληλότερου χώρου, που να διασφαλίζει την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, για πλήρη πρόσκληση χωρίς να παραλείπονται ουσιώδεις προϋποθέσεις, καθώς και για τη διασφάλιση της συμμετοχής όσων δημοτικών συμβούλων νοσούν από κορονοϊό. Υπογράμμιζαν επιπλέον πως κάθε πρότασή τους απορρίπτεται, ενώ η Δημοτική Αρχή αρνείται παγίως να αναγνωρίσει τα λάθη της. Αξίζει εδώ να τονισθεί πως εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο οι παρατάξεις πίεζαν τη Διοίκηση του Δήμου Διονύσου να εξετάσει τη δυνατότητα μεικτών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πολιτιστικό του Αγ. Στεφάνου ή και αλλού, με την τελευταία να ισχυρίζεται πως τεχνικά, αλλά και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που κατά καιρούς ίσχυαν,  αυτό δεν ήταν εφικτό.

Η απουσία των παρατάξεων την Κυριακή έφερε και την έλλειψη απαρτίας, μια που οι 15 πλέον δημοτικοί σύμβουλοι της Δύναμης Ευθύνης και  οι τρεις από την παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”, μαζί και ο ανεξάρτητος Δ. Ράικος, Αντιδήμαρχος στη Δημοτική Αρχή, υπολείπονται των 21, ελάχιστου αριθμού για την πραγματοποίηση συνεδρίασης (σ.σ. το σύνολο των δημοτικών συμβούλων των μειοψηφιών είναι 10 για τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, 6 για τον Εύπολι, από δυο για τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” και δυο ακόμη ανεξάρτητοι, η Μ. Στυλιανού και ο Β. Φώτος, σύνολο 22).

Υπενθυμίζεται εδώ πως τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα και με δηλώσεις του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, καταβάλλονταν συνεχείς προσπάθειες ώστε η ειδική συνεδρίαση για τις Δημαιρεσίες να διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγ. Στεφάνου, ώστε να εξασφαλισθεί ακόμη περισσότερος χώρος για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που πάντως διαφοροποιήθηκαν με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και όριζαν 1 άτομο ανά 2 τ.μ. έναντι 5 τ.μ. μέχρι σήμερα. Το σενάριο του Κλειστού εγκαταλείφθηκε όμως, μια που οι “πληροφορικάριοι” του Δήμου δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν γραμμή wifi μέσα στο Γυμναστήριο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται ακόμη και σήμερα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνιζαν κατηγορηματικά στην Οδό Διονύσου υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοτικοί σύμβουλοι, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για τη στάση των μειοψηφιών, οι επικεφαλής των παρατάξεων ενημερώνονταν συνεχώς για τις παραπάνω κινήσεις και εξελίξεις αλλά “επέλεξαν να απουσιάσουν”. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σε επικοινωνία της Οδού Διονύσου με τον Θ. Σταθόπουλο, εκδότη του αυτοδιοικητικού site enypografa.gr, που καλύπτει ειδησεογραφικά 12 Δήμους της Αττικής, σε όλους η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, με μεικτό τρόπο, δηλαδή και με φυσική παρουσία κα με τηλεδιάσκεψη για όσους το επέλεξαν.

Πάντως πριν ξεκινήσει η εκφώνηση των ονομάτων από τον προεδρεύοντα Στ. Κριεμάδη, τόσο υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και αιρετοί αλλά και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Γ. Βασιλείου, που επίσης ήταν παρών, “ξεσκόνιζαν” τις αλλεπάλληλες- και συνεχώς διαφοροποιούμενες- υπουργικές εγκυκλίους που καθόριζαν τις προϋποθέσεις διεξαγωγής των εν λόγω συνεδριάσεων, που πραγματοποιούνταν την ίδια ημέρα σε όλους τους Δήμους της χώρας. Όλοι συμφωνούσαν πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα μέσα στην αίθουσα του Πολιτιστικού είχαν τηρηθεί στο ακέραιο, ώστε να αποτραπεί η διασπορά του κορονοϊού.

Η ματαίωση της ειδικής συνεδρίασης για τις Δημαιρεσίες προχτές οδηγεί στην αποστολή νέας πρόσκλησης, αύριο Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, για την επόμενη Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Παραμένει εντούτοις άγνωστο αν κάτι μπορεί να αλλάξει από τα προχτεσινά δεδομένα, ώστε να επιστρέψουν στα έδρανά τους- φυσικά ή ηλεκτρονικά- οι δημοτικοί σύμβουλοι των μειοψηφιών.