logo


Τη λύση τής δια ζώσης συνεδρίασης, και μάλιστα στο Κλειστό Γυμναστήριο του Αγ. Στεφάνου, εξετάζει η Δημοτική Αρχή Διονύσου για την πραγματοποίηση της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τις Δημαιρεσίες, την προσεχή Κυριακή 9 Ιανουαρίου. Και τούτο επειδή στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, κατά την οποία εκλέγονται τα μέλη του Προεδρείου του Συμβουλίου, καθώς και τα μέλη των δυο 9μελών Επιτροπών του Δήμου- Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής- απαιτείται η διεξαγωγή αλλεπάλληλων μυστικών ψηφοφοριών, που δεν είναι εύκολο να διεξαχθούν με τηλεδιάσκεψη.

Ο παραπάνω προβληματισμός απασχόλησε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στη σημερινή (4/1) συνεδρίασή της, πρώτη για το 2022, από την οποία και πάλι απουσίαζαν εκπρόσωποι από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες και τον Εύπολι. Σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ μιλάει δια ζώσης συνεδρίαση, αλλά κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να πραγματοποιηθεί, με ταυτόχρονη ασφάλεια των παρισταμένων, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, δηλώνοντας πως πιθανόν να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις από το Υπουργείο, μια που ο ίδιος προβληματισμός απασχολεί το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το ΥΠΕΣ έχει εκδώσει για τις Δημαιρεσίες δυο σχετικές εγκυκλίους με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου, στις οποίες προβλέπεται αναλυτικά ο τρόπος εκλογής και του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών των δυο Επιτροπών, αλλά και η τήρηση υγειονομικών μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα:

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων στην εν λόγω συνεδρίαση γίνεται με την επίδειξη: • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, ή • αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης για COVID-19 (PCR ή rapid test). Σε κάθε περίπτωση, τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα π.χ. ως προς την καταλληλόλητα του χώρου (σ.σ. για την οποία έχει ήδη διαβεβαιώσει ο τεχνικός εργασίας του Δήμου Διονύσου), τις αποστάσεις, την ισχύ των πιστοποιητικών κ.λπ. Αρμόδιο για την τήρηση της εφαρμογής των ανωτέρω είναι το πρόσωπο υπό την προεδρία του οποίου διεξάγεται η συνεδρίαση, δηλαδή ο δημοτικός σύμβουλος της διοικούσας παράταξης που είχε αποσπάσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του 2019.

Υπογραμμίζεται εδώ πως το ΥΠΕΣ προκρίνει μεν την δια ζώσης συνεδρίαση, προτείνει όμως και εναλλακτικούς τρόπους, όπως η τηλεδιάσκεψη ή ο συνδυασμός φυσικής παρουσίας και τηλεδιάσκεψης. Στις περιπτώσεις αυτές, όσοι συμμετέχουν με ηλεκτρονικά μέσα, θα πρέπει σε διάστημα που ορίζει ο Πρόεδρος της συνεδρίασης να μεταβούν στο χώρο της ψηφοφορίας για να δώσουν την ψήφο τους.

Το τριμελές Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, προερχόμενο από την παράταξη του Δημάρχου, τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και τον Γραμματέα, προερχόμενο από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Η διαδικασία ανάδειξης του καθενός προβλέπεται σε δυο φάσεις: Στην πρώτη φάση οι παρατάξεις, που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Προεδρείο, με ενδοπαραταξιακή ψηφοφορία προτείνουν τους υποψηφίους τους. Εν συνεχεία τα μέλη της κάθε παράταξης με μυστική ψηφοφορία επιλέγουν αυτόν που τελικά θα προτείνουν για το κάθε αξίωμα. Οι μυστικές ψηφοφορίες στη φάση αυτή μπορεί να είναι πολλές: Αν κατ’ αρχάς κανείς από τους υποψήφιους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της παράταξης του, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, και αν και πάλι δεν αναδειχθεί ο προτεινόμενος, τότε γίνεται και τρίτη ψηφοφορία ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους υποψήφιους, οπότε τότε αρκεί η σχετική πλειοψηφία.

Έχοντας οι τρεις παρατάξεις υποδείξει τους προτεινόμενους για το κάθε αξίωμα του Προεδρείου, ξεκινά η δεύτερη φάση, με τη συμμετοχή πλέον όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, που με μυστική ψηφοφορία καλούνται να επικυρώσουν- ή όχι, δίνοντας λευκή ψήφο- τις παραπάνω τρεις επιλογές. Σημειώνεται εδώ πως οι υποψήφιοι για τα αξιώματα που αναδείχθηκαν από την πρώτη φάση, εκλέγονται στη δεύτερη φάση έστω κι αν οι ψήφοι που λάβουν είναι λιγότερες από τα λευκά ψηφοδέλτια.

Αν η εκλογή Προεδρείου δεν επιτευχθεί για οποιονδήποτε λόγο ή η συνεδρίαση ματαιωθεί λόγω έλλειψης απαρτίας, τότε αυτή θα επαναληφθεί την Κυριακή 16 Ιανουαρίου, μόνο για τα μέλη του Προεδρείου που δεν θα εκλεγούν την προσεχή Κυριακή.

Στην ίδια ειδική συνεδρίαση, και αμέσως μετά από την εκλογή Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο πλέον ανεβαίνει στην έδρα ξεκινώντας τη θητεία του, πραγματοποιούνται οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών στις δυο Επιτροπές του Δήμου. Σημειώνεται εδώ πως στην κάθε Επιτροπή συμμετέχουν δυο Αντιδήμαρχοι, που ορίζονται από το Δήμαρχο, ενώ τα υπόλοιπα 6 μέλη με τους αναπληρωματικούς τους εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία. Πρόεδρος των Επιτροπών είναι είτε ο Δήμαρχος (σ.σ. όπως συμβαίνει σήμερα με την Οικονομική Επιτροπή Διονύσου) είτε ορισθείς από αυτόν Αντιδήμαρχος (όπως, για παράδειγμα, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής).

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην ίδια εγκύκλιο γίνεται μνεία στην ενίσχυση της παράταξης του Δημάρχου (σ.σ. στην κατεύθυνση, προφανώς, εξασφάλισης της περίφημης κυβερνησιμότητας, που κατά το ΥΠΕΣ τέθηκε εν αμφιβόλω με τις εκλογές του 2019 και την απλή αναλογική). Έτσι, προβλέπεται πως εκτός από τον Πρόεδρο και τους δυο Αντιδημάρχους, άλλα δυο μέλη των 9μελών Επιτροπών,  συνολικά πέντε, θα πρέπει να προέρχονται από τη διοικούσα παράταξη, που εξασφαλίζει εκ προοιμίου την πλειοψηφία.

Εφόσον, τέλος, αυτή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου πραγματοποιηθεί δια ζώσης, θα είναι η πρώτη φορά στα δυο χρόνια της πανδημίας που οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης θα βρεθούν στον ίδιο χώρο, με την απαραίτητη βεβαίως διαμόρφωση του Κλειστού και τη λήψη μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.