logo


Η παραβατικότητα, που φαίνεται να είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα στην πόλη μας, ειδικά στην Άνοιξη και τον Άγ. Στέφανο, και έχει απασχολήσει και τις ειδήσεις του κεντρικού Τύπου, απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου την περασμένη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι από παρατάξεις της μειοψηφίας (Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής του Εύπολι, Χ. Τσεβάς από την παράταξη «Η πόλη μας, Το σπίτι μας», Θ. Στάικος και Στ. Ουσταμπασίδης από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες) απηύθυναν σχετικές ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή, αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, αλλά και με τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας, του οποίου αγνοείται η τύχη μέχρι στιγμής. Ο κ. Στάικος μάλιστα κατηγόρησε τη Διοίκηση του Δήμου πως κατήργησε το πρόγραμμα φύλαξης της πόλης από εταιρεία security, δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών.

Απαντώντας στα παραπάνω ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης υπογράμμισε πως απασχολεί, θλίβει και προβληματίζει και τη Διοίκησή του η εικόνα καθημερινών βανδαλισμών και καταστροφών σε Κοινόχρηστους Χώρους, σχολεία και Γυμναστήρια. Απέκρουσε εν συνεχεία την αιτίαση περί κατάργησης του προγράμματος φύλαξης, το οποίο όπως τόνισε θα δημοπρατηθεί και πάλι, με άλλους ίσως όρους, ενώ ανακοίνωσε πως στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ο Δήμος Διονύσου έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση (σ.σ. που εκτιμάται πως θα εγκριθεί) της προμήθειας σε κάμερες και εξοπλισμό για όλα τα δημοτικά κτήρια και εγκαταστάσεις (σχολεία, δεξαμενές, αντλιοστάσια κ.λπ.), παράλληλα με την επιδιωκόμενη λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου σε 24ωρη βάση. Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Καλαφατέλης, έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν στην παράλληλη φύλαξη δημοτικών χώρων προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος της Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά και του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+ που επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ κατά 75%, εφόσον τούτο καταστεί εφικτό. Τέλος, επίκειται συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Τ. Θεοδωρικάκο, με το αίτημα της ενίσχυσης στην πράξη του Αστυνομικού Τμήματος Αγ. Στεφάνου, που παραμένει υποστελεχωμένο.

Ειδικά για το Τοπικό Συμβούλιο, διευκρινίσεις για το ρόλο του έδωσε ο Ν. Καρυστινός δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης, που μιλώντας ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, υπογράμμισε πως το Συμβούλιο έχει κατά βάση συμβουλευτική και προληπτική αρμοδιότητα, δηλαδή εξετάζει τα αίτια των παραβατικών συμπεριφορών και ενημερώνει τον κόσμο για τους τρόπους αποτροπής των παραβατικών συμπεριφορών, αλλά δεν καταστέλλει. Θεώρησε, πάντως, κι εκείνος από την πλευρά του, απαραίτητη τη σύγκληση του Συμβουλίου, ώστε- σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική και Ψυχολογική Υπηρεσία του Δήμου και τον επικεφαλής της Λ. Λάσδα  να δρομολογηθούν ενέργειες αντιμετώπισης του φαινομένου, “που όσο πάει και εξελίσσεται”.