logo


Δυο αιτήματα για ονοματοδοσία περιελάμβανε η Ημερήσια Διάταξη στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, την περασμένη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου. Για το πρώτο, του Κλιμακίου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, η συζήτηση- αφού αποσαφηνίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς (σ.σ. από τα 15 συνολικά στρέμματα της έκτασης, το 80% εκτιμάται ότι ανήκει στην κυριότητα του Δήμου)- εξαντλήθηκε εν πολλοίς στο αν θα ήταν πλέον δόκιμο ο χώρος μπροστά από τα γραφεία τους, επί της Λ. Μητρ. Κυδωνιών, να ονομαστεί Πλατεία ή Πάρκο ή Άλσος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας.

Δεν συνέβη όμως και με το δεύτερο αίτημα, που είχε υποβάλει το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Διονύσου για την ονοματοδοσία δυο δρόμων, που οδηγούν στις εγκαταστάσεις τους, σε Οδό Ναυτοπροσκόπων και Ε. Χατζηδάκη, προς τιμήν του ιδρυτή του Συστήματος, αντιστοίχως. Αφού ξεκαθαρίστηκε πως ο ένας από τους δρόμους δεν υφίσταται χαραγμένος στο Ρυμοτομικό Σχέδιο της περιοχής, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον άλλο, που οδηγεί από τη Λ. Διονύσου στις εγκαταστάσεις των Ναυτοπροσκόπων, περιμετρικά από τα γήπεδα τένις του Αθλητικού Ομίλου Διονύσου. Στο σημείο αυτό ήρθε η συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Τ. Μπάση, ο δρόμος να λάβει διπλή, συνδυαστική, ονομασία Ναυτοπροσκόπων- Ε. Χατζηδάκη.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως οι Ναυτοπρόσκοποι στο αίτημά τους υπογράμμιζαν τη διακριτική παρουσία αλλά και την προσφορά τους στην πόλη εδώ και 18 χρόνια, οπότε και το Σύστημα ιδρύθηκε στην προκαλλικρατική Κοινότητα Διονύσου, σε αναγνώριση της οποίας, αλλά και προς διευκόλυνση της επικοινωνίας, ζητούσαν την παραπάνω ονοματοδοσία. “Αν κάποιος σήμερα θέλει να μας στείλει μια επιστολή ή να έρθει στους χώρους μας, διεύθυνση δεν έχουμε να του δώσουμε”, τόνισε επιγραμματικά ο Αρχηγός του Συστήματος Α. Λυσιώτης, όταν ήρθε η ώρα να υποστηρίξει το αίτημα των Ναυτοπροσκόπων.

Αυτό που ακολούθησε αίφνης ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΑΟΔ και στο Σύστημα, με κεντρικό σημείο διαφωνίας την παλαιότητα αλλά και την προσφορά του κάθε φορέα στην τοπική κοινωνία, ώστε να μπορεί να θεμελιώσει αναγνώριση προσφοράς με ονοματοδοσία σε κάποιον χώρο.

“Ο Αθλητικός Όμιλος Διονύσου υπάρχει εδώ και 40 χρόνια, έχει προσφέρει διέξοδο σε χιλιάδες παιδιά της πόλης, οπότε γιατί ο δρόμος να μην πάρει το όνομα του πρώτου Προέδρου του; Ή γιατί να μην ονομασθεί Οδός Νεολαίας και Αθλητισμού; Ή ακόμη να τιμηθεί η μνήμη όσων βασανίστηκαν απέναντι, στο Στρατόπεδο Ντούνη, δίνοντας στο δρόμο το όνομα του αείμνηστου συντοπίτη Γιάννη Πετρόπουλου, ενός από τα θύματα των βασανιστών της Χούντας”; Υπερθεμάτιζε σε όλους τους τόνους και σε ιδιαιτέρως έντονο ύφος ο Πρόεδρος του ΑΟΔ και τοπικός σύμβουλος Λ. Γεωργοκίτσος. Υποστήριξε μάλιστα πως το αίτημα των Ναυτοπροσκόπων αποσκοπεί ουσιαστικά στην εξασφάλιση και κατοχύρωση του χώρου τους, “λες και θα τους λέγαμε ποτέ να φύγουν από εκεί”, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως είναι άδικο και παράλογο να μην έχει και ο ΑΟΔ την ίδια αναγνώριση.

“Την ίδια δράση έχει και το Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, κομμάτι του παγκόσμιου Προσκοπισμού, που θεμέλιο λίθο έχει τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή, γνήσια και χωρίς καμιά ανταπόδοση προσφορά προς την κοινωνία ώστε να γαλουχήσει χρήσιμους και έτοιμους πολίτες για το αύριο”, απαντούσε ο Αρχηγός του Συστήματος, που παρατήρησε πως ο ΑΟΔ από την πλευρά του προτείνει οτιδήποτε, αρκεί να μην τιμηθούν οι Ναυτοπρόσκοποι.

Αξίζει εδώ να προστεθεί, όπως άλλωστε επισημάνθηκε και από πολλούς παριστάμενους, πως οι δυο Σύλλογοι είναι συγκοινωνούντα δοχεία, μια που πολλοί αθλητές του ΑΟΔ είναι ή ήταν και Ναυτοπρόσκοποι.

Οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη να κάνει έκκληση για ενότητα ανάμεσα στους δυο Συλλόγους, ειδικά σε ένα τόπο που δεν έχει συνεκτικό κοινωνικό ιστό, όπως είναι η Κοινότητα Διονύσου. Επιπλέον, πρόταση για την κατάρτιση μιας επετηρίδας με όσους- φυσικά πρόσωπα ή φορείς- έχουν προσφέρει στον τόπο και θα ήθελε να τιμήσει η Κοινότητα Διονύσου και τους χώρους που μπορούν να ονομασθούν προς τιμήν τους, κατέθεσε ο Θ. Κατσανεβάκης, τοπικός σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΟΔ, αποφορτίζοντας την ένταση που είχε προκύψει.

Το θέμα φαινόταν να πηγαίνει για δεύτερη αναβολή, πρυτάνευσε όμως η λογική, κι έτσι τελικά ο δρόμος θα ονομασθεί Οδός Ναυτοπρόσκοπου Ε. Χατζηδάκη, προς τιμήν και του Συστήματος αλλά και του ιδρυτή του.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η έκταση, στην οποία φιλοξενούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις (γήπεδα ποδοσφαίρου, στίβος και γήπεδα τένις) και αυτές των Ναυτοπροσκόπων αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, παραχωρημένη επ’ αόριστον στην τότε Κοινότητα, σήμερα Δήμο, Διονύσου.

Και οι δυο σχετικές γνωμοδοτικές αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου πάντως, μαζί με γνωμοδότηση από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, όπως προβλέπεται από σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, θα προωθηθούν για την τελική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο.