logo


Με το μυαλό πίσω, στον περασμένο Φεβρουάριο και στη “Μήδεια”, αλλά και εμπρός, στην κακοκαιρία με το όνομα “Κάρμελ”, που αναμένεται να ενσκήψει και στην Αττική τις επόμενες ώρες, η Δημοτική Αρχή Διονύσου πραγματοποίησε συνάντηση με τους Προέδρους ή εκπροσώπους τους από τις 7 Κοινότητες την Τετάρτη 15/12 και με τα Κλιμάκια Εθελοντών και τους Ναυτοπροσκόπους την Πέμπτη 16/12 το βράδυ, με στόχο την κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της πόλης.

Σε σχετική, μάλιστα, ενημέρωση προχώρησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Τ. Μπάσης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μ. Κόκκαλης κατά τη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της περιοχής, την Πέμπτη το μεσημέρι 16 Δεκεμβρίου. Ο κ. Κόκκαλης, πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως παρόλο που η “Κάρμελ” αναμένεται να είναι σχετικά ήπια, και να δώσει χιόνια σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων, εντούτοις η προετοιμασία είναι εντατική, γιατί κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί, και ενημέρωσε το Σώμα τόσο για τη γενική προετοιμασία του Δήμου όσο και για όσα προβλέπονται ειδικά για την Κοινότητα Διονύσου. Σ’ αυτό το πλαίσιο όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Δήμου- και τα καινούργια και τα παλαιά οχήματα- δοκιμάστηκαν και είναι έτοιμα να επιχειρήσουν, βλάβες που εντοπίστηκαν θα έχουν επισκευασθεί μέχρι σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου (σ.σ. κάποιες εντούτοις θα μπορούσαν να έχουν εντοπιστεί νωρίτερα και να έχουν ήδη αποκατασταθεί, τονίζει στην Οδό Διονύσου εθελοντής από Κλιμάκιο) , ενώ τυχόν επιπλέον ανάγκες σε μηχανήματα έργου θα καλυφθούν από ιδιώτες.

Αλάτι καινούργιο θα φθάσει σήμερα στις Κοινότητες, σακούλες με αλάτι από το ΣΠΑΠ και την Περιφέρεια είναι ήδη στο Αμαξοστάσιο και θα διανεμηθούν σταδιακά, ενώ το απόθεμα που είχε περισσέψει από τον προηγούμενο χειμώνα έχει ήδη τριφτεί, για να είναι έτοιμο και πάλι προς χρήση. Επιπλέον όλες οι Κοινότητες αλλά και τα Κλιμάκια Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας εξοπλίζονται ήδη με μεταγωγικούς διακόπτες, ώστε αν παραστεί ανάγκη, οι διαθέσιμες γεννήτριες να “κουμπώνουν” χωρίς καθυστέρηση και να εξασφαλίζουν ρεύμα για τη θέρμανση, τα φώτα και το τηλεφωνικό κέντρο για την επικοινωνία με τα συνεργεία που θα επιχειρούν στον αποχιονισμό των δρόμων. Παράλληλα μεταγωγικούς διακόπτες διαθέτουν πλέον και όλα τα αντλιοστάσια του Δήμου για την ταχεία εγκατάσταση γεννητριών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης.

Εξάλλου έχει ήδη καταρτισθεί το πρόγραμμα με τις βάρδιες των χειριστών των μηχανημάτων, ενώ δεκτό έχει γίνει το αίτημα της Κοινότητας Διονύσου, τα οχήματα που θα επιχειρούν στο Διόνυσο να τα χειρίζονται ντόπιοι που γνωρίζουν καλά την περιοχή και τις ιδιαιτερότητές της.

Όσον αφορά τέλος στο συντονισμό των ενεργειών, ειδικά για την Κοινότητα Διονύσου, η περιοχή δεξιά της ανόδου της Λ. Διονύσου θα είναι αποκλειστικά υπό την εποπτεία του Προέδρου της Κοινότητας, ενώ για την αριστερή πλευρά θα συνεργάζεται ο Πρόεδρος με τον ορισμένο επόπτη και τον Αντιδήμαρχο.

Πρόβλημα, πάντως, συνεχίζουν να αποτελούν τα ξερά κλαδιά που κρέμονται κατά μήκος του οδικού δικτύου αλλά και πολλά δέντρα των οποίων το ριζικό σύστημα έχει προοδευτικά αδυνατίσει, γεννώντας έντονη ανησυχία μην τυχόν και επαναληφθεί το φαινόμενο του περασμένου Φεβρουαρίου, όπως τόνισαν οι τοπικές σύμβουλοι Κ. Τσάκωνα και Δ. Ιατρού αντιστοίχως. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας, ο συνάδελφός του στη Διαχείριση Πρασίνου Δ. Χιώτης εδώ και καιρό ικανοποιεί χιλιάδες αιτήματα για κλαδιά που γέρνουν επικίνδυνα στους δρόμους- για πάνω από 2000 αιτήματα έκανε λόγο ο κ. Κόκκαλης!- ενώ παράλληλα συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει να βρίσκεται στην περιοχή για κλαδέματα δέντρων που απειλούν καλώδια ρεύματος, έχοντας ολοκληρώσει το 90% της εργασίας “αν και δεν ενημερώνει τι και πού κλαδεύει κάθε φορά”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στην κοπή δέντρων που πιθανόν να πέσουν και στην απομάκρυνσή τους από το οδόστρωμα, αυτές θα τις αναλάβουν τα Κλιμάκια Εθελοντών.

Παραδέχτηκε εντούτοις πως ο Δήμος δεν έχει φροντίσει να εξασφαλίσει- σε περίπτωση διακοπής- την επικοινωνία ανάμεσα στα συνεργεία και τις Κοινότητες με VHF, όπως επίσης είχε ζητήσει η Κοινότητα Διονύσου και υπενθύμισε ο τοπικός σύμβουλος Θ. Κατσανεβάκης.

Σύμφωνα, τέλος, με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης έχει ζητήσει από την εντεταλμένη σύμβουλο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κριεμάδη την επικαιροποίηση της λίστας με τους ευπαθείς κατοίκους- πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, νεφροπαθείς, εγκύους κ.λπ.- για άμεση επέμβαση σε περίπτωση ανάγκης.

Σχετική αναλυτική ανακοίνωση, πάντως, με οδηγίες για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας αναμένεται μέσα στην ημέρα από το Δήμο, ώστε οι κάτοικοι να προετοιμαστούν εγκαίρως, καθώς και αριθμούς τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης όπου θα μπορούν να απευθύνονται.