logo


Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, χθες Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου μετατράπηκε σε πεδίο αντιπαραθέσεων, που μέσα σε μισή μόλις ώρα κλιμακώθηκαν στο μη περαιτέρω, τόσο, που αυτή τη φορά οι τέσσερις από τις πέντε παρατάξεις της μειοψηφίας να αποχωρήσουν από την αρχή, αρνούμενες καν να δώσουν απαρτία. Αφορμή για το μπάχαλο, που είναι απαθανατισμένο στο κανάλι του Δήμου στο YouTube, το περίεργο “κλείδωμα” των μικροφώνων, που- κατά τις μειοψηφίες- οφειλόταν σε αιφνίδια αλλαγή του τρόπου συνεδρίασης, με κλειστά μικρόφωνα, μετά από εντολή της Προέδρου. Όπως μάλιστα υποστήριζαν, η καταγγελία τους αυτή βασιζόταν στα λεγόμενα υπηρεσιακού παράγοντα. Η Πρόεδρος Σ. Κατσίγιαννη κώφευε στις εκκλήσεις τους να δοθούν εξηγήσεις για το συμβάν θέλοντας να ολοκληρώσει τη λήψη απαρτίας, οι παρατάξεις αρνούνταν να δώσουν την απαρτία αυτή αν πρώτα δεν ξεκαθαριζόταν το πρόβλημα, οι αιτιάσεις έδιναν και έπαιρναν και για μια ακόμη φορά το Δημοτικό Συμβούλιο τινάχθηκε στον αέρα “με το καλημέρα”.   

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την αποχώρηση δόθηκε αυτή τη φορά από τον Αντιπρόεδρο του Σώματος, και μέλος της παράταξης των Ανοιχτών Οριζόντων, Θ. Στάικο, που κατηγόρησε την Πρόεδρο για “μαύρο φασισμό” και ανικανότητα να διευθύνει τη συνεδρίαση λόγω απειρίας και ηλικίας, ενώ ο επικεφαλής Δ. Ζμάνη υποσχέθηκε πως με τέτοιες συνθήκες, και «αν η Δημοτική Αρχή δεν βάλει μυαλό, Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ». Αμέσως μετά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου προχώρησε σε κατά μέτωπο επίθεση: Ο κ. Παντελόγλου προειδοποίησε τη Δημοτική Αρχή πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα ξαναδώσει απαρτία στο Δημοτικό Συμβούλιο αν δεν διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα και αν δεν επιστρέψουν άμεσα οι δια ζώσης συνεδριάσεις. Διαφορετικά, η Διοίκηση θα βρει συγκεντρωμένο έξω από το Δημαρχείο το λαό του Αγ. Στεφάνου, για να επιβάλει αυτός τις νόμιμες διαδικασίες στο Δήμο Διονύσου, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Το αίτημα για τη δια ζώσης πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε και ο επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου” Κ. Κουριδάκης, που χαρακτήρισε αντιδημοκρατικές τις πρακτικές που ακολουθεί η Διοίκηση του Δήμου.

Στις αντεγκλήσεις, ο θεατής θα παρατηρήσει πως παρεισέφρησαν διαμαρτυρίες που έρχονταν από την προηγούμενη συνεδρίαση, όταν- υπενθυμίζεται- ο προεδρεύων Στ. Κριεμάδης είχε ανακοινώσει μονομερώς την πιστή τήρηση του Κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, όσον αφορά στην εκτός Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία.

Ο ίδιος θεατής θα παρατηρήσει επιπλέον πως σχεδόν εξαρχής και καθόλο το ημίωρο, που διήρκεσαν οι αντεγκλήσεις και οι λεκτικές αψιμαχίες, τα μικρόφωνα παρέμεναν ανοιχτά, επιτρέποντας στους δημοτικούς συμβούλους να μιλούν και να φωνάζουν- όλοι μαζί. Επιπλέον, και μετά από επίμονη ερώτηση του επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο Ν. Κλήμη, ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης διαβεβαίωσε το Σώμα πως διαφοροποίηση του τρόπου συνεδρίασης, τουλάχιστον όσον αφορά στη χρήση των μικροφώνων, δεν ισχύει. Αλλά ήταν πλέον αργά, μια που οι σύμβουλοι των μειοψηφιών είχαν ήδη αποχωρήσει.

Παρένθεση: Θα επαναλάβουμε εδώ πως μέχρι στιγμής η εικόνα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχουν διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, μόνο τιμή δεν περιποιεί για τα μέλη του. Και αν βούληση της Διοίκησης είναι να τις συνεχίσει, επειδή η αίθουσα του Πολιτιστικού του Αγ. Στεφάνου δεν προσφέρεται λόγω των υγειονομικών διατάξεων ή επειδή η πραγματοποίησή τους σε κάποιο Κλειστό γήπεδο σημαίνει αναστάτωση προπονήσεων, εγκατάσταση μικροφωνικών υποδομών κ.λπ., τούτα δεν είναι λόγος να προχωρεί μονομερώς σε πειραματισμούς βελτίωσής τους, όπως πληροφορίες της Οδού Διονύσου αναφέρουν.

Η ακύρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου- για δεύτερη συνεχόμενη φορά- έρχεται σε μια κομβική για το Δήμο χρονική συγκυρία: Μετά από μια χρονιά που ο Δήμος κηρύχθηκε, και παραμένει, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δυο φυσικές καταστροφές, εξαιτίας των οποίων ακόμη αιμορραγεί, θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να συζητηθούν ο καθορισμός των δημοτικών τελών (σ.σ. που ήταν να συζητηθεί χτες βράδυ), ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022, δηλαδή ο προγραμματισμός της πόλης για τη νέα χρονιά. Αντ’ αυτών, συνεχίζουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Και θα το ξαναζήσουμε (;) αύριο Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, οπότε κατά πληροφορίες της Οδού Διονύσου θα σταλεί νέα πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.