logo


“Λιτό, ρεαλιστικό και τεκμηριωμένο” χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του Δήμου Διονύσου για το 2022 ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου. Παρόντες ήσαν και οι υπηρεσιακοί παράγοντες Μ. Βορριά και Π. Μυλωνάς, που επιμελήθηκαν της σύνταξης του Προϋπολογισμού, αλλά κανένας αιρετός, εκπρόσωπος παράταξης της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα λεπτά, με την ομόφωνη έγκριση των παρόντων μελών, όλων προερχόμενων από τη Δημοτική Αρχή.

Υπενθυμίζεται πως ο Προϋπολογισμός του Δήμου για την επόμενη χρονιά ανέρχεται ισοσκελισμένος στα 64.846.541 ευρώ, έναντι 57.421.827,47 ευρώ για το 2021, με χρηματικό υπόλοιπο στα 13.675.190 ευρώ. Τα έσοδα για το 2021 παρουσίασαν μικρή αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία του επταμήνου με βάση τα οποία συντάχθηκε ο Προϋπολογισμός, επεσήμανε ο κ. Καλαφατέλης, ενώ υπογράμμισε πως φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του καλλικρατικού Δήμου, ενδέχεται το ποσοστό της απορρόφησης κονδυλίων για επενδύσεις να είναι διψήφιο.

Και μπορεί οι μειοψηφίες να μην προσήλθαν στη συνεδρίαση, δεν έλειψαν όμως οι ερωτήσεις, και μάλιστα εκ των… έσω:

Για τις υπηρεσίες συμβούλου που θα παρακολουθεί την υλοποίηση της ενεργειακής αναβάθμισης του συστήματος ηλεκτροφωτισμού στους Κοινόχρηστους Χώρους του Δήμου, ήταν η πρώτη ερώτηση του Ν. Παπαϊωάννου, ειδικού συνεργάτη Δημάρχου, που αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού της πόλης με LED.

Υπενθυμίζεται πως επί Διοίκησης Ζαμάνη είχε ξεκινήσει- με σωρεία αντιδράσεων και άλλων τόσων αντιπαραθέσεων- η σχετική διαδικασία, την οποία η νυν Δημοτική Αρχή ματαίωσε τον Ιανουάριο του 2020, λίγους μήνες αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Έκτοτε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Στ. Κριεμάδης ανακοινώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πως σχετική, νέα, μελέτη, με ευνοϊκότερους όρους για το Δήμο, θα έλθει προσεχώς. Την ίδια απάντηση πάνω κάτω έδωσε και προχθές, τονίζοντας πως πολύ σύντομα, ίσως και πριν από τα Χριστούγεννα, θα έλθει η μελέτη προς συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, ώστε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός.

Ο ίδιος ειδικός συνεργάτης επεσήμανε, στη συνέχεια, πως κωδικός δαπανών για την εναρμόνιση του Δήμου με την οδηγία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR) δεν εμφανίζεται στον Προϋπολογισμό για το 2022 (σ.σ. Σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με τον αντίστοιχο της ΕΣΤΙΑΣ). Αυτή, πάντως, δεν είναι η μοναδική περίπτωση απουσίας κωδικού δαπανών, παραδέχτηκε αμέσως μετά ο Δήμαρχος, προσθέτοντας πως κάποιες υπηρεσίες έχουν μείνει εκτός και θα ενταχθούν στην πρώτη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού.

Όσον αφορά, τέλος, στο Τεχνικό Πρόγραμμα- που περιλαμβάνεται στον Προϋπολογισμό- απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου ο κ. Καλαφατέλης ανέφερε πως οι δαπάνες για έργα από ίδια έσοδα ανέρχονται σε περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα εξαρτώνται από την απορρόφηση των κονδυλίων που θα εξασφαλιστούν από χρηματοδοτικά προγράμματα (ΤΡΙΤΣΗΣ, ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ.λπ.).

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού έχει αποσταλεί στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ για τυχόν επισημάνσεις και παρατηρήσεις, που αναμένονται μέχρι την Παρασκευή, ενώ την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, θα έρθει προς συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης για τη διατύπωση γνώμης. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος από το Παρατηρητήριο, ο Προϋπολογισμός θα επιστρέψει στην Οικονομική Επιτροπή για τη σύνταξη του τελικού αναλυτικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, για τη συμμόρφωσή του στις πιθανές υποδείξεις του Παρατηρητηρίου, καθώς και για τη σύνταξη του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης (μηνιαίας και τριμηνιαίας στοχοθεσίας), ώστε τελικά να έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως- σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα για την ψήφιση του Προϋπολογισμού- εναλλακτικές προτάσεις για τον Προϋπολογισμό μπορούν να κατατεθούν είτε στην Οικονομική Επιτροπή είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει όμως να συνοδεύονται από αιτιολογική έκθεση και εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν κατατεθεί άλλη πρόταση με την έκθεση και την εισήγηση της Υπηρεσίας, έγκυρες θεωρούνται οι ψήφοι υπέρ της πρότασης της Διοίκησης, ακόμη και αν την καταψηφίσουν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, κάτι που έγινε πέρυσι στην περίπτωση του Προϋπολογισμού για το 2021.