logo


Τίποτα δεν προμήνυε πως η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου θα τιναζόταν στον αέρα, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να αποχωρούν, μετά από 30 λεπτά και πλέον οξύτατων αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών με τη Δημοτική Αρχή. Ιδιαιτέρως που μια ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα 29/11, στην Οικονομική Επιτροπή είχε διεξαχθεί μια από τις πιο ήρεμες και εποικοδομητικές συζητήσεις των τελευταίων μηνών, και μάλιστα για το πιο σοβαρό ζήτημα της πόλης, αυτό που αφορά στο έργο της αποχέτευσης και στους κινδύνους- σε κάθε επίπεδο- που ελλοχεύουν από τυχόν διακοπή του. Να έπαιξε ρόλο η σημασία, η σοβαρότητα, του θέματος; Ή η απόφαση, μετά από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος, η συζήτηση να διεξαχθεί με κλειστά μικρόφωνα, ώστε να αποφευχθούν διαρροές για τις εφεξής ενέργειες του Δήμου έναντι του αναδόχου; Ό, τι και να ισχύει, το αποτέλεσμα ήταν πως σ’ εκείνη την Οικονομική Επιτροπή τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες μιας πολιτισμένης συζήτησης, τέτοιας που δεν έχει γίνει – το επαναλαμβάνουμε- πολύ καιρό τώρα σε συλλογικό όργανο του Δήμου.

Μιάμιση ημέρα αργότερα, οι δημότες είχαν την “ευκαιρία” να παρακολουθήσουν μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις- που ο Θεός να την κάνει…- του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία οδήγησε στην αποχώρηση τεσσάρων από τις 5 παρατάξεις της μειοψηφίας και στην εν συνεχεία κοινή ανακοίνωσή τους.

Τα πραγματικά περιστατικά, όπως ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει από το βίντεο της συνεδρίασης στο YouTube, έχουν ως εξής:

1. Ο προεδρεύων Στ. Κριεμάδης ανακοινώνει πως αποσύρεται το πρώτο θέμα της Ημερήσιας Διάταξης, που αφορά στον Κανονισμό Κοιμητηρίων, και εν συνεχεία ενημερώνει το Σώμα πως η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία θα διαρκέσει 20 λεπτά, όσα δηλαδή προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Συμπληρώνει μάλιστα πως επειδή έχουν εγγραφεί 10 ομιλητές, ο χρόνος τοποθέτησής τους είναι 2 λεπτά για τον καθένα. Στα παραπάνω, καμιά αντίδραση ή διαφωνία δεν ακούγεται από καμιά πλευρά.

Παρένθεση- μεγάλη: Αυτή η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία προβλέπεται στον Κανονισμό, ώστε οποιοσδήποτε αιρετός να μπορεί να πάρει το λόγο για τοποθέτηση, ερώτηση, ανακοίνωση αναφορικά με θέμα που δεν περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη (σ.σ. εκεί οι χρονικοί κανόνες είναι διαφορετικοί για τους επικεφαλής και τα μέλη των παρατάξεων). Για τα προ Ημερησίας Διατάξεως, ο χρόνος που προβλέπεται στον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, ίδιο και απαράλλαχτο από το 2011 οπότε ψηφίστηκε, είναι 20 λεπτά. Από το 2011, λοιπόν, εδώ και 10 χρόνια, αυτή η πρόβλεψη ζήτημα είναι να έχει τηρηθεί σε συνεδριάσεις, που μετρώνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Ανατρέχοντας, μάλιστα, στο αρχείο της Οδού Διονύσου, χάσαμε το μέτρημα για τις φορές που η εν λόγω διαδικασία υπερέβη τη μια και μιάμιση ώρα! Ειδικά το τελευταίο διάστημα, της πανδημίας, με τις συνεδριάσεις να πραγματοποιούνται λιγότερα συχνά, τα θέματα που απασχολούν το Δήμο να πολλαπλασιάζονται και την απροθυμία της Διοίκησης να απαντά σε ερωτήσεις των μειοψηφιών, που εκκρεμούν επί μήνες, η προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Και παρόλο που αποτελεί κοινή παραδοχή, εντούτοις κανένα Προεδρείο δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την πρωτοβουλία για αλλαγή αυτής της πρόβλεψης του Κανονισμού, που πλέον καταργείται συστηματικά στην πράξη.

Για να ξαναγυρίσουμε στην περασμένη Τρίτη: Ο προεδρεύων, με την προοπτική προφανώς μιας ήρεμης και απρόσκοπτης συνεδρίασης, θέλησε να εφαρμόσει τον Κανονισμό. Πώς; Μονομερώς. Αλλά και χωρίς την αντίθετη άποψη καμιάς παράταξης και κανενός συμβούλου. Οι επικεφαλής μάλιστα Δ. Ζαμάνης (Ανοιχτοί Ορίζοντες) και Κ. Κουριδάκης (Εύπολις) ακούγονται να τονίζουν πως θα σεβαστούν, και δεν θα καταχραστούν, το χρόνο των δυο λεπτών που τους δίδεται.

2. Αμέσως μετά τους παραπάνω, το λόγο παίρνει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Τ. Παντελόγλου. Η τοποθέτησή του υπερβαίνει τα δυο, και μετά τα τρία, και μετά τα 3,5 λεπτά, όπως ακούγεται να τον προειδοποιεί ο προεδρεύων. Που στο τέλος τον διακόπτει οριστικά.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι παρακολουθήσαμε: Με πρώτο τον κ. Ζαμάνη, οι παρατάξεις καταδικάζουν την αφαίρεση λόγου από συνάδελφό τους, καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή, και ειδικά τον προεδρεύοντα, για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές φίμωσης της αντίθετης άποψης, καθώς και για ευτελισμό και απαξίωση του ανώτατου συλλογικού οργάνου του Δήμου, οι αντεγκλήσεις γενικεύονται, με προσωπικές επιθέσεις και “υποσχέσεις” πως Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα γίνει, αλλά και με πολιτικές αιχμές και αντιπαραθέσεις, οι ψύχραιμες φωνές, όπως του Ν. Καρυστινού και του Π. Πανάγου, δεν εισακούονται, και οι παρατάξεις αποχωρούν.

Εντωμεταξύ ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έχει γίνει κουρελόχαρτο: Όλοι τον επικαλούνταν, μόνο και μόνο για να επισημάνουν- και να παραδεχθούν- πως καταστρατηγείται στην πράξη από αυτούς τους ίδιους. Όλους. Και με την ανοχή τους.

Από τη μια πλευρά η Δημοτική Αρχή με τον προεδρεύοντα που αποφάσισε αίφνης να τηρήσει απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και τις διαδικασίες (σ.σ. και η προχθεσινή συνεδρίαση, λόγω της φύσης των θεμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει πείραμα για την τήρησή τους, αλλά με τη σύμφωνη και ρητά εκπεφρασμένη συναίνεση όλων). Και από την άλλη πλευρά οι παρατάξεις, μέλη των οποίων σε κάθε ευκαιρία τορπιλίζουν αυτό που θα έπρεπε να αποτελεί την επιτομή του πολιτικού πολιτισμού, για να πάει ο τόπος ένα βήμα μπροστά. Απόδειξη; Όλες οι συνεδριάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη. Για όσους έχουν αντέξει να τις παρακολουθήσουν, πολύωρες και συχνά “απλωμένες” σε δυο ημέρες, το πιο εύκολο για όσους θέλουν να αποδιοργανώσουν τη διαδικασία, είναι να πατήσουν το κουμπί και να διακόψουν, να λοιδορήσουν, να εκτοξεύσουν χαρακτηρισμούς.

Για την ιστορία, και επειδή φάνηκε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν γνώριζαν τα σχετικά με την προ Ημερησίας Διατάξεως, παραθέτουμε τη σχετική διάταξη από τον ισχύοντα Κανονισμό:

“Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν µπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά για τους επικεφαλής και δύο λεπτά για τους ∆Σ και τους Προέδρους των ∆ηµοτικών Κοινοτήτων και όχι περισσότερο των είκοσι λεπτών για το σύνολο”.