logo


“Εγώ Δήμαρχε θεσμικά είμαι κάτω από εσάς. Εσείς είστε ο πολιτικός μου προϊστάμενος”.

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου Σ. Κατσίγιαννη, όταν στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ζήτησε τη βοήθεια του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, για να επαναφέρει την τάξη, σε μια διαδικασία, όπου καταστρατηγήθηκε κάθε κανόνας διαλόγου, η μπαχαλοποίηση ήταν έντονη και οι βολές όλων κατά πάντων- ακόμη και κατά υπηρεσιακών παραγόντων- συνεχείς, όπως μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει (σ.σ. οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπενθυμίζεται, μεταδίδονται ζωντανά και παραμένουν αναρτημένες στο κανάλι του Δήμου στο YouTube).

Η παραπάνω αποστροφή της κ. Κατσίγιαννη, εντούτοις, βάζει σε σκέψεις και μας αναγκάζει να ξαναθυμηθούμε τα βασικά:

Μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, οι θεσμικοί ρόλοι είναι πολλοί.

Κατ’ αρχάς, το ίδιο το Σώμα, ως ανώτατο συλλογικό όργανο ενός Δήμου, αρμόδιο να παίρνει τις τελικές αποφάσεις.

Εν συνεχεία οι παρατάξεις της μειοψηφίας, με το διακριτό θεσμικό τους ρόλο του ελέγχου της εκάστοτε Διοίκησης, αλλά και της συμβολής τους με εποικοδομητικές προτάσεις.

Ο Δήμαρχος, με επιτελικό και συντονιστικό ρόλο, λειτουργώντας ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών. Είναι δε πολιτικός προϊστάμενος των Υπηρεσιών του Δήμου, όπως τα παραπάνω περιγράφονται σε σχετικό πόνημα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Το Προεδρείο, τέλος, δηλαδή ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας, που φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων, με ρόλο που περιγράφεται σαφώς σε κάθε Κανονισμό Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο ρόλος του Προέδρου, ειδικά είναι ξεκάθαρος: Προερχόμενος από την παράταξη της κάθε Δημοτικής Αρχής, είναι όμως Πρόεδρος όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και θεματοφύλακας της ελεύθερης έκφρασης των μελών του Σώματος. Είναι αυτός, που ανάλογα με τη σοβαρότητα ή την επικαιρότητα ενός θέματος, θα κρίνει τελικώς εάν αυτό τίθεται προς συζήτηση, δίνοντας την δυνατότητα να ακουστούν όλες οι φωνές και να συζητηθούν θέματα για τα οποία οι απόψεις του ενδεχομένως να μην ταυτίζονται, λειτουργώντας ως εγγυητής αυτής της δεοντολογίας, αλλά και της άρτιας διεκπεραίωσης των συνεδριάσεων.

Ο Πρόεδρος, σύμφωνα με τα παραπάνω, πολιτικό προϊστάμενο δεν έχει. Αποτελεί αυτόνομο θεσμό, διακριτό, κάτω από κανέναν Δήμαρχο, με τον οποίον βέβαια είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται.

Η κ. Κατσίγιαννη, εν προκειμένω, υπονόμευσε η ίδια τον αυτόνομο θεσμικό της ρόλο, θέτοντας το αξίωμά της κάτω από αυτό του Δημάρχου και αναγνωρίζοντάς τον ως προϊστάμενό της, δίκην έμμισθης δημοτικής υπαλλήλου. Η πολυετής εμπειρία της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία η ίδια επικαλέστηκε σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, θα έπρεπε να την είχε προετοιμάσει καλύτερα.