logo


Αύριο Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη και με 11 θέματα στην Ημερήσια Διάταξη η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου. Πιθανολογείται πως η αλλαγή της ημέρας, αντί για την Τρίτη, όπως συνήθως γίνεται, οφείλεται στη συνέχιση της δίκης, την Τρίτη 30/11, για την υπόθεση των νερών του Κρυονερίου στο Εφετείο, στην οποία ανάμεσα στους εγκαλούμενους περιλαμβάνεται και ο Δήμαρχος Διονύσου και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Γ. Καλαφατέλης.

*Όσον αφορά στην Ημερήσια Διάταξη, περιλαμβάνονται δυο σημαντικά θέματα που αφορούν στις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της αποχέτευσης. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ΑΚΤΩΡ, ανάδοχος του έργου, το οποίο έχει περάσει από σαράντα και παραπάνω κύματα από το 2014 οπότε και συμβασιοποιήθηκε, απέστειλε στο Δήμο Διονύσου ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών επικαλούμενος δυο λόγους: Τη μη πληρωμή του για δυο λογαριασμούς από τη Διαχειριστική Αρχή, που το χρηματοδοτεί, και την προσθήκη επιπλέον εργασιών και ποσοτήτων που δεν είχαν προβλεφθεί εξ αρχής. Οι λογαριασμοί εντωμεταξύ πληρώθηκαν, ενώ για τις πρόσθετες εργασίες συντάχθηκε συμπληρωματική σύμβαση και Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας, που εγκρίθηκαν μεν από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, αλλά απορρίφθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή. Πατώντας στην απόρριψη αυτή, ο ΑΚΤΩΡ έστειλε στο Δήμο ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, με το επιπλέον δεδομένο πως η τελευταία παράταση που είχε ζητήσει και λάβει για την ολοκλήρωση του έργου λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου. Η Τεχνική Υπηρεσία απέρριψε την ειδική δήλωση και συνέταξε μελέτη καταγράφοντας αναλυτικά τις πρόσθετες εργασίες που μπορεί και οφείλει να εκτελέσει άμεσα ο ανάδοχος, ακόμη και αν δεν έχουν εγκριθεί η συμπληρωματική σύμβαση και ο Πίνακας. Ενώ ο Δήμος Διονύσου “απάντησε” στην Ειδική εκείνη Δήλωση με οριακή, δεσμευτική, παράταση 16 μηνών, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, ενέργεια για την οποία ο ΑΚΤΩΡ έχει υποβάλει ένσταση, και παράλληλα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την εξέταση κάθε κίνησης στο εξής με τη συνδρομή εξειδικευμένου δικηγόρου. Στην αυριανή συνεδρίαση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου καταθέτει πολυσέλιδες τεκμηριωμένες απόψεις τόσο για την ένσταση του ΑΚΤΟΡΑ, όσο και για την απόρριψη της Ειδικής Δήλωσης Διακοπής Εργασιών.

Για όλα τα παραπάνω, σε πρόσφατες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η Δημοτική Αρχή έχει δεχθεί σφοδρή επίθεση από τις παρατάξεις της μειοψηφίας (Ανοιχτοί Ορίζοντες και Εύπολις), κατηγορούμενη πως «κινείται μονομερώς, με την αυθεντία των ανοήτων, ίσως και για να καλύψει δικές της αβλεψίες, χωρίς να ενημερώνει το σύνολο των μειοψηφιών». Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το έργο πάση θυσία και να καταστήσουμε λειτουργικό όσο μεγαλύτερο κομμάτι του μπορούμε, απαντούν στις αιτιάσεις αυτές τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι συναρμόδιοι Αντιδήμαρχοι.  

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί πως σήμερα έχει εκτελεστεί το 82% περίπου του συνολικού έργου, που αφορά στην αποχέτευση 5 Κοινοτήτων (Κρυονέρι, Ροδόπολη, Σταμάτα, Διόνυσος και ένα μικρό τμήμα του Αγ. Στεφάνου). Υπολείπεται δηλαδή ένα ποσοστό 18%, ήσσονος οικονομικής σημασίας για τον ανάδοχο, όπως εκτιμά η Δημοτική Αρχή, γι’ αυτό και ο ΑΚΤΩΡ προχώρησε στη Δήλωση Διακοπής, με ορατό τον κίνδυνο, αν ο ανάδοχος αποχωρήσει και αφήσει το έργο ανολοκλήρωτο, το έργο να απενταχθεί και ο Δήμος Διονύσου να υποχρεωθεί σε δημοσιονομική διόρθωση, επιστρέφοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Για τη χρηματική επιχορήγηση στους συλλογικούς φορείς της πόλης, εν συνεχεία, απουσιάζει η οποιαδήποτε εισήγηση, ενώ παρατίθενται ως συνημμένες μόνο οι ανακοινώσεις προς τα Σωματεία που περιγράφουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή της σχετικής αίτησης για οικονομική ενίσχυσή τους.

*Ενώ σε τιμητική εκδήλωση θα βραβευθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, μια που μέσα από τις δράσεις του την περασμένη χρονιά, εν μέσω πανδημίας, αναδείχθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο για δεύτερη συνεχή τριετία Διεθνές Σχολείο (International School).

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη:

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ 1ο: Απαλλαγή υπολόγου χρηµατικού εντάλµατος προπληρωµής της υπαλλήλου του ∆ήµου Αλιβιζάτου ∆ήµητρας και έγκριση απόδοσης λογαριασµού.

ΘΕΜΑ 2ο: Απαλλαγή υπολόγου χρηµατικού εντάλµατος προπληρωµής της υπαλλήλου του ∆ήµου Αλιβιζάτου ∆ήµητρας και έγκριση απόδοσης λογαριασµού.

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ 3ο: Επείγουσα Απευθείας Ανάθεση Παροχής Υπηρεσιών Συντήρησης – Επισκευής (µε την Προµήθεια αναγκαίων Ανταλλακτικών) Απορριµµατοφόρων Οχηµάτων του ∆ήµου.

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙ∆ΕΙΑΣ , ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ 4ο: Έγκριση Πρακτικού γνωµοδοτικού οργάνου (άρ. 32Α ν. 4412/2016 & παρ. 1 άρ. 43 ν. 4605/2019) και Ανάθεση Υπηρεσιών Φιλοξενίας Ατόµων σε Ξενοδοχειακά Καταλύµατα για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές, αρχής γενοµένης την 03η /08/2021.

ΘΕΜΑ 5ο: Έγκριση Πρακτικού γνωµοδοτικού οργάνου (άρ. 32Α ν. 4412/2016 & παρ. 1 άρ. 43 ν. 4605/2019) και Ανάθεση Υπηρεσιών Φιλοξενίας Ατόµων σε Ξενοδοχειακά Καταλύµατα για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά 27-07-2021.

ΘΕΜΑ 6ο: Εξειδίκευση Πίστωσης για την παροχή χρηµατικής επιχορήγησης έτους 2021 σε Πολιτιστικούς Συλλόγους-Σωµατεία µε έδρα εντός των διοικητικών ορίων του ∆ήµου ∆ιονύσου.

ΘΕΜΑ 7ο: Εξειδίκευση πίστωσης για δαπάνη Υπηρεσιών Παροχής για διοργάνωση εκδήλωσης τιµητικής βράβευσης του 1ου ∆ηµοτικού ∆ιονύσου το Σάββατο στις 18 ∆εκεµβρίου 2021 στο Π.Π.Κ. ∆ιονύσου.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΘΕΜΑ 8ο: Αποστολή απόψεων Προϊσταµένης Αρχής επί της ένστασης της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά της υπ’αριθµ. 426/21 Απόφασης Οικονοµικής Επιτροπής έγκρισης παράτασης του έργου «∆ίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις ∆.Κ. Αγ. Στεφάνου, ∆ιονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταµάτας του ∆ήµου ∆ιονύσου» (κωδ πράξης (ΟΠΣ): 5003809).

ΘΕΜΑ 9ο: Αποστολή απόψεων Προϊσταµένης Αρχής επί της ένστασης της εταιρείας ΑΚΤΩΡ Α.Ε. κατά της Απόφασης Απόρριψης Ειδικής ∆ήλωσης ∆ιακοπής Εργασιών του έργου «∆ίκτυο Αποχέτευσης ακαθάρτων υδάτων στις ∆.Κ. Αγ. Στεφάνου, ∆ιονύσου, Κρυονερίου, Ροδόπολης και Σταµάτας του ∆ήµου ∆ιονύσου» (κωδ πράξης (ΟΠΣ): 5003809).

∆ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΣΟ∆ΩΝ & ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ 10ο : ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ∆ΟΧΗ THΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΠ ΕΤΟΥΣ 2021 ΙA ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΜΗΝΟΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021.

ΘΕΜΑ 11ο: ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ∆ΟΧΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ 85940/22-11-2021 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ∆ΑΠΑΝΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2021 4. ΚΑΤΑΝΟΜΗ.