logo


Σε 1660 στρέμματα στην Άνοιξη, και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές Άγ. Άγγελοι και  Φασίδερι, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά το ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας, για την προμήθεια του οποίου ο Δήμος Διονύσου, μαζί και ο Σύνδεσμος για την Προστασία του Υμηττού,  χρηματοδοτήθηκε με 100.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο. Υπενθυμίζεται πως η αρχική μελέτη για την τοποθέτηση και ανάπτυξη του συστήματος το προόριζε για αντίστοιχη, δασική, έκταση βόρεια του Κρυονερίου. Μετά όμως από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, που σε μεγάλο βαθμό κατέκαψαν την εν λόγω περιοχή, η μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος τροποποιήθηκε και η περιοχή που κρίθηκε καταλληλότερη ήταν της Άνοιξης.

Για τους λόγους της επιλογής αυτής, αλλά και για τα οικονομικά και χρονικά μεγέθη του συστήματος, διευκρινίσεις ζήτησε, κατά τη χθεσινή (23/11) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης, ο μοναδικός παριστάμενος από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Ο κ. Κουριδάκης, ειδικότερα, υπογράμμισε πως αν και το σύστημα πυρανίχνευσης απαιτεί έκταση δασική, εντούτοις επελέγησαν οι Άγ. Άγγελοι και το Φασίδερι, όπου- όπως φαίνεται και από το σκαρίφημα που περιλαμβάνεται στη μελέτη-  τουλάχιστον το 1/3 της περιοχής είναι κατοικημένο, δομημένο, εντός ορίων οικισμών, χωρίς δάσος.

Σχετικός ήταν και ο αμέσως επόμενος προβληματισμός του αναφορικά με την τεχνογνωσία και την προηγούμενη εμπειρία της εταιρείας που επελέγη, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, για να εγκαταστήσει το σύστημα, μια που η επιχειρηματική δραστηριότητά της, όπως ανέφερε, έγκειται στην τοποθέτηση GPS σε οχήματα. Όσο αφορά στα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Κουριδάκης επεσήμανε πως το κόστος μόνο του λογισμικού φτάνει στο κόστος όλου του υπόλοιπου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Μιλώντας, επιπλέον, για τη χρονική διάρκεια τη σύμβασης, ο κ. Κουριδάκης τόνισε πως αυτή θα διαρκέσει για ένα χρόνο, που αντιστοιχεί σε μια αντιπυρική περίοδο, με αποτέλεσμα η δαπάνη των 100.000 ευρώ να φαντάζει ίσως υπερβολική. Τέλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας εξέφρασε τις επιφυλάξεις του και για την ίδια τη χρησιμότητα του συστήματος: Οι προβλεπόμενοι αισθητήρες, που ανιχνεύουν διοξείδιο του άνθρακα, θα τοποθετηθούν μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Το χρονικό περιθώριο ενεργοποίησής τους είναι στα 5 λεπτά, διάστημα στο οποίο είναι δυνατόν να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, υπογράμμισε ο κ. Κουριδάκης.

«Η περιοχή εφαρμογής του συστήματος που προτείνουμε είναι ευαίσθητη και αυτήν επιλέξαμε μετά από την πυρκαγιά του καλοκαιριού, οπότε και κάηκε η αρχική μας επιλογή», απάντησε στα παραπάνω ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Ο ίδιος προσέθεσε πως πραγματοποιείται σήμερα η προμήθεια του πιλοτικού συστήματος, που ήδη έχει εφαρμοσθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, για να διαπιστωθεί στη συνέχεια κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου. “Με το πιλοτικό σύστημα θα έχουμε τουλάχιστον την πληροφόρηση, σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Τη μελέτη, εξάλλου, τη συνέταξε δασολόγος ενώ περιλαμβάνεται συγγραφή υποχρεώσεων για την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα του κάθε αναδόχου”, υπογράμμισε ο κ. Καλαφατέλης.

Οι διευκρινίσεις αυτές, εντούτοις, δεν θεωρήθηκαν επαρκείς από το δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, που ανεβάζοντας τους τόνους κατηγόρησε το Δήμαρχο για πάγια πρακτική άρνησης απαντήσεων.

Αυτή η αιτίαση πυροδότησε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στους δυο αιρετούς, με ανταλλαγή προσβολών και χαρακτηρισμών περί αναξιοπρέπειας, δικτατορικής διοίκησης και απαξίωσης της Οικονομικής Επιτροπής.

Για την ιστορία να σημειωθεί, πως παρά τις αντιρρήσεις του ο σύμβουλος της ελάσσονος ψήφισε λευκό, με αποτέλεσμα η μελέτη και το πρακτικό του γνωμοδοτικού οργάνου για την προμήθεια του πιλοτικού συστήματος να εγκριθούν ομόφωνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, ο Δήμος αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του χρόνου πυρανίχνευσης και στη δραστική μείωση των ψευδών συναγερμών με χαμηλό κόστος υλοποίησης. Στην περιοχή εφαρμογής του συστήματος, έκτασης 1660 στρεμμάτων, θα τοποθετηθούν 44 αισθητήρες- ένας για κάθε 30 στρέμματα- ώστε να καλύπτουν με ασφάλεια το σύνολο της έκτασης, καθώς και 1 σταθμός λήψης των σημάτων. Το εν λόγω σύστημα αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του Δήμου Διονύσου μέσω του γραφείου Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πεντέλης, καθώς θα ενημερώνει για συμβάντα πυρκαγιάς ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο, υπογραμμίζεται στη μελέτη.