logo


Σχεδόν τρεις ώρες διήρκεσε η ανοιχτή συζήτηση στη χθεσινή (16/11) συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου για το οικιστικό και δασικό πρόβλημα της πόλης, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις από πλευράς κεντρικής Διοίκησης. (σ.σ. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη συζήτηση είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα ανάμεσα σε εκπροσώπους της Δημοτική Αρχής και μηχανικούς της πόλης).

Στη συζήτηση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη της Επιτροπής, οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων ή εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί τους, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που δεν προσήλθε. Οι παραπάνω αποτίμησαν την πραγματικότητα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα μετά και από τις δυο πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, την ψήφιση πέρυσι των δυο νόμων (δασικού και χωροταξικού), την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών για την περιοχή μας, καθώς και την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιλύσει προβλήματα πολεοδομικής και χωροταξικής οργάνωσης της χώρας μέσω πολεοδομικών εργαλείων. Και ενώ συμφώνησαν στη χάραξη μιας ενιαίας, κοινής θέσης, με δυνατή και καθολική συστράτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, και των συλλογικών φορέων της πόλης, παρέμεινε ζητούμενο ποια θα είναι αυτή η κοινή θέση, μια που όπως φαίνεται από το 2016 κιόλας, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο πρόβλημα.

Η ημερομηνία αυτή δεν είναι τυχαία: Με πολιτική απόφαση τότε του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από πρόταση της Διοίκησης Ζαμάνη, και ενόψει της ανάρτησης των δασικών χαρτών, εστάλησαν στο Κτηματολόγιο όλες οι περιοχές του Δήμου Διονύσου με πορτοκαλί περίγραμμα, δηλαδή πολεοδομικά τακτοποιημένες. Αυτή η πρωτοβουλία, που τότε είχε αιφνιδιάσει το Σώμα μια που άλλα είχε συμφωνήσει η τότε διαπαραταξιακή επιτροπή και είχε εκπονήσει ο μελετητής, στηριζόταν στο δόγμα τής τότε Δημοτικής Αρχής “όλοι οι οικισμοί του Δήμου είναι νόμιμοι, και σε κανέναν δεν υπάρχει δάσος”. Πέντε χρόνια αργότερα, αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, περιγράφοντας τους οικισμούς της πόλης με μαύρο περίγραμμα, εξαιρώντας τους δηλαδή προσωρινά και μόνον από την ανάρτηση και παρατείνοντας μια ομηρία που κρατάει ήδη δεκαετίες με δεσμευμένες τις περιουσίες χιλιάδων συμπολιτών.

Στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, τονίζοντας πως για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος  απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση:

Η ψήφιση πέρυσι των δυο νόμων- του δασικού και του χωροταξικού, στους οποίους παρά τις πιέσεις και τις προτάσεις για τροπολογίες, καμιά λύση δεν δόθηκε στο πρόβλημα, η έκδοση των δυο πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ που κρίνουν τους οικισμούς αντισυνταγματικούς, η ανάρτηση των δασικών χαρτών όπου αυτοί οι οικισμοί παραπέμπονται για ξεκαθάρισμα σε ένα αβέβαιο μέλλον, σε συνδυασμό με τη βούληση του ΥΠΕΝ να προχωρήσει στη σύνταξη Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για την οργάνωση της χώρας είναι το θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει στο εξής να κινηθεί ο Δήμος, τόνισε ο κ. Φωτάκης. Ο ίδιος προσέθεσε επιπλέον πως αύριο Πέμπτη 18 Νοεμβρίου επίκειται συνάντηση εκπροσώπων του Δήμου με το Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευ. Μπακογιάννη, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τους οικισμούς της πόλης και την οριοθέτησή τους. Η κατεύθυνση του Υπουργείου, αναφορικά με την πόλη, είναι να συμπεριληφθεί στις πρώτες ομάδες από 30 Δήμους, για τους οποίους θα δημοπρατηθούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, για τα οποία εντούτοις υπάρχει έντονος προβληματισμός: Οι εκπτώσεις που δίνουν οι ενδιαφερόμενοι μελετητές είναι υπέρογκες, τόσο που γεννούν επιφυλάξεις για το άρτιο αποτέλεσμα, ενώ και η ομαδοποίηση των Δήμων ανά 30 προβληματίζει αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα. Επιπλέον, αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, που προκλήθηκαν από προσφυγές φορέων κατά της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών, ο κ. Φωτάκης υπογράμμισε πως- στο κομμάτι που ασχολούνται με τους οικισμούς και τα όριά τους- μοιάζουν σαν να φωτογραφίζουν την περίπτωση του Δήμου Διονύσου, θεωρώντας αντισυνταγματικούς τους τρόπους με τους οποίους είχε θεσπισθεί η οριοθέτησή τους.

“Τι ή ποιος μεσολάβησε, ώστε παρόλο που ο Δήμος Διονύσου είχε στείλει το 2016 πορτοκαλί περιγράμματα στην ΕΚΧΑ, πέντε χρόνια μετά εκείνη η πολιτική απόφαση να αγνοηθεί και η Διεύθυνση Δασών να αναρτήσει δασικούς χάρτες για την περιοχή μας με τελείως διαφορετικό περιεχόμενο;”, αναρωτήθηκε αμέσως μετά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνης, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για άδηλες κινήσεις της Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά να τεθεί το ερώτημα αυτό προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και ειδικά προς τον Α. Καλπαξίδη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, που είναι υπεύθυνος για αυτό το εξάμβλωμα, όπως το χαρακτήρισε ο τέως Δήμαρχος, ώστε να γίνει αντιληπτό το σκεπτικό και η μέθοδος πίσω από την εν λόγω ανάρτηση. Αναφερόμενος ειδικά στις αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Ζαμάνης τόνισε πως επιφυλάσσουν ενιαία αντιμετώπιση για όλους αδιακρίτως τους οικισμούς της πόλης, θεωρώντας τους αντισυνταγματικούς και αγνοώντας τις χιλιάδες διοικητικές πράξεις που εδώ και δεκαετίες έχουν εκδοθεί και εφαρμοστεί. Αναφερόμενος, τέλος, στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, παρατήρησε πως κατά την εκπόνησή τους δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το ίδιο που- προς το παρόν τουλάχιστον- κάθε άλλο παρά ευνοεί την επίλυση του προβλήματος των οικισμών. Κατά συνέπεια, υπογράμμισε, τα Τοπικά Πολεοδομικά θα αποδειχθούν ατελέσφορα προς την κατεύθυνση αυτή.

Τη δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας από αιρετούς και εμπειρογνώμονες, και έμμισθους ακόμη, για την πέρα από κάθε αμφισβήτηση επιστημονική θεμελίωση, τεκμηρίωση και υποστήριξη των θέσεων του Δήμου, ζήτησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου Κ. Κουριδάκης. Αναφερόμενος ειδικά στο ζητούμενο της ευρείας συναίνεσης, ο κ. Κουριδάκης επέμεινε ιδιαιτέρως πως αυτή επιτυγχάνεται όχι μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά με τη συστράτευση όλων- Δημοτικού Συμβουλίου, φορέων κ.λπ.- κατά τα πρότυπα της συστράτευσης που έχει επιτευχθεί για την περίπτωση των νέων Λατομείων στην Πεντέλη, αλλά και με δυναμικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: “Το πρόβλημα είναι συλλογικό, συνολικό και ενιαίο και θα λυθεί  όχι με αγκαλιές και φιλιά με τους υπουργούς αλλά με δυναμική πίεση προς κάθε κατεύθυνση”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας.

Την αναζήτηση της ρίζας του κακού, ζήτησε και η Αγγ. Πέππα από τη μείζονα μειοψηφία, που στάθηκε ιδιαιτέρως στις συνέπειες που οι δασικοί χάρτες έχουν για τη Σταμάτα: «Σχεδόν όλη πράσινη, δηλαδή δασική, εμφανίζεται η Σταμάτα στους χάρτες. Πρόκειται με λίγα λόγια για τραγική καταστροφή και πρέπει να μάθουμε πώς προέκυψε αυτή η απαράδεκτη ανάρτηση, αλλά και να αντιταχθούμε στις αποφάσεις του ΣτΕ προασπίζοντας το συμφέρον των δημοτών”, τόνισε η κ. Πέππα.

Την αναστάτωση των κατοίκων στη Ραπεντώσα, που είναι οικισμός προ του 1912, βρίσκεται μέσα στα όρια του Διατάγματος Προστασίας της Πεντέλης και επίσης μένει εκτός ανάρτησης, μετέφερε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ο τέως Πρόεδρος της Κοινότητας Διονύσου Τ. Μπάσης, εκ μέρους κι αυτός της μείζονος μειοψηφίας.

Την επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πραγματικά σημαίνει το μαύρο περίγραμμα στους δασικούς χάρτες, έφερε στη συζήτηση η Λ. Φέρμελη, δημοτική σύμβουλος με τους ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο: “Νομίζουν οι ιδιοκτήτες στους οικισμούς πως το περίγραμμα αυτό τους βγάζει από τα δασικά. Πρέπει λοιπόν να γίνει σαφές από το Δήμο ότι όχι μόνο δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά έχουν γυρίσει και πολλά χρόνια πίσω μια που παγώνουν όλες οι δικαιοπραξίες στις περιοχές με μαύρο περίγραμμα”. Συμφώνησε επιπλέον από την πλευρά της να ζητηθούν επιτακτικά διευκρινίσεις για το σκεπτικό πίσω από την ανάρτηση των εν λόγω δασικών χαρτών.

“Οι οικισμοί μας ήταν εκεί και οριοθετημένοι, μερικοί μάλιστα πριν καν να ιδρυθεί το ελληνικό κράτος”, υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Θ. Κρητικός, κατηγορώντας την επίσημη πολιτεία και τους φορείς της πως ερμηνεύουν τους νόμους κατά το δοκούν και «αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς”. Ο κ. Κρητικός ζήτησε τη λήψη σκληρών αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τη συνδρομή ικανής νομικής και τεχνικής υποστήριξης, ώστε να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το διαμορφωμένο σήμερα θεσμικό πλαίσιο, και με μηνύσεις και αγωγές ακόμη και σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Την προσφυγή στα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, με τη συνδρομή δυνατής νομοτεχνικής ομάδας, προέκρινε από την πλευρά του και ο Χ. Παπαβασιλείου από τη Δημοτική Αρχή, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο κράτος που κρίνει τους οικισμούς αντισυνταγματικούς, εδώ και 100 χρόνια ενέκρινε διοικητικές πράξεις στα όριά τους.

Μια επιπλέον παράμετρο έθεσε στη συζήτηση ο Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρος, ειδικός συνεργάτης Δημάρχου, που, ανατρέχοντας στις αποφάσεις του ΣτΕ, υποστήριξε πως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, όπως έγινε, δεν τις έλαβε υπόψη, κάτι που συνιστά κατάφωρη παρανομία και επιτρέπει δυνητικά την προσφυγή του Δήμου, αλλά και ιδιωτών, κατά της ανάρτησης για παράβαση νομιμότητας.

Η ευρεία διαπαραταξιακή συζήτηση θα συνεχιστεί, με στόχο την αποστολή κοινής, συγκλίνουσας, θέσης και εισήγησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη ισχυρής απόφασης, με τη βοήθεια ισχυρής νομοτεχνικής ομάδας, στην οποία να μετέχει και δασολόγος. Εντωμεταξύ δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση μια που το σκεπτικό στις αποφάσεις του ΣτΕ παρουσιάζει, κατά τον Αντιδήμαρχο, περιθώριο αντίκρουσης, ενώ ερωτήματα για το σκεπτικό της ανάρτησης θα απευθυνθούν στους αρμόδιους. Τέλος, όσον αφορά στην άρνηση της Πολεοδομίας να χορηγεί άδειες στις επίμαχες κατά περίπτωση περιοχές, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Διοίκηση.

Και όλα τα παραπάνω αφού πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευ. Μπακογιάννη, όπου θα τεθούν επί τάπητος όλα τα σχετικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Διονύσου.