logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Διονύσου ανακοινώνει την έναρξη της λειτουργίας των δημοτικών θεατρικών ομάδων για τη σεζόν 2021-2022. Παράλληλα, επαναλειτουργούν, μετά από 3 χρόνια, 2 θεατρικά εργαστήρια, ένα παιδικοεφηβικό και ένα ενηλίκων. Αναλυτικά:

                                      Θεατρικές Ομάδες

Θεατρική Σκηνή Αγίου Στεφάνου, κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 9-12 μ.μ., στο Λύκειο της Άνοιξης (Προφήτη Ηλία 16). Σκηνοθετεί η Βάνα Πεφάνη.

Θεατρική Σκηνή Άνοιξης, κάθε Τετάρτη 7-10 μ.μ. στο Λύκειο της Άνοιξης (Προφήτη Ηλία 16). Σκηνοθετεί η Ευδοκία Σουβατζή.

Θεατρική Σκηνή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Διονύσου, κάθε Κυριακή 7.30-10.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου (Νικ. Πλαστήρα 50). Σκηνοθετεί η Αφροδίτη Σφαιροπούλου (έναρξη 7 Νοεμβρίου).

                                      Θεατρικά Εργαστήρια

Θεατρικό Εργαστήρι ΕνηλίκωνΣάββατο 4-7 μ.μ., Λύκειο Άνοιξης, (Προφήτη Ηλία 16). Δάσκαλος: Παναγιώτης Παναγόπουλος(έναρξη 13 Νοεμβρίου).

Θεατρικό Εργαστήρι Παίδων-ΕφήβωνΚυριακή 12-1 για μαθητές 3ης, 4ης, 5ης και 6ης Τάξης Δημοτικού και

Κυριακή 1-3 για μαθητές Γυμνασίου, Λύκειο Άνοιξης, (Προφήτη Ηλία 16).  Εμψυχώτρια: Αφροδίτη Σφαιροπούλου. (έναρξη 7 Νοεμβρίου).

Η συμμετοχή σε όλες τις θεατρικές ομάδες και τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Ακολουθούνται πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στα Εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Υπεύθυνος λειτουργίας: Κομνηνάκης Γιώργος

Τηλέφωνο δήλωσης συμμετοχών: 697 3340655

Η Αφροδίτη Σφαιροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ζει (και δραστηριοποιείται) στον Δήμο Διονύσου από το 1983. Είναι μητέρα ενός 15χρονου εφήβου.

Από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε έντονα στην τοπική κοινωνία συμμετέχοντας σε κοινωνικές και κομματικές δομές της περιοχής, ενώ το ίδιο διάστημα, ξεκίνησε να αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο (Τοπικό Βήμα, Τύπος της Κηφισιάς). Έχει συμμετάσχει επανειλημμένως στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υποψήφια δημοτική και τοπική σύμβουλος, με τελευταία συμμετοχή στις εκλογές του 2019.

Το διάστημα 1994-2019, παράλληλα με σπουδές και με άλλες ενασχολήσεις, εργάστηκε στον τραπεζικό κλάδο όπου, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση ενώ υπήρξε συντάκτης του περιοδικού της ΟΤΟΕ «Επειδή».

Το 2019 παραιτήθηκε από τον τραπεζικό κλάδο για να αφοσιωθεί επαγγελματικά στις δύο «αγάπες» της, την συγγραφή και το θέατρο.

ΠΤΥΧΙΑΚΕΣ & ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

  • Δημοσιογραφία (Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας).
  • Τραπεζικές Εργασίες (Δημόσια ΙΕΚ Περιστερίου).
  • Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό (ακαδημαϊκό πτυχίο – ΕΑΠ).
  • Σπουδές Υποκριτικής (Σχολή «Θεάτρου Πρόβα» Μαίρης Ραζή & Σωτήρη Τσόγκα).
  • Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία (μεταπτυχιακό, ΕΑΠ).
  • Κοινωνική Θεολογία – Μελέτη πάνω στα κείμενα του Χρήστου Γιανναρά (έναρξη διδακτορικού, Παν/μιο Λευκωσίας).

ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ & ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  • Φιλοσοφία & Λογοτεχνία (ΕΑΠ).
  • Δραματοθεραπεία & Θεραπευτική Γραφή (ΕΚΕΗΜ-ΩΔΕΙΟ ΑΛΦΑ).
  • Εργαστήρια Θεατρικού Παίγνιου Λάκη Κουρέτζη.
  • Δημιουργική γραφή & Αυτοβελτίωση (ΕΚΠΑ).
  • Πρακτικές ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής (ΕΚΠΑ).
  • Μουσικοθεραπεία (ΕΚΠΑ).
  • Διδακτική Ξένης Γλώσσας σε παιδιά προσχολικής & πρώτης σχολικής ηλικίας (ΕΚΠΑ).

Η μεταπτυχιακή της διατριβή με τίτλο «Ποιος φοβάται τη Sarah Kane. Για μια θεολογία της Λογοτεχνίας & του Θεάτρου» εκδόθηκε το 2015 από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ. Το 2017 οι εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ εκδίδουν την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ουσιαστικά». Το 2018, κατά τον 2ο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΟΤΟΕ, το διήγημά της με τίτλο «Reserve» αποσπά τιμητική διάκριση (έπαινο). Το 2020 συμμετέχει με πέντε ποιήματά της στη συλλογική έκδοση «Συνομιλώντας με την Κατερίνα Γώγου» εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.

Κατά καιρούς υπήρξε συντάκτρια του έγκριτου φιλοσοφικού/θεολογικού ιστότοπου «Αντίφωνο» καθώς και του φιλολογικού ιστότοπου «Φρέαρ».

Κατά την τρέχουσα περίοδο ετοιμάζει κριτική στο βιβλίο της Μαργαρίτας-Ασπασίας Θεοδωράκη «Οι αναμνήσεις ενός κοριτσιού».

Πολιτιστικές & Καλλιτεχνικές δράσεις

Το 2014 παίζει την Ανέλ στο έργο του Ρόμπερτ Χάρλινγκ «Ανθισμένες Μανόλιες» (Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού & Φυσιολατρικού Συλλόγου Δροσιάς).

Το 2016 ξεκινά τις εισηγήσεις Δημιουργικής Γραφής για παιδιά σε τμήματα που οργανώνει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού σχολείου Διονύσου.

Από το 2017 είναι εκπαιδεύτρια – εθελόντρια στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Διονύσου όπου επί δύο χρόνια (2017-2019) υπήρξε εισηγήτρια του προγράμματος «Δημιουργική Γραφή και Αυτοβελτίωση» ενηλίκων. Αποτέλεσμα των εισηγήσεών της υπήρξε η έκδοση τριών λογοτεχνικών συλλογών «Υάδες», «Μαινάδες» & του Λευκώματος (κείμενα, φωτογραφία, ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές) «Μένουμε Σπίτι Δημιουργώντας. Έργα & Ημέρες με τον Covid-19». Έχει αναλάβει την οργάνωση καθώς και τη γενική επιμέλεια και των τριών εκδόσεων.

Το καλοκαίρι του 2019 διορίζεται από τον Δήμαρχο στη θέση της συντονίστριας της προσωρινής επιτροπής πολιτισμού της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης» (την, μετέπειτα, άτυπη «επιτροπή πολιτισμού» του Δήμου Διονύσου) ενώ κατά την πρώτη διετία της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, διατελεί άτυπη σύμβουλος πολιτισμού του τέως Αντιδημάρχου ΠΑΠ&ΚΠ.

Το Φθινόπωρο του 2019 (με την συνδρομή των υπολοίπων μελών της επιτροπής) οργανώνει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Φθινοπωρινοί Δρόμοι» το οποίο περιλάμβανε, δύο εβδομάδων, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα: εικαστική έκθεση, θεατρικές παραστάσεις, αφιερώματα και συναυλίες στα οποία κατά κύριο λόγο συμμετείχαν εγχώριοι καλλιτέχνες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες).

Για το Φεστιβάλ «Φθινοπωρινοί Δρόμοι» επιμελείται και σκηνοθετεί, μαζί με την κλασική ερμηνεύτρια, καθηγήτρια φωνητικής και μουσικό Έφη Αδειλίνη, τη μουσικοχορευτική παράσταση – αφιέρωμα στα πρόσφατα ελληνικά πνευματικά και καλλιτεχνικά χρονικά με τίτλο «Χρονικό μελωδίας & στίχου 1953-1983».

Παράλληλα, την περίοδο 2018 – 2019, ξανά υπό την αιγίδα της ΔΒΔ, διασκευάζει, διδάσκει και σκηνοθετεί την τραγωδία του Θανάση Φροντιστή «Η Κόρη των Καλαβρύτων». Εδώ, συνεργάζεται με τη Γυναικεία Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Στεφάνου, σε διδασκαλία και διεύθυνση του Μαέστρου & Δ/ντή του Δημοτικού Ωδείου Δήμου Ζωγράφου, Στάθη Ουλκέρογλου.

Επίσης, το 2019 σκηνοθετεί εφήβους σε μονόπρακτο της καθηγήτριας Αγγελικής Πανουσοπούλου το οποίο εντάσσεται σε δρώμενο αφιερωμένο στην «Γενοκτονία των Ποντίων». Εδώ, συνεργάζεται με τους Συλλόγους Ποντίων Δροσιάς & Αγίου Στεφάνου καθώς, επίσης, και με την εφηβική ομάδα παραδοσιακών χορών των καθηγητών Αγγελικής Πανουσοπούλου – Βασίλη Μουζάκη, «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ».

Την περίοδο 2019-2020, υπό την αιγίδα της ΔΒΔ μαζί με τον Γιώργο Κομνηνάκη διασκευάζει, διδάσκει και σκηνοθετεί το «Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η ίδια παίζει τη Φρόσω στο επεισόδιο «Ψευτοϊππότες». Στο κομμάτι των παραδοσιακών χορών της παράστασης συνεργάζεται ξανά με την εφηβική ομάδα «Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ». Η παράσταση εκπροσωπεί τον Δήμο Διονύσου στο «13ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής».

Το 2021, στο πλαίσιο της εθνικής επετείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση επιμελείται και σκηνοθετεί σχετικό δρώμενο με τίτλο «1821-2021. Μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική περιπέτεια». Εδώ, συνεργάζεται με την ομάδα παραδοσιακών χορών του Γιώργου Παντζιαρίδη, «Χοροπαίγνιο». Το δρώμενο παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Διονύσια 2021» υπό την αιγίδα της της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» & της ΔΒΔ.

Κατά την τρέχουσα περίοδο εκπαιδεύει και προετοιμάζει θεατρικό δρώμενο με άτομα που πάσχουν από νοητική στέρηση ή «σύνδρομο Down» σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του ιδρύματος ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή σε παιδιά δημοτικού και Δημιουργική & Θεραπευτική Γραφή σε ομάδες ενηλίκων. Συνεργάζεται με δημοτικές ομάδες και ομάδες  συλλόγων. Επίσης αναλαμβάνει ιδιωτικές εισηγήσεις. Τέλος, από τον Ιανουάριο διατελεί αναπλ. Γραμματέας της Γραμματείας Πολιτισμού του νεοσύστατου πολιτικού κόμματος ΔΗ.ΠΑ.Κ.