logo


Πάνω από 22 χρόνια λειτουργεί επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, δίπλα στις γραμμές του τρένου, η Λαϊκή Αγορά στον Άγ. Στέφανο, που αναπτύσσεται σε όλο το μήκος της οδού, από τη συμβολή της με τη Χελμού μέχρι την Κοιμήσεως Θεοτόκου. Την ημέρα της λειτουργίας της, κάθε Παρασκευή, ένας από τους πλέον πολυσύχναστους και κεντρικούς δρόμους του Αγ. Στεφάνου αποκόπτεται από την κυκλοφορία, η ηχορύπανση για δέκα και πλέον ώρες “χτυπάει κόκκινο”, η ρύπανση είναι τεράστια, τα πεζοδρόμια καταλαμβάνονται από τα οχήματα των μικροπωλητών ενώ και η πρόσβαση στα καταστήματα παραπλεύρως γίνεται πολύ δύσκολα.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, ακόμη και πέρυσι τέτοια εποχή, το αίτημα για τη μεταφορά της Λαϊκής σε άλλο, προσφορότερο, χώρο στον Άγ. Στέφανο έχει πολλές φορές συζητηθεί στο Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής, όπου έχουν ακουστεί εναλλακτικές προτάσεις όπως η οδός 25ης Μαρτίου, δίπλα στην ΚΑΜΕΛΙΑ, ή αδόμητος χώρος στο Λ. Νυμφών, ή ακόμη και επί της Κοιμήσεως Θεοτόκου, ή και στο σημερινό χώρο του Αμαξοστασίου, εφόσον τούτο απομακρυνθεί, χωρίς πάντως καμιά να προκρίνεται ως ιδανική, για διάφορους λόγους.

Το θέμα συζητήθηκε και πάλι στη συνεδρίαση του Τοπικού, τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου, οπότε και αποφασίσθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία  η μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς σε κατάλληλο χώρο της Κοινότητας, που θα εξευρεθεί από τις Υπηρεσίες του Δήμου. Στόχος η προάσπιση της δημόσιας υγείας και της τοπικής επιχειρηματικότητας, τονίζει στην εισήγησή του ο Πρόεδρος Δ. Μπαμπανίκας.

Οι προδιαγραφές του αντιστοιχούν σε δρόμο μεγάλο, μήκους έως 300 μέτρων και κυμαινόμενου πλάτους 5-10 μέτρων, με φαρδιά πεζοδρόμια για την καλύτερη ανάπτυξη των πάγκων με τα προϊόντα, και βέβαια μέσα στον οικιστικό ιστό, για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Υπέρ της μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς, σε χώρο που θα επιλέξουν οι Υπηρεσίες του Δήμου, ψήφισαν, πλην του Προέδρου, οι τοπικοί σύμβουλοι Μ. Σταϊκόγλου, Γρ. Ίσσαρης και Μ. Πάγκαλος, προτείνοντας επιπλέον από κοινού τη λειτουργία της σε μόνιμο χώρο που θα αξιοποιείται για πολλαπλές χρήσεις, καθώς και οι Α. Δημητρακοπούλου, Φ. Χαμοπούλου και Κ. Βουτσάς. Κατά της μεταφοράς ψήφισε η Φ. Πολιτάκη, θεωρώντας πως το σημερινό σημείο είναι ιδανικό, λευκή ψήφο έδωσε ο Κ. Μπαλτάς, ενώ ο Μ. Κασαπάκης πρότεινε τη μεταφορά της στην Ελ. Βενιζέλου, άλλως να παραμείνει εκεί που λειτουργεί σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως Λαϊκή Αγορά λειτουργεί και στη Δροσιά, κάθε Σάββατο, στη συμβολή τής Λ. Διονύσου με την οδό Κέδρων. Το σημείο κρίνεται επικίνδυνο δεδομένου πως εκείνη την ημέρα η- κατ’όνομα μόνο- Λεωφόρος μετατρέπεται επί ώρες σε χώρο στάθμευσης, ενώ ακριβώς απέναντι λειτουργεί κατάστημα τροφίμων, όπου επίσης η στάθμευση γίνεται άναρχα.

Κάθε Τρίτη, τέλος, λειτουργεί Λαϊκή Αγορά και στη Ροδόπολη, μόνιμα επί της οδού 25ης Μαρτίου, αλλά και στο Κρυονέρι εκ περιτροπής: Στην Οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 5/10/2021 – 31/03/2022 και εν συνεχεία στην οδό Γ. Ζηκίδη.