logo


Ο τοπικός σύμβουλος στην Άνοιξη και επί χρόνια ασχολούμενος με τα πολιτιστικά- κυρίως τα θεατρικά- δρώμενα της πόλης Γ. Κομνηνάκης είναι από προχθές με απόφαση Δημάρχου υπεύθυνος για το ερασιτεχνικό θέατρο στο Δήμο Διονύσου, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή την Έ. Παπαχαρτοφύλη, που διατηρεί την αρμοδιότητα για το διαδημοτικό φεστιβάλ θεάτρου. Μιλώντας στην Οδό Διονύσου ο κ. Κομνηνάκης υπογραμμίζει πως αναλαμβάνει την εύρυθμη λειτουργία των τριών ερασιτεχνικών δημοτικών θεατρικών ομάδων- Αγ. Στεφάνου, Άνοιξης και Δημοτικής Βιβλιοθήκης- αλλά και το συντονισμό τους με τις θεατρικές ομάδες που λειτουργούν στο πλαίσιο Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής. Στόχος και φιλοδοξία του είναι η ενεργότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην πρωτογενή θεατρική παραγωγή, αλλά και η αλληλεπίδραση με τα θεατρικά δρώμενα στους γειτονικούς Δήμους. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η δημιουργία θεατρικών εργαστηρίων, για τις λεπτομέρειες των οποίων θα υπάρξει άμεση και ευρεία ενημέρωση.

 O Γ. Κομνηνάκης ως Ανδρέας Κάλβος στη φετινή παράσταση «1821-2021: μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική περιπέτεια», που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ

Ο ορισμός του τοπικού συμβούλου στη θέση του υπεύθυνου για τα θεατρικά του Δήμου μόνο τυχαία δεν είναι, μια που η ενασχόλησή του με το θέατρο μετρά κιόλας πάνω από 15 χρόνια, ήδη από τους προκαλλικρατικούς Δήμους Άνοιξης και Αγ. Στεφάνου, και μάλιστα από διαφορετικά πόστα- αυτά του σκηνοθέτη, του συν-σκηνοθέτη, αλλά και του ηθοποιού. Έχει συμμετάσχει σε 22 παραστάσεις, ξεκινώντας το 1995 με την “Αυλή των Θαυμάτων”, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με την τότε θεατρική ομάδα του Αγ. Στεφάνου, στο ρόλο του Στυλιανού Γιαννόπουλου. Από τότε συμμετέχει σταθερά στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης, με ενδεικτικές παραστάσεις: 1821-2021: μια σύγχρονη ματιά στην ελληνική περιπέτεια”, όπου υποδύθηκε τον Κάλβο και τον Πολυζωίδη (2021), «Το μεγάλο μας τσίρκο», με τους ρόλους του Προέδρου και του Λέοντα (2020), «Dr Jekyll & Mr Hyde», στο ρόλο του Ζαβιέ Παλάβερσον, από την ομάδα Act-ωρες (2019- Η παράσταση βραβεύτηκε με 3 βραβεία στην Κηφισιά και παιζόταν επί 3,5 μήνες στο Κέντρο της Αθήνας), «Μπέεε», διασκευή του έργου ‘Το σακάκι που βελάζει», από τη θεατρική ομάδα Αγίου Στεφάνου, στον ρόλο του κεντρικού υπαλλήλου (2017), ενώ υπήρξε μέλος της θεατρικής ομάδα Ωρ.Κ.Α, σε παραστάσεις στο Κέντρο της Αθήνας, θέατρα Άλεκτον, Παραμυθίας και Rabbithole, σε έργα των Γκομπρόβιτς, Ιονέσκο και Λειβαδίτη (2009-2011), κ.λπ. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια- εργαστήρια με δασκάλους του καλλιτέχνες όπως οι Κ. Αρζόγλου, Μ. Ζωγραφίδης, Π. Κατσίβελος, Π. Παναγόπουλος και Ε. Ρόμπου, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει και δυο δικές του σκηνοθετικές δουλειές.

 Με την Α. Σφαιροπούλου συν-σκηνοθέτησαν Το μεγάλο μας Τσίρκο 

Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook δηλώνει πολύ χαρούμενος για τον ορισμό του και ανακοινώνει αναλυτικά τους προσεχείς στόχους του:

Νιώθω πολύ χαρούμενος!

Ανακοινώθηκε χτες ο ορισμός μου από τον Δήμαρχο στη θέση του υπευθύνου των θεατρικών του Δήμου Διονύσου.

Πιο συγκεκριμένα, θα αναλάβω ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών ομάδων της Άνοιξης, του Αγίου Στεφάνου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και θα επικοινωνώ με τα σωματεία που διαθέτουν θεατρική ομάδα στην περιοχή (Άκτωρες, Δρυάδες, Εν Δράσει, Πολιτιστικός-Φυσιολατρικός Δροσιάς, Σύλλογος Γυναικών Κρυονερίου, Χορεύρεσις) και όποιο άλλο θεατρικό κύτταρο εμφανίζεται στην περιοχή μας.

Ξεχωριστή σημασία θα δοθεί στις παιδικές θεατρικές ομάδες

Οι στόχοι μου είναι η ακόλουθοι:

α) Να επικοινωνούνται οι παραστάσεις όλων των ομάδων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, είτε εντός είτε εκτός Δήμου.

β) Οι ομάδες και οι συντελεστές τους να γλιτώσουν από την ενοχλητική γραφειοκρατία.

γ) Όλες οι ομάδες και οι συντελεστές τους, κοντά 150 άτομα, να γνωριστούν μεταξύ τους και να εργαζόμαστε όλοι με στόχο την καλυτέρευση των παραστάσεων, μακριά από ανόητους τοπικισμούς και ανταγωνισμούς.

δ) Η δημιουργία συνθηκών εξωστρέφειας: Πέρα από τον θεσμό του Διαδημοτικού Φεστιβάλ που συμμετέχει ο Δήμος, για το οποίο υπεύθυνη παραμένει η κυρία Έφη Παπαχαρτοφύλλη, θα επιδιωχθεί να παρουσιαστούν οι δουλειές όσων ομάδων επιθυμούν, Δημοτικών και μη, σε γειτονικούς Δήμους  ή όπου υπάρχει η δυνατότητα. Παράλληλα, παραστάσεις γειτονικών μας περιοχών, όπως ο Δήμος Κηφισιάς, ο Μαραθώνας, η Νέα Μάκρη, ο Ωρωπός, το Σχηματάρι, η Χαλκίδα, θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας. Οι δημότες μας θα παρακολουθούν δωρεάν όμορφες δουλειές και θα υπάρξει δημιουργική ώσμωση ανάμεσα στις ομάδες.

ε) Η Δημιουργία θεατρικών Εργαστηρίων: Άμεσα ξεκινάνε, κατόπιν εισήγησής μου, τη λειτουργία τους, από τις αρχές Νοεμβρίου, Δημοτικό Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι (Κυριακές 12-3, ηλικίες 7-13) και Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων. Ο χώρος διεξαγωγής τους θα είναι το Λύκειο Άνοιξης.

Θα προσφέρουμε παιδεία, μόρφωση, καλυτέρευση των εκφραστικών μέσων των συμπολιτών μας.

Υπεύθυνος για το Εργαστήρι Ενηλίκων θα είναι ο Παναγιώτης Παναγόπουλος και για το Παιδικό η Αφροδίτη Σφαιροπούλου, αμφότεροι με σημαντική παρουσία στα θεατρικά δρώμενα της περιοχής. Στα δύο πρώτα σχόλια επισυνάπτονται τα βιογραφικά τους.

στ) Δημιουργία Δημοτικού βεστιαρίου και αποθήκης σκηνικών, σε χώρο ασφαλή, χωρίς υγρασία. Θα συγκεντρωθούν εκεί όσα σκηνικά και κουστούμια βρίσκονται διάσπαρτα, θα καταλογογραφηθούν και θα φωτογραφηθούν. Όποιος σύλλογος επιθυμεί να φυλάσσει τα ρούχα και τα σκηνικά του σε αυτόν τον χώρο, καλοδεχούμενος.

ζ) Στα πλαίσια της εξωστρέφειας, θα επιλέγονται τακτικά παραστάσεις και θα οργανώνονται εκδρομές με πούλμαν στο κέντρο της Αθήνας για την παρακολούθησή τους. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να φέρουμε παραστάσεις από το Κέντρο στον Δήμο μας, είτε θιάσων. Μαζί με αυτές, θα έχουμε παρουσιάσεις από θεατρικές σχολές, από επαγγελματικά σωματεία και φορείς.

η) Διοργάνωση θεατρικού Φεστιβάλ των ομάδων του Δήμου μας, με προοπτική συμμετοχής των θεατρικών ομάδων των όμορων Δήμων.

θ) Διοργάνωση Masterclasses από εξειδικευμένους επαγγελματίες (σκηνογράφο, ενδυματολόγο, σκηνοθέτη, μακιγιέρ, μουσικό), για εμβάθυνση στο θεατρικό γίγνεσθαι.

Ευελπιστώ στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και καθενός ατόμου ξεχωριστά. Ό,τι λειτουργεί ωραία και εύρυθμα, δεν θα πειραχτεί, θα ενισχυθεί. Τις αδυναμίες μας θα τις καλύψουμε.

Υπάρχει όραμα, αγάπη, πάθος, γνώση. Ζω και αναπνέω σε αυτό τον χώρο 22 ολόκληρα χρόνια. Έχω παίξει σε 22 διαφορετικές παραστάσεις, σε 6 διαφορετικές ομάδες της περιοχής και έχω σκηνοθετήσει. Δεν τα ξέρω όλα- προφανώς- έχω μάτια και αυτιά ανοιχτά και λαχτάρα για βελτίωση. Με τη συνεργασία όλων, ξεκινάμε να πάμε τον τόπο μερικά βήματα μπροστά.

Καλή μας έναρξη, την αγάπη σας, την επιείκειά σας, τη στήριξή σας, την επικοινωνία των δράσεών μας, και όλα θα πάνε υπέροχα!

Θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανακοίνωση με ώρες-μέρες-τόπο λειτουργίας των θεατρικών ομάδων και των εργαστηρίων.