logo


Ανεβάζει τους τόνους η Διοίκηση Καλαφατέλη, μετά και από την “επίθεση” που δέχεται το τελευταίο διάστημα από Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις παρατάξεων της μειοψηφίας: Από τη μια πλευρά οι «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και ο επικεφαλής Δ. Ζαμάνης, που στην αντιπολιτευτική τους ατζέντα κυριαρχούν ζητήματα χρηστής διαχείρισης, και από την άλλη πλευρά ο «Εύπολις» με τον Κ. Κουριδάκη να “σηκώνει” επίμονα θέματα (μη) προστασίας του περιβάλλοντος.

Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται πως έντονη φραστική αντιπαράθεση είχε σημειωθεί πρόσφατα (6/10) στην Οικονομική Επιτροπή  με τον επικεφαλής των Ανοιχτών Οριζόντων να κατηγορεί τη Διοίκηση μεταξύ άλλων και για απ’ ευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων σε “ημετέρους” και να αποχωρεί από τη συνεδρίαση, προκαλώντας- όπως είχε καταγράψει η Οδός Διονύσου- την άμεση αντίδραση όλων των παρευρισκομένων, που μίλησαν για προσβολή του θεσμικού οργάνου. Λίγες ημέρες αργότερα (12/10) ο κ. Ζαμάνης εμφανίστηκε ανυποχώρητος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας πως η Δημοτική Αρχή αιφνιδιάζει συστηματικά τις παρατάξεις της μειοψηφίας προσπαθώντας να καλύψει τα “αίσχη” της.

Ο Εύπολις, από την άλλη πλευρά, έχει αναδείξει σειρά προβλημάτων, περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ενώ το τελευταίο Δελτίο Τύπου της παράταξης, αμέσως μετά τον “Μπάλλο” και με αφορμή τα κορμοδέματα ως μέσο ανάσχεσης των πλημμυρικών φαινομένων, κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για ερασιτεχνισμό, υποκρισία, ανευθυνότητα, ανεπάρκεια:

«Μπάλλος»: Αυτή τη φορά σταθήκαμε  τυχεροί

Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα του «Μπάλλου» μπορεί να πέρασαν -ευτυχώς, δίχως σημαντικές συνέπειες για τον Δήμο μας-.  Οι κακοτεχνίες, όμως και ο παιδαριώδης τρόπος με τον οποίο στήθηκαν τα …«κορμοδέματα»  έδειξαν, για άλλη μια φορά, την παροιμιώδη προχειρότητα στη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής.

Αν δεν ήταν τόσο σοβαρή, αλλά και εξαιρετικά επικίνδυνη η απειλή από τις πλημμύρες για τους Δημότες και τις περιουσίες τους, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, θα έπρεπε να γελάει κάποιος με την εικόνα των πεταμένων κορμών δένδρων, «χύμα στο κύμα», κυριολεκτικά, για να συγκρατήσουν (λέμε τώρα…) τους χειμάρρους από τις νεροποντές.

Οι φωτογραφίες (facebook.com/efpolis.dionysos/videos/578045773511020) δείχνουν τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο η Δημοτική Αρχή «λαμβάνει μέτρα»! Ταυτόχρονα, αποκαλύπτουν και το πώς η ίδια, αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της έκτακτης κατάστασης, που, εδώ και μήνες, βρίσκεται ο Δήμος μας.

Ασφαλώς και δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, το κατεπείγον των αντιπλημμυρικών έργων, ούτε για τις απευθείας αναθέσεις (εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στους γνωστούς  και …μη εξαιρετέους), ούτε για αυτή την προχειρότητα.

Από την άλλη, αποτελεί πρόκληση προς τους Δημότες, η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής… 

«Ο κ. Καλαφατέλης εξαίρει, παράλληλα, τη στάση των συμπολιτών του Δήμου μας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέδειξαν ατομική ευθύνη, διευκολύνοντας το έργο των υπηρεσιών»…

Δηλαδή κ. Καλαφατέλη

στη «Μήδεια» έφταιγαν οι απείθαρχοι Δημότες που έμειναν χωρίς ρεύμα και θέρμανση για μία εβδομάδα και που -έτσι κι αλλιώς- δεν μπορούσαν να μετακινηθούν στους αποκλεισμένους δρόμους από τις σωρούς πεσμένων δένδρων;

Στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν και πάλι οι Δημότες που δεν επέδειξαν ατομική ευθύνη και δεν διευκόλυναν το έργο των υπηρεσιών, παρακολουθώντας ως φιλοξενούμενοι σε σπίτια γνωστών, να παραδίδεται στις φλόγες ο μισός Δήμος;

Άλλη μία βαθύτατα υποκριτική αλλά και προκλητική στάση απέναντι στους κατοίκους του Δ. Διονύσου, αφού έμμεσα επιχειρείται μεταβίβαση ευθυνών και σε αυτούς. 

Όμως, όσο κι αν η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να καμουφλάρει την ανεπάρκειά της, «καλοπιάνοντας» τους Δημότες, όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να νοιώθουμε ασφάλεια με αυτήν στο τιμόνι. Για μία ακόμα φορά, οι εθελοντές στάθηκαν ουσιαστικοί αρωγοί στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Δημότες και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

Πλησιάζει χειμώνας και είναι ακόμα νωπές οι συνέπειες της «Μήδειας» για τις οποίες δεν φαίνεται να έχει γίνει, σχεδόν, τίποτα. Ακόμα υπάρχουν καλώδια ανάμεσα στα δένδρα, ακόμα τα αντλιοστάσια παραμένουν χωρίς γεννήτριες και και…   

Φίλες και Φίλοι

Δυστυχώς, με αυτήν  τη διοίκηση του Δήμου, πρέπει να επιδεικνύουμε (μόνο) «ατομική ευθύνη». Όχι για να δεχθούμε τις ευχαριστίες του «άρχοντος», αλλά γιατί -δυστυχώς- αποτελεί μοναδική επιλογή για να είμαστε ασφαλείς…

Διόνυσος, 19/10/21

Μπροστά στην “επίθεση” αυτή, το φως της δημοσιότητας είδαν ένα Δελτίο Τύπου από την παράταξη “Δύναμη Ευθύνης” της Δημοτικής Αρχής, αλλά και μια προσωπική ανάρτηση του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη στον προσωπικό του τοίχο στο Facebook, όπου ανταποδίδουν τα πυρά κατηγορώντας “παλιούς και νεόκοπους μικροπολιτικάντηδες των ερειπίων” για στείρα αντιπολίτευση και συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας «με ψεύδη, μισές αλήθειες και συκοφαντίες». Σε παρόμοια ανακοίνωση είχε προχωρήσει λίγο νωρίτερα ο κ. Καλαφατέλης κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (19/10), σε ώτα μη ακουόντων πάντως, μια που κανείς εκπρόσωπος από τις δυο προαναφερθείσες παρατάξεις δεν παρέστη στην εν λόγω συνεδρίαση.

Το Δελτίο Τύπου της παράταξης «Δύναμη Ευθύνης για τον Διόνυσο»:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις πέρασαν, ευτυχώς, χωρίς σημαντικές συνέπειες και ζημιές στην περιοχή μας.

Τα προγράμματα αντιπλημμυρικής προστασίας εξελίσσονται κανονικά.Οι καθαρισμοί των φρεατίων είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενοι.

Έμπειροι επαγγελματίες τοποθετούν τα κορμοδέματα και πραγματοποιούν διευθετήσεις για την ομαλή απορροή των ομβρίων.

Γίνεται ένας πραγματικός αγώνας δρόμου μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού να ολοκληρωθούν τα μέτρα διότι ο χειμώνας είναι μπροστά και νέα κύματα κακοκαιρίας, ενδεχομένως ισχυρότερα, έρχονται.

Επιπρόσθετα, η πολιτική προστασία και οι εθελοντές είναι, όπως πάντα, σε επιφυλακή.

Η συμπεριφορά των υποδομών στις τελευταίες καταιγίδες αποδείχθηκε ικανοποιητική.

Οι αγωγοί απορροής ομβρίων λειτούργησαν και τα υφιστάμενα ρέματα «άντεξαν». 

Το δυσάρεστο είναι ότι και αυτή τη φορά κάποιοι επέλεξαν να επενδύσουν στην καταστροφή που, ευτυχώς, δεν ήρθε.

Μεταξύ αυτών ο κ. Κουριδάκης, μέλος του Δ.Σ. του Δήμου και επικεφαλής παράταξης, ο οποίος, ως δεινός περιηγητής και φωτογράφος, κατέγραψε εικόνες δήθεν διάλυσης και καταστροφής.

Επέλεξε στιγμιότυπα από ελάχιστους κορμούς, που παρασύρθηκαν από τα νερά επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί στα σημεία η εγκατάσταση κορμοδεμάτων, και παρουσίασε εικόνες από ορμητικούς χειμάρρους και ρέματα.Άθελα του, βέβαια, και στη σπουδή του να βλάψει τη δημοτική αρχή, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες.

Την ώρα που ο μηχανισμός του Δήμου, εν μέσω βροχοπτώσεων, συνέχιζε το έργο του καθαρίζοντας ρέματα, ανοίγοντας διόδους για την παροχέτευση του όγκου των βρόχινων υδάτων και επιτηρώντας τη συμπεριφορά των κορμοδεμάτων, ο κ. Κουριδάκης, δεινός περιηγητής και φωτογράφος, απαθανάτιζε την (μισή) πραγματικότητα, που όμως ήταν αρκετή για να καταδείξει το προφανές: Τα νερά πέρασαν από την αποχέτευση των ομβρίων και από τα ρέματα.

Δεν μπήκαν στα σπίτια, δεν πλημμύρισαν τα υπόγεια.

Δεν απέκλεισαν περιοχές.

Δεν παγίδεψαν πολίτες.

Θα μπορούσαμε να τον ευχαριστήσουμε για το «υλικό» αν δεν αναγνωρίζαμε την μικροπολιτική πρακτική που κρύβεται πίσω από το καταγγελτικό προφίλ που έχει επιλέξει ο κ. Κουριδάκης.

Εξάλλου, απών ο ίδιος από τα μέτωπα των πυρκαγιών του καλοκαιριού, φρόντισε και τότε, ως δεινός περιηγητής και φωτογράφος, να μας εφοδιάσει με «πλούσιο υλικό».

Κ. Κουριδάκη, πολιτική καριέρα δεν χτίζεται πάνω στα ερείπια ούτε με φωτορεπορτάζ. Αν η φιλοδοξία σας είναι να κερδίσετε (και όχι να υφαρπάξετε) την εμπιστοσύνη των πολιτών, είναι προτιμότερο να το πράξετε με θέσεις, προτάσεις και έργα.

Και η ανάρτηση του Δημάρχου:

Καλημέρα φίλες και φίλοι,

Απευθύνομαι, σήμερα σε σας, δυό χρόνια μετά τη ανάληψη των καθηκόντων μου ως δημάρχου Διονύσου.

Σε αυτά τα δύο χρόνια περάσαμε μαζί σημαντικές κρίσεις και αντιμετωπίσαμε κινδύνους. Η κοινωνία του Διονύσου, ήδη εξουθενωμένη από τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας οικονομικής ύφεσης, κλήθηκε την τελευταία διετία να αναμετρηθεί με την πανδημία και με φαινόμενα που σχετίζονται με την ολοένα εντεινόμενη κλιματική αλλαγή.

Την καταστροφική Μήδεια, τις απειλητικές πυρκαγιές που έθρεψε η Μήδεια και, πρόσφατα, τις πλημμύρες που ευνοήθηκαν από τα γυμνά από δέντρα δάση.

Πρωτοφανή και πρωτόγνωρα για όλους μας.

Και για την Κεντρική Κυβέρνηση και για την Αυτοδιοίκηση και για την καθεμιά και τον καθένα από εμάς.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο Δήμος Διονύσου ως μηχανισμός, έπραξε το καλύτερο δυνατό, αξιοποιώντας κάθε προσφερόμενο πόρο. Τους αιρετούς, τους δημοτικούς υπαλλήλους και τους εθελοντές. Τα δικά του μέσα, τον διαθέσιμο εξοπλισμό, τις θεσμικές διευκολύνσεις, τη στήριξη από την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και τις υπηρεσίες τρίτων.

Στην ερώτηση αν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα η απάντηση δεν είναι ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.

Είναι ΝΑΙ, αν -εκ των υστέρων- σκεφθούμε τι και πώς θα μπορούσαμε να έχουμε σώσει από αυτά που χάθηκαν και τι θα μπορούσαμε να έχουμε αποσοβήσει από τις ζημιές που έγιναν.

Είναι ΟΧΙ, αν -και πάλι εκ των υστέρων- αναλογιστούμε με ποια μεγέθη είχαμε να αναμετρηθούμε, ότι τα μέσα -όσα πολλά και να είναι- είναι πάντοτε πεπερασμένα, όπως πεπερασμένα είναι και το ψυχικό σθένος, και η φυσική δύναμη και η ανθρώπινη αντοχή.

Μετράμε τις πληγές μας και προσπαθούμε ανάμεσα στη μια μάχη και την επόμενη να προετοιμαστούμε, να δράσουμε προληπτικά, να ανασχέσουμε τις απειλές, να μετριάσουμε τις επιπτώσεις.

Στην ερώτηση αν είμαι ευχαριστημένος ή ικανοποιημένος, η απάντηση είναι η ίδια.

Επειδή, όμως, εδώ υπεισέρχεται και το προσωπικό-υποκειμενικό στοιχείο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι -όλοι και όλες- πράξαμε το ανθρωπίνως δυνατό. Κάποιοι κατάφεραν και κάτι παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε επίγνωση της κατάστασης, ότι δεν αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των ζημιών, ότι αποποιούμαστε τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Όπως, με διάφορες αφορμές έχω επισημάνει, η κρισιμότητα της μάχης δεν σου αφήνει περιθώρια να ασχοληθείς με τα επουσιώδη και τα «μικρά».

Όμως, έρχεται η στιγμή που τα όρια ξεπερνιούνται, η υπομονή και η ανοχή εξαντλούνται.

Παρακολουθώ, εδώ και καιρό, την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση και, πραγματικά, εκπλήσσομαι από την ανευθυνότητα, το θράσος αλλά και την μικροπρέπεια. Πρόκειται για φθηνή μικροπολιτική, καθαρή καταστροφολαγνεία, επένδυση στον φόβο και τον πανικό και -το πιο σημαντικό- για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Λυπούμαι, ειλικρινά, για το επίπεδο όσων με αυτό τον τρόπο μας αντιπολιτεύονται.

– Διότι είναι ουσιαστικά απόντες, επαναστάτες και ήρωες του καναπέ

– Διότι κατακρίνουν με το πληκτρολόγιο και στα μέσα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

– Διότι λειτουργούν ως ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι κιτρινίζοντος τύπου

– Διότι δεν κομίζουν προτάσεις αλλά εκτοξεύουν αφορισμούς

– Διότι στόχος τους είναι η αποδόμηση της δημοτικής αρχής και του έργου της και όχι η προκοπή του τόπου και η ευημερία των πολιτών,

– Διότι παραποιούν την αλήθεια για χάρη των εντυπώσεων,

– Διότι πιάνονται από το ένα που δεν έγινε, το διογκώνουν και το προβάλλουν με την κατάλληλη, πάντα, «σκηνοθεσία»

– Διότι αγνοούν, επιδεικτικά και εσκεμμένα, τα ενενήντα εννέα που έγιναν.

Λυπούμαι, ειλικρινά, που αναγκάζομαι να κάνω αυτή την αναφορά αλλά, ως δημοτική αρχή και ως δημοτική παράταξη, δεν μπορούμε να ανεχθούμε τα ψεύδη, τις μισές αλήθειες και τις συκοφαντίες. Και δεν μας πρέπει η κατάκριση από τους μικρο-πολιτικάντηδες των ερειπίων, ούτε από τους «παλιούς» ούτε από τους «νεόκοπους»…

Αν έχουν εύλογες και θεμιτές φιλοδοξίες ας επενδύσουν σε θέσεις, σε προτάσεις, σε πολιτικές και σε έργα. Ας επιδιώξουν με αυτά να πείσουν τους πολίτες και να κερδίσουν της εμπιστοσύνη τους.

Πάνω στα ερείπια πολιτικές καριέρες δεν χτίζονται. Κι αν χτιστούν, είναι ετοιμόρροπες.

Η δημοτική αρχή έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις. Ο Δήμος μας έχει θετική προοπτική εξέλιξης, αυτή οφείλουμε να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε!

Τα δύσκολα πέρασαν αλλά μπορεί να έρθουν κι άλλα. Είμαστε προσηλωμένοι σ’ αυτά αλλά και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ανεύθυνη κινδυνολογία και καταστροφολογία.

Αρκετά!!

Ως εδώ!!