logo


Αντιστρόφως ανάλογα της συμμετοχής, ήταν ο προβληματισμός και η κατάθεση προτάσεων, στις δυο πρώτες συναντήσεις των Εθελοντών που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο σχετικό Μητρώο του Δήμου Διονύσου, στη θεματική ενότητα “Προστασία του Περιβάλλοντος”. Συνολικά 9 μόνο πολίτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ομάδας του Αυτοτελούς Τμήματος Διαβούλευσης και Εθελοντισμού (Σ. Κατσίγιαννη, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένη για τη Διαβούλευση και τον Εθελοντισμό, μαζί με τα στελέχη του ίδιου Τμήματος Σ. Χόνδρου και Ε. Κυριακούλη). Παρά τη μικρή συμμετοχή, όμως, η συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαιτέρως γόνιμη, μια που όχι μόνο εντοπίστηκαν προβλήματα και κενά και στη σχέση του Δήμου με τον εθελοντισμό αλλά και στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά κατατέθηκαν προτάσεις, όπως ενημερωτική ημερίδα για την κλιματική αλλαγή, πρόσκληση προς τους εθελοντές της πόλης, ώστε μέσα από ανώνυμες επιστολές (“Εγώ ο εθελοντής…”) προς το Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να εκθέσουν τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους από τη Διοίκηση, πιλοτικό πρόγραμμα ορθής ανακύκλωσης, προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ανάδειξη των καλών πρακτικών που ακολουθούν φορείς της περιοχής κ.λπ.

Ανάμεσα στις δράσεις είναι και η ηλεκτρονική διαβούλευση για το περιβάλλον, με σκοπό τη συλλογή περισσότερων οπτικών για το πώς οι πολίτες του Δήμου Διονύσου «ορίζουν» την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως που ο Δήμος συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας”, η θεματική της οποίας για τα έτη 2021-2022 φέρει τον τίτλο «Προστατεύοντας το Περιβάλλον: οι τοπικές κοινότητες αναλαμβάνουν δράση».

Η διαβούλευση με τίτλο «Οι τοπικοί δημοκρατικοί θεσμοί στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος» ήδη τρέχει στην ιστοσελίδα του Δήμου: https://forms.gle/UW2StLdUJcgZQc1t6

Η έρευνα συνιστά πρωτοβουλία του Αυτοτελούς Τμήματος Διαβούλευσης και Εθελοντισμού στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Διονύσου στον Ευρωπαϊκό Θεσμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας”.

Πρόθεσή μας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι να επικεντρώσουμε το έργο μας, για ένα έτος, έως και τον Οκτώβριο του 2022, στην προστασία του περιβάλλοντος, εστιάζοντας σε δράσεις ορθής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αποκατάστασης και προφύλαξης του φυσικού μας πλούτου.

Παράλληλα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα χώρο διαλόγου, έτσι ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να γίνουν συμμέτοχοι στην αντιμετώπιση των δυσεπίλυτων περιβαλλοντικών ζητημάτων που εκδηλώνονται σε τοπικό επίπεδο.

Η φόρμα ερωτηματολογίου θα είναι ενεργή έως και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στην σελίδα του Τμήματος στο fb «Διαβούλευση & Εθελοντισμός Δήμου Διονύσου» καθώς και στην ιστοσελίδα του Δήμου (https://www.dionysos.gr/blog/dimosia-diavouleusi).

Για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση, πληροφορία, πρόταση μπορείτε να απευθύνεστε στο Αυτοτελές Τμήμα Διαβούλευσης και Εθελοντισμού στα τηλέφωνα 2132139812, 2132139817, 2132139810 και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο diavoulefsi-ethelodismos@dionysos.gr.