logo


Πάνω από 250.000 κυβικά καύσιμης ύλης που άφησε πίσω της η Μήδεια έχει απομακρύνει ο Δήμος Διονύσου, με τις εργολαβίες που έχει επιστρατεύσει, από το Μάιο και μετά οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτικής Προστασίας Μ. Κόκκαλης. Η παραπάνω καύσιμη ύλη αντιστοιχεί στους όγκους που απομακρύνθηκαν από το οδικό δίκτυο, από Κοινόχρηστους Χώρους της πόλης και από ιδιωτικά οικόπεδα που καθάρισε ο Δήμος, καθώς και σε όσα κλαδέματα ή κοπές άφηναν οι κάτοικοι στο δρόμο. Σ’ αυτές τις ποσότητες πρέπει να προστεθούν άλλες 230.000 τουλάχιστον κυβικά που απομακρύνθηκαν το τρίμηνο Μαρτίου- Μαϊου επί Αντιδημαρχίας Γ. Λακαφώση, όσοι όγκοι καύσιμης ύλης απομάκρυνε η Περιφέρεια Αττικής στους δρόμους ευθύνης της, αλλά και η Πολιτική Προστασία στις ζώνες μείξης του αστικού ιστού και του περιαστικού πράσινου, οπότε γίνεται κατανοητό πως τα νούμερα φτάνουν σε ύψη δυθσθεώρητα, ακουμπώντας και το ένα εκατομμύριο κυβικά!

Οι αυξημένες αυτές ποσότητες οφείλονται τόσο στην ιδιόμορφη και καταστροφική χιονόπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου, που είχε ως αποτέλεσμα την πτώση χιλιάδων δέντρων παντού, όσο και στην ανταπόκριση ιδιοκτητών, αμέσως μετά, να καθαρίσουν τα αδόμητα οικόπεδά τους ενόψει του καλοκαιριού.

Σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως εκατοντάδες εκτάσεις, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, που έμοιαζαν με ζούγκλα, φέτος καθαρίστηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης είτε από το Δήμο είτε από τους ιδιοκτήτες τους. Το παράδειγμα του Δάσους των 400 στρεμμάτων, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα, στην καρδιά της Κοινότητας Διονύσου, ή αυτό του Κόκκινου Χωραφιού των 300 στρεμμάτων στη Δροσιά, ιδιοκτησίας Αποστολόπουλου- Βαρδινογιάννη, ή ακόμη του Λόφου Πνυκός στο Διόνυσο και του ΣΑΑΚ στην Άνοιξη είναι χαρακτηριστικά. Επιπλέον, για πρώτη φορά ο Δήμος προχώρησε σε καθαρισμούς τόσων αδόμητων ιδιωτικών οικοπέδων- υπολογίζονται σε πάνω από 300 σε όλο το εύρος της πόλης- και φέρεται αποφασισμένος, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν πολλά στελέχη της Διοίκησης, να χρεώσει τους ασυνεπείς ιδιοκτήτες με τα έξοδα καθαρισμού αλλά και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, αυτές οι εργασίες αποτελούν μακροπρόθεσμη επένδυση για την πόλη: Στο εξής, αυτό που θα απαιτείται θα είναι η λιγότερο χρονοβόρα και κοστοβόρα συντήρηση των χώρων, και όχι ο εξ αρχής καθαρισμός τους, ενώ η ευρεία επιβολή προστίμων μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για συμμόρφωση όσων αδιαφορούν.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μέχρι πριν από λίγο καιρό, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου έρχονταν κατά δεκάδες αιτήματα δημοτών για κοπή ή κλάδεμα δέντρων, που είχαν ταλαιπωρηθεί από τη “Μήδεια”, τα οποία εξέταζε ένα προς ένα τριμελής επιτροπή από δυο αιρετούς και έναν υπηρεσιακό παράγοντα, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα αλόγιστης κοπής.

Για εργασίες αποκομιδής της καύσιμης ύλης, αλλά και αποκατάστασης ζημιών σε υποδομές, και εξαιτίας της «Μήδειας» και εξαιτίας των φετινών πυρκαγιών, που ο Δήμος Διονύσου, όντας κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ανέθεσε σε πλήθος εργολάβων (σ.σ. με διαδικασία που παρατάξεις της μειοψηφίας χαρακτηρίζουν ως κατ’ ουσίαν απ’ ευθείας ανάθεση σε ημετέρους), έχει διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι στιγμής ποσόν πάνω από 1,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τη συνολική αποκατάσταση των ζημιών από τη “Μήδεια” έχουν δεσμευθεί στον Προϋπολογισμό σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα με την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης, ο κ. Κόκκαλης συμπληρώνει πως έγινε συντήρηση δεκάδων δασικών δρόμων σε κάθε Κοινότητα, που λειτούργησαν ως αντιπυρικές ζώνες και βοήθησαν στην αντιμετώπιση και των δυο πυρκαγιών του καλοκαιριού.