logo


*Γράφει ο Π. Γεωργιάδης, ομότιμος καθηγητής Πληροφορικής στο ΕΚΠΑ

Στο δημοσίευμα της 9ης Οκτωβρίου στην “Οδός Διονύσου” υπό τον τίτλο “Πυκνώνουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις με τα λατομεία στη Πεντέλη” συμπυκνώνονται πολλές αγωνίες και ερωτηματικά για τις όποιες άγνωστες(!) προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου, συμπεριλαμβανομένης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να δοθεί μια καθαρή και οριστική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε ερήμην και εις βάρος των κατοίκων του Δήμου Διονύσου.

Στα εύλογα κατ’ ουσίαν  νομικά ή διαδικαστικά ζητήματα έντονου διαλόγου που έχουν τεθεί στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής θα ήθελα, με εποικοδομητικό πνεύμα, να προσθέσω ορισμένα ερωτήματα μάλλον κοινής λογικής.

Παρακαλώ και προσκαλώ τη Δημοτική Αρχή να ανακοινώσει δημοσίως τις απαντήσεις που εκείνη κρίνει, με την προσδοκία οι απαντήσεις αυτές να συμβάλλουν στην συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του κοινού προβλήματος και στην αποκατάσταση μιας αναγκαίας διαπαραταξιακής ενότητας που μοιάζει να έχει τραυματιστεί από άστοχες αποκρίσεις της παρευρισκόμενης δικηγόρου που αποκλειστικά προσελήφθη να συνδράμει στην νομική επεξεργασία και τεκμηρίωση των δικαστικών ή άλλων προσφυγών που έχει καταθέσει ή πρόκειται να καταθέσει η Δημοτική Αρχή.

Καταγράφω λοιπόν  τα ερωτήματα με την υπενθύμιση ότι αποσκοπούν στην παροχή διευκρινίσεων ή εκδήλωσης συμπληρωματικών ενεργειών ώστε το θέμα των λατομείων να ενταχθεί στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης και κατά προτεραιότητα πολιτικής φροντίδας της Δημοτικής Αρχής.

1. τι απέγινε η παλαιότερη δέσμευση να δοθούν στη δημοσιότητα εκείνες οι περίφημες  επιστολές στους καθ’ ύλην αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους; Αν τυχόν υπήρξαν  νεότερες υπενθυμιστικές επιστολές ή εν πάση περιπτώσει “οχλήσεις” για σαφείς  απαντήσεις και πιθανώς συναντήσεις με αυτούς τους αξιωματούχους. Αν μετά από τόσους μήνες   εκκρεμούν απαντήσεις, τότε οι πολίτες θα πρέπει να το γνωρίζουν για να ασκήσουν εκείνοι πλέον τα δικαιώματά τους ως θιγόμενοι-ενδιαφερόμενοι από την αδιαφορία των κυβερνητικών υπευθύνων. Στις συχνές συναντήσεις με υψηλά ιστάμενους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προωθηθούν διάφορα σημαντικά θέματα ή να χρηματοδοτηθούν δράσεις και έργα υποδομών, για τις οποίες μάλιστα συναντήσεις εκδίδονται δελτία τύπου, γίνεται μνεία της εκκρεμότητας επίλυσης του προβλήματος των λατομείων ή αυτό αποσιωπάται και θεωρείται ήσσονος σημασίας.

2. να διερευνηθεί νομικά αν υπάρχει διάταξη περί “σιωπηράς απόρριψης” λόγω παρέλευσης   χρόνου ή λόγω φόρτου υπηρεσιακής απασχόλησης. Μοιάζει πολύ ετεροβαρές η διοίκηση να απαιτεί χρονική συνέπεια εκ μέρους των πολιτών για τις ενέργειές τους ώστε να μην   χαρακτηρισθούν εκπρόθεσμες και η ίδια η διοίκηση να αμελεί ή και σκοπίμως να σιωπά   να αποκριθεί ουσιαστικά στις εμπρόθεσμες αιτήσεις, όπως αυτή του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού  Συλλόγου για την υπόθεση των λατομείων. Εμπρόθεσμες και τυπικά εκπρόθεσμες διοικητικές προσφυγές στο ίδιο καλάθι των αχρήστων με φτηνές δικαιολογίες. Αυτή θεωρείται χρηστή διοίκηση; Ο Συνήγορος του Πολίτη μήπως είναι μια σκέψη;

3. αν ο κύριος Περιφεριάρχης δεν είναι αρμόδιος για την κατάργηση των λατομικών ζωνών τότε γιατί έκανε με στόμφο τη σχετική δήλωση; Αν υποθέσουμε ότι πράγματι αγνοούσε τις   αρμοδιότητές του γιατί δεν το δηλώνει ευθαρσώς τώρα; (mea culpa …το λένε). Γιατί αυτό  γίνεται τόσο καθυστερημένα γνωστό μέσω τρίτων, δοθείσης ευκαιρίας;

4. και αν η Δημοτική Αρχή έψαξε να μάθει ποιος  είναι  εν τέλει αρμόδιος για αυτό το σοβαρό  θέμα και τι έπραξε ώστε να θέσει με επιμονή το θέμα της κατάργησης στον αρμόδιο αξιωματούχο χωρίς  περαιτέρω χρονοτριβή;

Αυτές οι πάντα καλόπιστες ερωτήσεις καλό είναι να τύχουν  απάντησης ώστε όλοι να έχουν γνώση και των θετικών ενεργειών και των πιθανών παραλείψεων για να μπορούν να κρίνουν αν τυχόν εγείρονται γραφειοκρατικά ή άλλα “κρυφά”(;) πολιτικά εμπόδια, ώστε ένα κρίσιμο θέμα να περάσει στη λήθη του χρόνου με την οδυνηρή κατάληξη “κάναμε ό,τι μπορούσαμε αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι αρνητικά”.

Σπεύδω να δηλώσω ότι δεν κάνω δίκη προθέσεων, προβληματισμό καταθέτω.

Ας ευχηθούμε η δημόσια δήλωση να έρθει σύντομα και να είναι τόσο σαφής, να μην επιδέχεται παρερμηνείες και να μην εγείρει πρόσθετα νέα ερωτηματικά.

Παναγιώτης Γεωργιάδης