logo


Εξέλιξη, και όχι προς όφελος του Δήμου Διονύσου, σημειώθηκε την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, οπότε και γνωστοποιήθηκε η απόφαση περί απόρριψης των αιτήσεων αναστολής, των ασφαλιστικών μέτρων δηλαδή, που ο Δήμος Διονύσου είχε καταθέσει σχετικά με τις άδειες λειτουργίας νέων λατομείων στην Πεντέλη, που δόθηκαν στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η απόφαση για την απόρριψη των αιτήσεων στηρίζεται στο γεγονός πως στην περιοχή δεν έχει προκληθεί βλάβη, μια που η έρευνα της ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗΣ για τη διαπίστωση μαρμαροφόρου κοιτάσματος έγινε μακροσκοπικά, χωρίς την πραγματοποίηση εκσκαφών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει επενέργεια επί του εδάφους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε επίσης απορριφθεί για τον ίδιο λόγο αίτηση αναστολής, που είχαν καταθέσει ανεξάρτητα από το Δήμο Διονύσου 25 συμπολίτες, με νομικούς της πόλης να εκφράζουν την πεποίθηση πως αυτή η πρώτη απόρριψη δημιούργησε προσωρινό δεδικασμένο, το οποίο συμπαρέσυρε τις αιτήσεις του Δήμου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην απορριπτική απόφαση για τις αιτήσεις αναστολής αναφέρεται πως οι έρευνες της εταιρείες έχουν ολοκληρωθεί και έχει ήδη συνταχθεί πόρισμα. Το περιεχόμενό του, τονίζουν οι ίδιοι νομικοί στην Οδό Διονύσου, πρέπει οπωσδήποτε να περιέλθει σε γνώση του Δήμου, ώστε να αποσαφηνισθεί αν τυχόν εξορύξεις στην περιοχή εξασφαλίζουν κερδοφορία από πρωτογενές υλικό, δηλαδή μάρμαρο, στην εταιρεία, όπως προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα.

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς και ενέργειες που είχαν αποφασισθεί πριν από το καλοκαίρι αλλά μοιάζουν να έχουν βαλτώσει το τελευταίο δίμηνο, θα συζητηθούν σε δια ζώσης συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την προσεχή Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό της Κοινότητας Διονύσου.

Για την επανεκκίνηση της λειτουργίας της επιτροπής, υπενθυμίζεται πως χρειάστηκαν πιεστικές ερωτήσεις προς τη Δημοτική Αρχή από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο” στην πρόσφατη (28/9) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τις ερωτήσεις ακολούθησε μια ημέρα αργότερα ανοιχτή επιστολή του δημοτικού συμβούλου Π. Πανάγου από τη Λ.Σ. προς το συντονιστή της επιτροπής και Αντιδήμαρχο Γ. Φωτάκη. Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Πανάγος ζητούσε την άμεση σύγκληση της επιτροπής, υπό το κράτος των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και επειδή δεν έχουν δρομολογηθεί οι παράπλευρες ενέργειες που είχε αποφασίσει η επιτροπή- από σειρά επαφών με κυβερνητικούς και άλλους φορείς μέχρι ανοιχτό forum για το Πεντελικό ή και διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθούν και τα παρακάτω:

>Μετά από την απόρριψη των αιτήσεων αναστολής, εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών κατά 4 αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που δίνουν την άδεια για τις λατομικές έρευνες σε έκταση 912 στρεμμάτων στην Πεντέλη. Η εκδίκασή τους από το Διοικητικό Δικαστήριο θα προχωρήσει σε κατ’ουσίαν εξέταση των λόγων που ο Δήμος προβάλλει για τη μη εκ νέου εγκατάσταση λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη- “και εκεί ελπίζουμε”, τονίζουν οι συνομιλητές της Οδού Διονύσου.

>Εκκρεμεί παράλληλα και η ειδική διοικητική προσφυγή του Εξωραϊστικού Συλλόγου Διονύσου ενώπιον του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Διεύθυνση Λατομείων Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών, περί εξαφάνισης της πρώτης από τις παραπάνω 4 αποφάσεις.

>Εκκρεμεί η απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, παρά τις προφορικές εξαγγελίες του τελευταίου, να κηρύξει ανενεργές όσες λατομικές ζώνες στο Πεντελικό έχουν παύσει τη λειτουργία τους από το 2006.

>Εκκρεμεί σαφής νομοθετική ρύθμιση για την εν λόγω περιοχή, παρά τις προφορικές επίσης εξαγγελίες της Υπουργού Παιδείας και του Υφυπουργού ΥΠΕΝ, ότι το ζήτημα των Λατομείων έχει τελειώσει οριστικά.

>Εκκρεμεί, επιπλέον, η εμπεριστατωμένη και βάσει του λατομικού νόμου τεκμηρίωση των θέσεων του Δήμου από τη δικηγόρο Αγγ. Χαροκόπου, που θα αποσταλεί προς κάθε κατεύθυνση και επίπεδο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

>Εκκρεμεί, τέλος, η οποιαδήποτε ενέργεια στην κατεύθυνση τροποποίησης του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, με στόχο την δια παντός κατάργηση της πρόβλεψης για λατομικές ζώνες.