logo


Τέσσερις ώρες συνολικά διήρκεσε η χθεσινή (28/9) Σεπτεμβρίου συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, με τις πρώτες δυο ώρες να αφιερώνονται στην εκτός Ημερησίας Διατάξεως. Στη διάρκειά της υποβλήθηκαν από συμβούλους των παρατάξεων της μειοψηφίας προς τη Δημοτική Αρχή 35 ερωτήσεις, που άγγιζαν ένα ευρύτατο φάσμα προβλημάτων στο Δήμο Διονύσου, δικαιώνοντας τις προβλέψεις της Οδού Διονύσου για πληθώρα ερωτήσεων, μια που η προηγούμενη συνεδρίαση είχε πραγματοποιηθεί πριν από ενάμιση μήνα.

Μια από τις ερωτήσεις αυτές, που υποβλήθηκε μάλιστα και από τη Λαϊκή Συσπείρωση και από τους ΜΑΖΙ για το Διόνυσο, αφορούσε στη νέα λατομική δραστηριότητα που η εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ σκοπεύει να ξεκινήσει στην Πεντέλη, σε έκταση μεγαλύτερη των 900 στρεμμάτων. Η υπόθεση που απασχολεί έντονα το Δήμο από την προηγούμενη άνοιξη, μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί, ή και να έχει ξεχαστεί, υπογράμμισαν τόσο ο Ν. Κλήμης επικεφαλής των ΜΑΖΙ, όσο και ο Π. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Και οι δυο δημοτικοί σύμβουλοι κάλεσαν τη Δημοτική Αρχή να ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει τελικά να πιέσει την Περιφέρεια, και τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, να υλοποιήσει την- ηχηρή και δημόσια- δήλωσή του για κήρυξη των λατομικών ζωνών ως ανενεργών. Παράλληλα αναρωτήθηκαν και για τη λειτουργία της σχετικής διαπαραταξιακής επιτροπής, που μέχρι το το καλοκαίρι συνεδρίαζε τακτικά κάθε εβδομάδα, και είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών, ενώ αναφέρθηκαν και στην εκπνοή της προθεσμίας των αδειών που έχουν δοθεί από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην εταιρεία, στις 13 Οκτωβρίου, μετά το πέρας της οποίας θα μπορεί η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να ξεκινήσει εργασίες, όπως υποστήριξαν.

Απάντηση στα παραπάνω έδωσε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού και συντονιστής της διαπαραταξιακής επιτροπής Γ. Φωτάκης: “Για τη Δημοτική Αρχή, τα λατομεία όπου ‘πατούν’ οι άδειες του Συντονιστή, είναι ανενεργά, γι’ αυτό και η στρατηγική μας έχει δομηθεί γύρω από αυτήν την άποψη. Το 2006 οι τότε Δημοτικές Αρχές έκαναν το λάθος να θεωρήσουν πως επειδή τα παλιά λατομεία στην Πεντέλη έκλεισαν, χωρίς ανανέωση των αδειών τους, το θέμα είχε λήξει. Εμείς σήμερα είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους: Και να ενεργοποιήσουμε τη δήλωση Πατούλη για κήρυξη των λατομικών ζωνών ως ανενεργών και να πιέσουμε ώστε να τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας της Πεντέλης που τις προβλέπει, ώστε ποτέ πια να μην εμφανιστεί τέτοιο πρόβλημα το μέλλον. Στην κατεύθυνση αυτή απαραίτητη είναι η πλήρης τεκμηρίωση των θέσεών μας, την οποία ολοκληρώνει εντός των ημερών η δικηγόρος του Δήμου για την υπόθεση Αγγ. Χαροκόπου. Όσο για τη διαπαραταξιακή επιτροπή, θα ξανασυνεδριάσει όταν παρουσιαστεί κάποια νέα εξέλιξη”, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος. Προσέθεσε μάλιστα πως η προθεσμία αφορά μόνο στην άδεια προς την εταιρεία να πραγματοποιήσει έρευνα για 6 μήνες, και η εκπνοή της καθόλου δεν σημαίνει πως η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ θα μπορεί να ξεκινήσει τις εξορύξεις: “Για να φτάσουμε σ’ εκείνο το σημείο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων- που και εμείς και η Περιφέρεια έχουμε απορρίψει-, εν συνεχεία Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Συντονιστή και μόνο τότε η εταιρεία θα μπορεί να συνάψει σύμβαση ενοικίασης της έκτασης με το Ελληνικό Δημόσιο”.

Αυτά ειπώθηκαν χτες βράδυ. Σήμερα στο θέμα επανέρχεται ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, που με επιστολή του προς τον Αντιδήμαρχο, ως συντονιστή της διαπαραταξιακής επιτροπής, κοινοποιημένη και σε όλα τα μέλη, κάνει λόγο για μονομερείς αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και τον καλεί να συγκαλέσει άμεσα τη διαπαραταξιακή με στόχο τον επανασχεδιασμό δράσεων και ενεργειών αναφορικά με τα νέα λατομεία: