logo


Την εγκατάσταση του πιλοτικού συστήματος πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας στην περιοχή Φασίδερι της Κοινότητας Άνοιξης αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, αποδεχόμενη ταυτόχρονα τη σχετική χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ύψους 100.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόβλεψη ήταν το σύστημα να εγκατασταθεί πάνω από το Κρυονέρι, στα σύνορα της περιοχής με το Κτήμα Τατοΐου, όμως η φωτιά του Αυγούστου, που έκαψε ολοσχερώς την εν λόγω έκταση, ανέτρεψε τον αρχικό προγραμματισμό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που- συνεργαζόμενη με τις Υπηρεσίες του Δήμου Διονύσου- εκπόνησε η δασολόγος του Συνδέσμου Προστασίας του Υμηττού (ΣΠΑΥ) Β. Δημητρίου, η εγκατάσταση του συστήματος απαιτεί τουλάχιστον 1500 στρέμματα συμπαγούς δάσους, τα οποία μετά από έρευνα, και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με το Πράσινο Ταμείο, προσδιορίσθηκαν εκ νέου στην περιοχή του Φασίδερι, από τους Αγ. Θεόδωρους μέχρι την Εθνική Οδό, πίσω από το Αρσάκειο μέχρι τα όρια του Δήμου, σε έκταση 1660 στρεμμάτων.

Το σύστημα περιλαμβάνει την τοποθέτηση μέσα στα δέντρα ασύρματων αισθητήρων, που καταγράφουν σε 24ωρη βάση τα επίπεδα υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα και θερμοκρασίας. Τα δεδομένα από τις μετρήσεις αυτές αποστέλλονται ανά 90 δευτερόλεπτα σε λογισμικό πρόληψης και διαχείρισης πυρκαγιών, που επίσης αποτελεί κομμάτι του συστήματος, όπου γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας. Το σύστημα ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο οποιοδήποτε συμβάν πυρκαγιάς, ενώ εντοπίζει αυτόνομα και με ακρίβεια τη θέση έναρξης του συμβάντος και ενημερώνει πολυκαναλικά την τοπική υπηρεσία της πυροσβεστικής με SMS/eMail στους πυροφύλακες και SMS/eMail/Σειρήνα στο κέντρο επιτήρησης.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το εν λόγω σύστημα αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα του Δήμου Διονύσου μέσω του γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των εθελοντικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Πεντέλης, καθώς θα ενημερώνει για συμβάντα πυρκαγιάς ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο. Οι φορείς που θα ενημερώνονται από το σύστημα είναι το  Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, οι Εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στην Πεντέλη και Πάρνηθα, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία & Ανάπλαση του Πεντελικού Όρους και Παρνηθαϊκού Όρους, τα Δασαρχεία Πεντέλης και Πάρνηθας, η Περιφέρεια Αττικής, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας και οι κατά τόπους Πυροσβεστικές αρχές.

Σημειώνεται, τέλος, πως η αλλαγή χωροθέτησης του συστήματος, από το Κρυονέρι στην Άνοιξη, προϋπέθετε τροποποίηση της μελέτης, η οποία είναι ήδη έτοιμη και θα σταλεί στις παρατάξεις της μειοψηφίας, όπως δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.