logo


Νέα παράταση, 16 μηνών ή μέχρι τον Ιανουάριο του 2023, στο έργο της αποχέτευσης (σ.σ. πρόκειται για το έργο που αφορά στις 5 Κοινότητες- Διόνυσος, Ροδόπολη, Σταμάτα, Κρυονέρι και μικρό τμήμα του Αγ. Στεφάνου) έδωσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην προχθεσινή της συνεδρίαση (21/9) η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου. Αυτή είναι η πολλοστή παράταση που το έργο έχει πάρει από τη χρονιά που ξεκίνησε, το 2015, αλλά με μια σημαντική διαφορά: Δεν τη ζήτησε ο εργολάβος, που εμφανίζεται απρόθυμος να συνεχίσει τις εργασίες- αλλά του τη δίνει “με το ζόρι” ο Δήμος, με την ελπίδα το έργο επιτέλους να ολοκληρωθεί. Για τα όσα προηγήθηκαν μέχρι να δοθεί η παράταση αυτή, αλλά και για το αβέβαιο μέλλον του σημαντικότερου ίσως, σίγουρα του μεγαλύτερου, έργου για την πόλη, η συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή διήρκεσε μια ώρα περίπου, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι δεν ενημερώνει τις μειοψηφίες για τις εξελίξεις στο μέτωπο της αποχέτευσης, για την οποία εκτίμησε πως δεν θα εκτελεστεί στο 100%,  και το Δήμαρχο και στελέχη της Διοίκησης να απαντούν πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το έργο, που σήμερα έχει φτάσει στο 82%, να ολοκληρωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό και να παραδοθεί λειτουργικό στους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα:

Όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, ο ΑΚΤΩΡ, που το 2018 υποκατέστησε τον ΤΟΞΟΤΗ στο έργο της αποχέτευσης, έχει σταματήσει εδώ και 6 μήνες τις εργασίες, επικαλούμενος δυο απλήρωτους λογαριασμούς εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής (ΕΠΕΡΑΑ) αλλά και εργασίες και ποσότητες που δεν είχαν προβλεφθεί εξ αρχής, λόγω υποεκτίμησης των γεωμορφολογικών συνθηκών στο Δήμο Διονύσου. Οι δυο λογαριασμοί πληρώθηκαν, ενώ για το δεύτερο θέμα συντάχθηκε Ανακεφαλαιωτικός Πίνακας και Συμπληρωματική Σύμβαση για αναγκαίες πρόσθετες εργασίες, που αν και εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Δημοσίων Έργων, εντούτοις απορρίφθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή. Πατώντας στην απόρριψη αυτή, ο ΑΚΤΩΡ έστειλε στο Δήμο ειδική δήλωση διακοπής εργασιών, με το επιπλέον δεδομένο πως η τελευταία παράταση που είχε ζητήσει και λάβει για την ολοκλήρωση του έργου λήγει στις 28 Σεπτεμβρίου. Η Τεχνική Υπηρεσία απέρριψε την ειδική δήλωση και συνέταξε μελέτη καταγράφοντας αναλυτικά τις πρόσθετες εργασίες που μπορεί και οφείλει να εκτελέσει άμεσα ο ανάδοχος, ακόμη και αν δεν έχουν εγκριθεί η συμπληρωματική σύμβαση και ο Πίνακας.

Επιπλέον, κάλεσε την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει οριακή παράταση 16 μηνών, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2023: Αυτή, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης στην προχθεσινή συνεδρίαση, θα είναι και η τελευταία. Πέραν αυτής, καμιά άλλη παράταση δεν επιτρέπεται να δοθεί για το έργο. Στο εξής, προσέθεσε ο ίδιος, θα προσερχόμαστε και θα εξετάζουμε την κάθε κίνησή μας με δικηγόρο εξειδικευμένο σε τέτοιου είδους υποθέσεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως από τα 100 συνολικά χιλιόμετρα του έργου, αποχέτευση έχει κατασκευαστεί στα 82 περίπου από αυτά, δηλαδή ποσοστό 82%, άρα υπολείπονται 20 περίπου χιλιόμετρα, τα οποία εκτιμήθηκε πως είναι ήσσονος οικονομικής σημασίας για τον εργολάβο, γι’ αυτό και ο τελευταίος εκδήλωσε την πρόθεση να αποχωρήσει.

Για τις παραπάνω εξελίξεις, για τις οποίες πιθανολόγησε πως υπήρξε συνεχής αλληλογραφία, ο επικεφαλής της μείζονος Δ. Ζαμάνης υποστήριξε στην Οικονομική Επιτροπή πως καμιά γνώση δεν έχουν λάβει οι παρατάξεις της μειοψηφίας, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις του ίδιου αναφορικά με το έργο της αποχέτευσης και την πρόοδό του. Παρόλα αυτά κλήθηκαν προχθές να δώσουν κατεπειγόντως τη συγκατάθεσή τους για μια 16μηνη παράταση, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο τέως Δήμαρχος, που κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως πράττει με την αυθεντία των ανοήτων και αναρωτήθηκε αν αυτή η παράταση που δίνεται μονομερώς στόχο έχει την ολοκλήρωση του έργου ή την κάλυψη αβλεψιών της Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος πιθανολόγησε πως το έργο θα μείνει ανεκτέλεστο στα τελευταία 20 χιλιόμετρα, αλλά και πως τελικά μόνο μερικά τμήματα της αποχέτευσης, στο ήδη κατασκευασμένο κομμάτι, θα παραδοθούν λειτουργικά. “Ένα έργο τεράστιας σημασίας κινδυνεύει. Βγείτε να πείτε τι κάνατε στραβά, μήπως και σώσουμε ό, τι μπορούμε”, κατέληξε ο κ. Ζαμάνης δίνοντας λευκή ψήφο εξαιτίας και μόνο της έλλειψης ενημέρωσης “και ο Θεός να βάλει το χέρι του”. Δεν παρέλειψε, τέλος, να ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να φέρνει προς συζήτηση στα συλλογικά όργανα του Δήμου τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, “μια που μπορεί και να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε”.

“Επί πέντε χρόνια Δημοτική Αρχή, φτάσατε το έργο στο 33%, κι εμείς σε λιγότερο από δυο χρόνια στο 82%. Ό,τι είχατε να προσφέρετε, το προσφέρατε. Θα προσπαθήσουμε και θα καταφέρουμε να κλείσουμε το έργο και να το καταστήσουμε λειτουργικό, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευτυχώς έχουμε την Τεχνική μας Υπηρεσία που λειτουργεί υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα, και την ευχαριστώ για αυτό”, αντέτεινε ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, διαβεβαιώνοντας πως το έργο της αποχέτευσης σε καμιά περίπτωση δεν θα σταματήσει.

Περιττό να προστεθεί εδώ πως στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον τέως και το νυν Δήμαρχο, αλλά και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, αναφορικά με τη στάση που είχε κρατήσει η νυν Δημοτική Αρχή, αντιπολίτευση τότε, την περίοδο που ο ΤΟΞΟΤΗΣ υποκαθίστατο από τον ΑΚΤΟΡΑ, κίνηση που η Ενωτική Πρωτοβουλία είχε καταψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με αφορμή την αντιπαράθεση αυτή, ο Κ. Κουριδάκης, επικεφαλής της παράταξης “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, τόνισε τη σημασία του έργου “που δεν είναι του Ζαμάνη ή του Καλαφατέλη, αλλά της πόλης και δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση και προσωπικές διαμάχες” ενώ πιθανολόγησε πως η απόφαση του εργολάβου να διαλύσει τη σύμβαση, “δείχνει” υπαιτιότητα και του Δήμου. Ο κ. Κουριδάκης εξέφρασε τέλος το φόβο του πως όσο και να προχωρήσει το έργο, θα παραμείνουν ανοιχτά ζητήματα, “πληγές, που θα πρέπει να συζητήσουμε άμεσα την αντιμετώπισή τους”, όπως η δημιουργία μπαζότοπων από τις εκσκαφές της αποχέτευσης.

Τον ορατό κίνδυνο να υποχρεωθεί ο Δήμος σε δημοσιονομική διόρθωση και να κληθεί να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ αν δεν εκτελεστεί το έργο, επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, υπογραμμίζοντας πως οι σχέσεις στο τρίπτυχο Δήμος – εργολάβος- Διαχειριστική Αρχή διαταράχθηκαν το Μάρτιο (σ.σ. με την “ανεξήγητη ή καθ’ υπέρβαση αρμοδιότητας” άρνηση έγκρισης της συμπληρωματικής σύμβασης και του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα) και δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα: “Εντούτοις, εμείς, ο Δήμος, πρέπει να στηρίξουμε το έργο, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και να το τελειώσουμε. Σήμερα λοιπόν, και πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα λειτουργικό κομμάτι του έργου, ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική διόρθωση. Εν συνεχεία πατώντας στη σχετική νομοθεσία, να δώσουμε ειδική διαταγή στον εργολάβο για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργικότητα. Και τέλος να αποκρούσουμε τα επιχειρήματά του που υποκρύπτουν αίτημα διάλυσης της σύμβασής του”.

Ο κ. Φωτάκης πρότεινε επιπλέον τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από την αποχέτευση, λόγω της σημασίας του έργου: “Κι αν δεν την έχουν ζητήσει οι μειοψηφίες, να τη συστήσουμε για να βλέπουμε όλα τα ζητήματα”, κατέληξε ο Αντιδήμαρχος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί και το εξής: Για το ίδιο έργο, της αποχέτευσης, η Διοίκηση Ζαμάνη υπό το κράτος πίεσης από τις τότε παρατάξεις της μειοψηφίας και μπροστά στα προβλήματα από την εργολαβία του ΤΟΞΟΤΗ, είχε προχωρήσει το 2017 στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής. Στη σύστασή της μάλιστα είχε πρωτοστατήσει ο σημερινός Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού, τότε δημοτικός σύμβουλος με τη Νέα Πνοή για το Διόνυσο, χαιρετίζοντάς την ως πρόοδο και κατάκτηση συναντίληψης. Τέσσερα χρόνια αργότερα οι ρόλοι έχουν αλλάξει, αλλά τα προβλήματα στο έργο της αποχέτευσης παραμένουν τα ίδια. Όπως ίδια φαίνεται πως παραμένει και η νοοτροπία: Για ένα θέμα που καίει την πόλη και αποτελεί επιτακτική σύγχρονη ανάγκη, δεν περιμένεις τις μειοψηφίες να σου ζητήσουν ενημέρωση. Τη δίνεις πρώτος εσύ, για να επιτύχεις πραγματικά την απόκτηση συναντίληψης.