logo


Για “επαγγελματίες συνδικαλιστές γονείς» από τους οποίους είχε δεχτεί επιθέσεις με αφορμή την τοποθέτηση ενσύρματου δικτύου στο σχολείο, μίλησε στην πρόσφατη (12 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης ο Λυκειάρχης στο Κρυονέρι Π. Γιατζάκης. Στις δηλώσεις του αυτές, που κατέγραψε η Οδός Διονύσου στο πλαίσιο σχετικού ρεπορτάζ, απαντούν με επιστολή τους προς την Επιτροπή, με κοινοποίηση στην Οδό Διονύσου, μέλη των ΔΣ του Συλλόγου Γονέων του σχολείου την περίοδο 2015-2019, κατά την οποία είχε οξυνθεί η αντιπαράθεση:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΚΡΥΟΝΕΡΙ 18-9-2021

Προς την Πρόεδρο της Β’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Κώνστα

Κοιν: Οδός Διονύσου

Αξιότιμη κ.Κώνστα,

με ειλικρινή κατάπληξη διαβάσαμε την τοποθέτηση του κ. Γιατζάκη διευθυντή του Λυκείου Κρυονερίου, στην συνεδρίαση της Β’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής στις  12/9 σχετικά με την  τοποθέτηση ενσύρματου δικτύου στο σχολείο. Στην δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ‘δεν μπορούσαμε ποτέ να διαθέσουμε τέτοια ποσά που απαιτούνται σε κάθε σχολείο για την ενσύρματη καλωδίωση και έτσι καταφεύγαμε εξ ανάγκης σε άλλες ασύρματες λύσεις. Γι’ αυτές τις λύσεις είχαμε δεχτεί πολλές επιθέσεις από επαγγελματίες συνδικαλιστές γονείς. Προσωπικά έχω περάσει πολλά από τους συγκεκριμένους γονείς σε σχέση με το ασύρματο δίκτυο, όταν δεν μπορούσα να κάνω δαπάνη τέτοιου μεγέθους για το ενσύρματο δίκτυο’

Δυστυχώς τα πραγματικά γεγονότα διαψεύδουν τον κ. Γιατζάκη.

Ως ΔΣ του Συλλόγου Γονέων την περίοδο 2015-2019 και με αφορμή την τοποθέτηση μιας ακόμα κεραίας κινητής τηλεφωνίας απέναντι από το σχολείο, ξεκινήσαμε σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Σύλλογο του Γυμνασίου ένα αγώνα για την απομάκρυνσή της. Πραγματοποιήσαμε κοινή ΓΣ όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε: ‘Να απαιτήσουμε από τις Διευθύνσεις των σχολείων μας την αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν  τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καθώς και την μετατροπή του ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε ενσύρματο’. Στα πλαίσια αυτά, συζητήσαμε με τον κ.Γιατζακη  για την μετατροπή του υπάρχοντος ασύρματου δικτύου σε ενσύρματο. Μάλιστα του γνωστοποιήσαμε ότι είχαν προσφερθεί να την υλοποιήσουν δωρεάν γονείς σχετικοί με το αντικείμενο. Ποια ήταν η ανταπόκρισή του; Μια ακατανόητη εμμονή υπεράσπισης της χρήσης του  WIFI χωρίς να δείχνει ότι συμμερίζεται στο ελάχιστο την ανησυχία μας ως Σύλλογος Γονέων!! Και την εμμονή αυτή φρόντιζε να μας την αποδεικνύει με κάθε τρόπο. Τρία  χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  1. Σε εκδήλωσή μας για τις επιπτώσεις της ασύρματης επικοινωνίας με ομιλητή τον Δρ. Θεόδωρο Μέτση ειδικό σε θέματα επιπτώσεων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (Πολιτιστικό Κρυονερίου 30-9-18) έλαμψε δια της απουσίας του.
  2. Σε κρούση μας για  την είσοδο στο σχολείο του ανωτέρω πραγματογνώμονα προκειμένου να καταγραφεί μια δεύτερη μέτρηση, υπήρξε σταθερά αρνητικός.
  1. Σε ανακοίνωσή του την 1/4/2019 προς τους Γονείς και Κηδεμόνες του σχολείου και με αφορμή επίσκεψη συνεργείου της ΕΕΑΕ για την μέτρηση ακτινοβολίας αναγράφει μεταξύ άλλων τα εξής :

Κατόπιν αιτήματος του Διευθυντή του Λυκείου, έγινε επίσης μέτρηση της ακτινοβολίας των διατάξεων wi-fi του σχολείου μας, που χρησιμοποιούνται για την λειτουργία Internet των υπολογιστών που υπάρχουν πλέον σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας του Λυκείου, για την καλύτερη και εποπτικότερη διδασκαλία των μαθημάτων.

Οι αίθουσες διδασκαλίας εξοπλίστηκαν με την πιο σύγχρονη τεχνολογία μετά από προσπάθειες του Διευθυντή από το 2011 και μετά, με χρήματα της σχολικής επιτροπής, δωρεές ιδιωτικών εταιρειών και την σημαντική συμβολή των δωρεών του εφοπλιστή κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του ΓΕΛ Κρυονερίου εξέφραζαν κατά καιρούς ενστάσεις, για αυτό ζητήσαμε από το συνεργείο της ΕΕΑΕ να μετρήσει και το wi-fi του σχολείου μας.

Τα αποτελέσματα των σχετικών μετρήσεων βρίσκονται στις σελίδες 39-47 της έκθεσης και ιδιαιτέρως στις σελίδες 40, 43 και 46.

Σύμφωνα με την έκθεση οι διατάξεις wi-fi του σχολείου κινούνται κάτω από τα αυστηρότερα ελληνικά όρια κατά:

  1. 34.382,3  % φορές
  2. 38.112,54 % φορές
  3. 34.557,67 % φορές

ΑΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΑ ΜΙΑ ΧΑΡΑ  ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΓΙΑΤΖΑΚΗ!

  1. Σε απαντητική μας επιστολή στις 4/4/2019 του επισημάναμε τα παρακάτω:

Όσο αφορά την λειτουργία του Wi-Fi και τις μετρήσεις που μας κοινοποιήσατε, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε αυτούσια την κατεπείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου (https://ehtrust.org/wp-content/uploads/Egkyklios-Jan-17.pdf) για την εγκατάσταση και χρήση ασύρματου δικτύου σε σχολεία της Δημοτικής εκπαίδευσης (οι επισημάνσεις δικές μας).

Σας παραθέτουμε επίσης αντίστοιχα παραδείγματα από άλλες χώρες:

Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά βάσιμες οι ανησυχίες και οι ενστάσεις μας για το θέμα, και σας καλούμε να προχωρήσετε το γρηγορότερο στην μετατροπή του σε ενσύρματο. Άλλωστε το κόστος υλοποίησης  έχει δεσμευθεί  να το καλύψει με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος Διονύσου.’

Τι έγραφε η απόφαση αυτή; (συνεδρίαση 5/3/2019)

1)………..

2) Μέχρι την απομάκρυνση των κεραιών πλησίον του σχολείου και προκειμένου να προφυλαχτούν και να προστατευθεί η υγεία των παιδιών και με βάση την αρχή της προφύλαξης (άρθρο 174 παρ. 2 εδ. β’ της ΣυνθΕΚ), να παρθούν μέτρα, κατόπιν ειδικής μελέτης, όπως πχ η τοποθέτηση ειδικών μέσων (φίλτρα, μεμβράνες, τζάμια κλπ) στις αίθουσες που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από την κεραία και δέχονται την μεγαλύτερη επίδραση από την ακτινοβολία της. Το κόστος οφείλει να καλυφθεί από τον Δήμο.

3) Στο ίδιο πνεύμα της πρόληψης και της προστασίας της υγείας των παιδιών και με βάση την αρχή της προφύλαξης (άρθρο 174 παρ. 2 εδ. β’ της ΣυνθΕΚ), να γίνει μετατροπή του ασύρματου wifi του σχολείου σε ενσύρματο.

Επομένως όπως αντιλαμβάνεστε το θέμα κόστους είχε επιλυθεί, και δεν μπορούσε πια να αποτελεί λόγο κωλυσιεργίας. Και πάλι όμως δεν υλοποιήθηκε το παραμικρό. Επιστρατεύτηκε μάλιστα ο κ. Δελαγραμμάτικας, τότε Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής, ο οποίος στις 9/04/19 (χωρίς αντίστοιχη απόφαση της Επιτροπής!!!) απέστειλε στην Δημοτική κοινότητα Κρυονερίου την εξής επιστολή:

‘Μετά την ενημέρωση την οποία μας διαβίβασε ο Δ/ντής του Γενικού  Λυκείου  Κρυονερίου κ. Γιατζάκης Πέτρος, σχετικά με το θέμα που είχε προκύψει στο Σχολείο για τις Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας και το wi-fi και µετά το αίτημά του για αυτοψία που είχε κάνει στην 1)ΕΕΤΤ (Ελληνική Επιτροπή Ταχυδροµείων και Τηλεπικοινωνιών) που είναι κατά το Νόμο αρµόδιες για τον Έλεγχο κεραιών Κινητής Τηλεφωνίας και 2) στην EEAE (Ελληνική Επιτροπή κινητής Τηλεφωνίας), για την μέτρηση ακτινοβολίας τους και μας απέστειλε την έκθεση από την αυτοψία την οποία πραγματοποιήθηκε 7/3/2019 και σύμφωνα με την έκθεση οι διατάξεις wi—fi κινούνται κάτω από τα αυστηρότερα όρια.

Ως εκ τούτου η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή αδυνατεί να καλύψει τη δαπάνη για να προμηθευτεί κουρτίνες σκίασης ειδικών προδιαγραφών καθώς δεν συντρέχουν λόγοι για αντικατάσταση των παλιών, μόνο αν υπάρχουν φθορές’

Θεωρούμε λοιπόν εντελώς απαράδεκτο να παρουσιάζει ο κ. Γιατζάκης τον εαυτό του ως ‘θύμα’ και τους καταγγέλλοντες Γονείς ως ‘επαγγελματίες συνδικαλιστές’ που του επιτίθονταν και τον ταλαιπωρούσαν. Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω πως υπήρξε ο κύριος υπέρμαχος της χρήσης του Wi-Fi, αγνοώντας όχι μόνο την φυσιολογική μας ανησυχία ως Γονείς, αλλά και ομόφωνες αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου. Επομένως μια “συγνώμη” για την ταλαιπωρία που υποστήκαμε εμείς τόσα χρόνια, θα αποτελούσε την  έμπρακτη απόδειξη της μεταμέλειάς του. Σε κάθε περίπτωση όμως χαιρετίζουμε την έστω και αργοπορημένη μεταστροφή του, που μόνο θετικές επιπτώσεις θα έχει στην υγεία των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο σύνολό τους τα αιτήματα που κατατίθενται από τους Διευθυντές των σχολείων στην Σχολική επιτροπή αφορούν την ανάπτυξη  ενσύρματου και όχι ασύρματου δικτύου.

Τέλος όσο για το χαρακτηρισμό ‘επαγγελματίες συνδικαλιστές γονείς’, πιστεύουμε  ότι είναι τουλάχιστο λυπηρό τέτοιου ύφους δηλώσεις να  εκφράζονται  από ένα Διευθυντή Σχολείου προς το εκλεγμένο ΔΣ του Συλλόγου Γονέων, μόνο και μόνο επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί το ρόλο του, και θα του ζητούσαμε να τις ανακαλέσει άμεσα. Η υπεύθυνη θέση που κατέχει, απαιτεί να συνομιλεί με τους υπόλοιπους ισότιμους εταίρους της Σχολικής κοινότητας τουλάχιστον με σεμνότητα και σεβασμό.

Με εκτίμηση

Τα  ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ (2015-2019)

ΜΥΛΩΝΑ ΝΑΤΑΣΣΑ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ (2015)- Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ (2017)

ΒΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ (2015) -ΠΡΟΕΔΡΟΣ (2017)

ΟΡΦΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ – (ΤΑΜΙΑΣ)

ΝΑΚΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ – (ΜΕΛΟΣ)

ΦΙΛΟΥ ΝΙΟΒΗ – (ΜΕΛΟΣ)