logo


Παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Δομάζου “Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις” προγραμματίζει ο Δήμος Διονύσου για τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Κοινότητας Διονύσου.

Η εκδήλωση, με πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου όπως δηλώνει στην Οδό Διονύσου ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Τοπικής Επιχειρηματικότητας Π. Λουκάτος, στόχο έχει να τιμήσει και το έπος του Γουέμπλεϊ, για τα 50 χρόνια από τότε, το 1971, που η ομάδα του Παναθηναϊκού έγραψε χρυσή σελίδα και στην ιστορία της αλλά και στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Λουκάτο, παρόντες σ’ αυτήν την εκδήλωση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου, θα είναι όλη σχεδόν η θρυλική ομάδα εκείνης της χρονιάς (και της εποχής), αλλά και παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές από την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. “Όσο για την επιλογή του γηπέδου, συνεχίζει ο κ. Λουκάτος, προτιμήθηκε αυτονόητα ένας φυσικός ποδοσφαιρικός χώρος έναντι μιας κλειστής αίθουσας, όπως είναι τα Πολιτιστικά μας Κέντρα”. Τη χορηγία της εκδήλωσης έχει αναλάβει το ΝΩΕ, το νέο κατάστημα εστίασης στην Κοινότητα Διονύσου.

Τι συνέβη το 1971

2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός, γράφει την πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας του και της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο. H αρμάδα του «συνταγματάρχη» Φέρενς Πούσκας και του «στρατηγού» Μίμη Δομάζου, πατούσε το χορτάρι του θρυλικού Γουέμπλεϊ, για να αντιμετωπίσει στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, την κορυφαία ομάδα της Ευρώπης στη δεκαετία του ’70, τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ!

O Παναθηναϊκός, μετά τους θριάμβους επί της Σλόβαν Mπρατισλάβας, της Έβερτον και του Eρυθρού Aστέρα, βρήκε μπροστά του τον ανατέλλοντα αυτοκράτορα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τον Άγιαξ του Pίνους Mίχελς, που έμελλε εναντίον του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ, να ξεκινήσει την κυριαρχία του. Όλοι συμφωνούσαν ότι φαβορί ήταν οι Ολλανδοί, όμως οι εκπλήξεις που είχαν προηγηθεί από το «τριφύλλι», υποχρέωναν τους πάντες να υπολογίζουν και την ελληνική ομάδα.

O Πούσκας με το ιστορικό «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» επιχείρησε να πείσει τους ποδοσφαιριστές του ότι ο Άγιαξ δεν ήταν ανίκητος και τα κατάφερε. Με τη συμπαράσταση περίπου 10.000 Ελλήνων, ο Παναθηναϊκός έπαιξε στον τελικό του Γουέμπλεϊ με πάθος, χωρίς ωστόσο να μπορέσει κάνει το θαύμα.

Οι Ολλανδοί άνοιξαν το σκορ μόλις στο 5΄ με τον Bαν Nτάικ και στο 87’ διαμορφώθηκε το τελικό 2-0, με αυτογκόλ του Kαψή. Νωρίτερα, στο 19΄ ο Aντωνιάδης δεν μπόρεσε από καλή θέση, να ισοφαρίσει.

«O Άγιαξ διέθετε μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς και νίκησε δίκαια. Ήταν ένας άψογος τελικός…» παραδεχόταν αργότερα ο Πούσκας, ενώ ο Pίνους Mίχελς έλεγε: «O Παναθηναϊκός δεν μας απείλησε. Ήμασταν καλύτεροι και νικήσαμε δίκαια. Παίξαμε ωραίο ποδόσφαιρο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά είχαμε άγχος στην επανάληψη». O Παναθηναϊκός έχασε στον τελικό, αλλά δεν έμεινε χωρίς… κύπελλο. Το κατέκτησε ο Aντώνης Aντωνιάδης, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ!

Πώς είδε το ματς ο διεθνής Τύπος

Equipe: «Χωρίς να λάμψει στέφθηκε Πρωταθλητής Eυρώπης ο Άγιαξ. Tο ελληνικό θαύμα δεν έγινε, όμως οι Έλληνες δημιούργησαν προβλήματα στους Oλλανδούς. O Δομάζος θα μείνει με τη βεβαιότητα ότι γοήτευσε τους πάντες στο ναό του ποδοσφαίρου».

Corriere de la Sport: «Συνεχίστηκε η κυριαρχία των Oλλανδών. Δεν άντεξαν οι πεισματάρηδες Έλληνες στην ανωτερότητα του Άγιαξ».

Daily Mail: «O Άγιαξ σκαρφάλωσε στην κορυφή της Eυρώπης, αλλά ο εξαιρετικός Παναθηναϊκός είναι αυτός που θα μείνει στη μνήμη μας».

Η ταυτότητα του Τελικού

Γήπεδο: Γουέμπλεϊ
Εισιτήρια: 83.179
Εισπράξεις: 183.000 λίρες
Σκόρερ: 5΄ Bαν Nτάικ, 87΄ αυτ. Kαψής
Διαιτητής: Τζακ Τέιλορ (Αγγλία)
Επόπτες: Κιθ Χόοθλι, Πατ Πάρτριτζ (Αγγλία)
Τηλεοπτική αναμετάδοση: Μέσω Γιουροβίζιον σε 100.000.000 τηλεθεατές παγκοσμίως
Τηλεοπτική μετάδοση σε Ελλάδα: ΕΙΡΤ (21:45 ώρα Ελλάδος)
Περιγραφή: Γιάννης Διακογιάννης

Άγιαξ: Στούι, Bάσοβιτς, Σουρμπίρ, Xούλσοφ, Pάιντερς (46΄ Mπλάνγκεμπουργκ), T. Mιούρεν, Nέεσκενς, Σβαρτ (46΄ Xάαν), Bαν Nτάικ, Kρόιφ, Kάιζερ.
Παναθηναϊκός: Oικονομόπουλος, Tομαράς, Bλάχος, Eλευθεράκης, Kαμάρας, Σούρπης, Γραμμός, Φυλακούρης, Aντωνιάδης, Δομάζος, Kαψής.

Πηγή: e-soccer