logo


“Φτάνουν πια οι καταγραφές και οι προτάσεις μας, από τις οποίες καμιά δεν λαμβάνεται υπόψη. Να μας πουν γιατί κοντέψαμε να καούμε”. Σ’ αυτές τις προτάσεις συνοψίζεται το πνεύμα που επικράτησε στη χθεσινή, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες, με τον πρώτο απολογισμό για την πυροπροστασία να πυροδοτεί εντάσεις και λεκτικές επιθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

Πυρά εξακοντίσθηκαν στη χθεσινή (Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου) συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Διονύσου κατά του τρόπου λειτουργίας του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, με αφορμή τον πρώτο συνοπτικό απολογισμό για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια της περιοχής, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, και ειδικά αυτής του Ιουλίου που εκδηλώθηκε στον οικιστικό ιστό, γρήγορα πήρε διαστάσεις και απείλησε να κάψει την πόλη.

Τα πυρά αυτά είχαν ονοματεπώνυμο, μια που στρέφονταν κατ’ αρχάς κατά του Προϊσταμένου του Γραφείου Α. Κούνη, εν συνεχεία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Μ. Κόκκαλη και τέλος του Δημάρχου Γ. Καλαφατέλη, και αφορούσαν στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου.

Τόσο η Δ. Ιατρού όσο και ο Κ. Μπομπής, τοπικοί σύμβουλοι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής ας σημειωθεί, δεν τσιγκουνεύτηκαν τα λόγια τους, μιλώντας για αλαζονεία του Προϊσταμένου του Γραφείου, στα όρια μάλιστα της αδιαφορίας, για έλλειψη επικοινωνίας με την Κοινότητα όσον αφορά στις βάρδιες στο πυροφυλάκιο, καθώς και για απουσία συντονισμού και οργάνωσης, και υπογράμμισαν πως οι πολιτικοί προϊστάμενοι, δηλαδή ο Αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος, “θα πρέπει επιτέλους να σπάσουν αυγά, γιατί εδώ παίζονται ζωές και περιουσίες”.

Ιδιαίτερα οξεία ήταν η επίθεση της κ. Ιατρού, που σημειωτέον δέχθηκε τα εύσημα και τις ευχαριστίες τόσο του Προέδρου της Κοινότητας Τ. Μπάση όσο και του κ. Μπομπή για τη δουλειά που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να μη μείνει χωρίς βάρδια φύλαξης το πυροφυλάκιο στο Διονυσοβούνι. Διευκρινίζεται εδώ πως τις βάρδιες είχαν αναλάβει ο Δήμος, ο ΣΠΑΠ, τα Λατομεία Διονύσου, οι Ναυτοπρόσκοποι και εθελοντές κάτοικοι, ανάλογα με τις ημέρες και την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων. Όταν λοιπόν κάποιος από τους παραπάνω, για παράδειγμα οι Ναυτοπρόσκοποι, αδυνατούσε να επανδρώσει το πυροφυλάκιο, η σχετική ενημέρωση σταματούσε στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, που δεν μετέφερε την πληροφορία στην Κοινότητα ώστε η κενή βάρδια να καλυφθεί άμεσα, κατήγγειλε η κ, Ιατρού, που επέμενε ιδιαιτέρως στην άρνηση του Γραφείου να συνεργαστεί, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της.

Για έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας κατηγόρησε με τη σειρά του το ίδιο Γραφείο ο κ. Μπομπής, που επιπλέον ζήτησε επιτακτικά διευκρινίσεις για την έκταση που πήρε η φωτιά του Ιουλίου, η οποία ξέσπασε μέσα στην πόλη: “Έλεγα, ευτυχώς υπάρχει ο Θεός και οι Εθελοντές. Πλέον, ανησυχώ γιατί δεν καταλαβαίνω πώς τα Κλιμάκια δεν πρόλαβαν τη φωτιά όταν πρωτοξεκίνησε στη Σταμάτα”, υπογράμμισε ο τοπικός σύμβουλος, εξαπολύοντας και προσωπική επίθεση κατά του Προϊσταμένου του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, που- υπενθυμίζεται- αποτελείται από δυο και μόνο άτομα. Ο ίδιος, με βάση και τις εμπειρίες που αποκόμισε, επιφυλάχθηκε να καταθέσει σειρά προτάσεων προς τη Δημοτική Αρχή σε επόμενη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου: “Δεν μπορεί η πυροπροστασία να επαφίεται στο ρομαντισμό και την επιμονή κάποιων”, κατέληξε ο τοπικός σύμβουλος.

Το κενό στη λειτουργία του Γραφείου, ως συντονιστικού οργάνου για τις βάρδιες στο πυροφυλάκιο, επισημάνθηκε και από την απουσία οιασδήποτε πρόνοιας για φύλαξη όταν η ΕΜΥ έδινε επικινδυνότητα 4, συνέχισαν οι τοπικοί σύμβουλοι, και υπογράμμισαν σε όλους τους τόνους πως το κενό αυτό, με τη βοήθεια όλων, πρέπει να αντιμετωπιστεί τόσο από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο όσο και από το Δήμαρχο, χωρίς δικαιολογίες και υπεκφυγές, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στο ρόλο του.

Εντύπωση, εξάλλου, προκάλεσε η αναφορά στα ΔΙΟΝΥΣΙΑ που “οργανώθηκαν με σύμβουλο και άκρως επαγγελματικά, ενώ άλλα σοβαρότερα ζητήματα σχεδιάζονται ερασιτεχνικά”.

Παραμένοντας στον τομέα της πυρασφάλειας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δουλειά του τοπικού Κλιμακίου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας, που για πρώτη φορά κατόρθωσε να ευαισθητοποιήσει και να  κινητοποιήσει δεκάδες κατοίκων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την πυρασφάλεια.

Όσο για τον καθαρισμό της καύσιμης ύλης, που εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Κοινότητα Διονύσου και σε όλο το Δήμο, μετά από το πέρασμα της Μήδειας, χρήσιμες ήταν οι πληροφορίες που δόθηκαν από τη Γραμματέα της Κοινότητας Κ. Χατζηδάκη: Σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκη, αποκτήθηκε πρόσβαση στα στοιχεία ιδιοκτητών αδόμητων οικοπέδων στο Κτηματολόγιο, στους οποίους και εστάλησαν επιστολές για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, με εντυπωσιακή ανταπόκριση, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που καθαρίστηκε και το Δάσος της Εθνικής Τράπεζας αλλά και το Κόκκινο Χωράφι. Όλα τα παραπάνω, τονίσθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, αποτελούν παρακαταθήκη για του χρόνου, μια που ο καθαρισμός δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει από το μηδέν.