logo


Η αναστολή στην πρόοδο του έργου της αποχέτευσης στο Δήμο Διονύσου, που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες, αποτέλεσε το αντικείμενο ερώτησης εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, κατά την πρόσφατη (14/9) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, ο  τέως Δήμαρχος, που επανέκαμψε στην Επιτροπή μετά από μακρά απουσία, παίρνοντας το λόγο στην προ Ημερησίας Διατάξεως διαδικασία, ζήτησε να μάθει για την πορεία του έργου της αποχέτευσης, που εκτελείται στην πόλη με εργολαβία του ΑΚΤΟΡΑ.

“Το σημείο όπου συγκεντρώνονται τα μπάζα της αποχέτευσης, στη θέση Πηγαδάκι της Κοινότητας Διονύσου, παραμένει κλειστό, ενώ στα βουνά με τα μπάζα φυτρώνουν πια φυτά, που σημαίνει πως εδώ και πολύ καιρό δεν πηγαίνουν πια μηχανήματα. Συνεχίζεται η εργολαβία ή όχι;”, θέλησε να μάθει ο κ. Ζαμάνης.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, διευκρινίσεις και πληροφορίες ανέλαβε να δώσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, που παραδέχθηκε πως στο διάστημα των τελευταίων 6 μηνών παρουσιάζεται στασιμότητα στην εξέλιξη του έργου (σ.σ. Η πολλοστή σ’ αυτό το έργο που χρηματοδοτήθηκε και συμβασιοποιήθηκε το 2014, ξεκίνησε το 2015, στην πορεία ο αρχικός ανάδοχος ΤΟΞΟΤΗΣ συνάντησε, όπως είναι γνωστό, ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες, υποκαταστάθηκε από τον ΑΚΤΟΡΑ και 7 χρόνια αργότερα παραμένει ακόμη ανεκτέλεστο το 18% του συνολικού έργου, αν και ο αρχικός ορίζοντας ολοκλήρωσής του ήταν το 2016!!!).

Σε διπλή εμπλοκή με το φορέα χρηματοδότησης του έργου, το ΕΠΕΡΑΑ, αναφέρθηκε ειδικότερα ο Αντιδήμαρχος: Η πρώτη εμπλοκή παρουσιάστηκε όταν το ΕΠΕΡΑΑ αρνήθηκε να πληρώσει τους δυο τελευταίους λογαριασμούς. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους αρμόδιους εκ μέρους του ΕΠΕΡΑΑ, η πληρωμή τελικά πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Η δεύτερη εμπλοκή προέκυψε με αφορμή συμπληρωματική σύμβαση ανάμεσα στον ΑΚΤΟΡΑ και το ΕΠΕΡΑΑ, επειδή δεν επαρκούσαν οι αρχικά προβλεθείσες ποσότητες υλικών και εργασιών, για τις οποίες ο κ. Κριεμάδης εκτιμά πως υπήρξε υποεκτίμηση. Η σύμβαση έχει ήδη κατατεθεί στο ΕΠΕΡΑΑ για έγκριση, οπότε και αυτή η εμπλοκή αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα το έργο να ξεκινήσει και πάλι άμεσα. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Αντιδημάρχου στην Οδό Διονύσου, νέα προβλήματα έχουν προκύψει στη συνεργασία του Δήμου με τον ΑΚΤΟΡΑ που θέλει να αποχωρήσει από την εργολαβία με τη συμπλήρωση του μήνα, οπότε και λήγει η τελευταία παράταση που είχε ζητήσει, έχοντας ήδη στείλει δήλωση διάλυσης της σύμβασης. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στα αιτήματα του εργολάβου και αναμένεται να απαντήσει και δικαστικά, επιδιώκοντας την ολοκλήρωση της αποχέτευσης το ταχύτερο δυνατόν. Τα νέα αυτά προβλήματα αναμένεται να συζητηθούν διεξοδικά από την Οικονομική Επιτροπή στην προσεχή συνεδρίασή της.

Όσον  για το ίδιο το έργο, από τα 100 συνολικά χιλιόμετρα της σύμβασης του 2014, που αφορά στο Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Ροδόπολη, το Κρυονέρι και ένα μικρό μέρος του Αγ. Στεφάνου, έχει εκτελεστεί το 82%, αλλά άμεσα λειτουργικό μπορεί να γίνει μόνο το 5%, μια που για το υπόλοιπο απαιτείται να κατασκευαστούν κουμπώματα ανάμεσα στο πρωτεύον και το δευτερεύον δίκτυο. Στη Δροσιά, όπου πραγματοποιείται διαφορετική εργολαβία, έχει κατασκευαστεί το 80% περίπου της αποχέτευσης με παλαιότερη και υφιστάμενη εργολαβία, η αποχέτευση της Άνοιξης είναι από τα 4 έργα που βρίσκονται καθηλωμένα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και από μέρα σε μέρα αναμένεται να απεγκλωβιστούν και να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, ενώ για το υποέργο που αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι του Αγ. Στεφάνου, στο Πευκόφυτο και στη Ραπεντώσα θα χρειαστεί νέα προέγκριση δημοπράτησης μετά και από τις πρόσφατες αλλαγές στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων.