logo


Η πόλη των 15 λεπτών, όπου μπορείς να φτάσεις όπου θες μέσα σε ένα τέταρτο είτε περπατώντας είτε χρησιμοποιώντας το ποδήλατο. Πράσινες Ζώνες μέσα και γύρω από την πόλη, που χρησιμεύουν και σαν τόποι συγκέντρωσης και αναψυχής αλλά και σαν χώροι για την ανάπτυξη οργανικών καλλιεργειών. Εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από το κέντρο της πόλης για τη μείωση της ρύπανσης και του θορύβου. Προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων με τον ίδιο στόχο, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στον αστικό ιστό. Δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης ώστε να ενθαρρυνθεί η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να μειωθεί η επιβάρυνση του κέντρου της πόλης από την κίνηση ρυπογόνων τροχοφόρων. Επικαιροποίηση και επανεξέταση των οδικών σημάνσεων γύρω από ευαίσθητες χρήσεις, όπως σχολεία, Νηπιαγωγεία, Παιδικοί Σταθμοί, Παιδικές Χαρές και πάρκα. Η υιοθέτηση και καθιέρωση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, στους οποίους οι πολίτες στράφηκαν κατά κόρον στη διάρκεια της πανδημίας. Ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης. Και το κορυφαίο: Μέτρα για την ασφαλή πρόσβαση ΑΜΕΑ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και για την απρόσκοπτη κίνησή τους στα πεζοδρόμια- μια βόλτα εκπροσώπου των τοπικών Αρχών με κλειστά μάτια μαζί με ένα άτομο με πρόβλημα στην όραση θα μπορούσε για παράδειγμα να αναδείξει πολλά εμπόδια, “αόρατα” στους αρτιμελείς, που τα ΑΜΕΑ συναντούν στη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δράσεις και τις καλές πρακτικές που πόλεις σε όλη την Ευρώπη- από την Πορτογαλία και την Ισπανία μέχρι τη Μάλτα και την Τουρκία και από τη Σουηδία μέχρι την Πολωνία και την Τσεχία- έχουν υιοθετήσει και προωθούν συστηματικά στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας.

Όλες, και άλλες ακόμη, παρουσιάζονται αναλυτικά στο φυλλάδιο για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, 16-22 Σεπτεμβρίου, θεσμό που φέτος κλείνει 20 χρόνια και ως κεντρικό σύνθημα έχει “Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον. Μένουμε υγιείς” (mobilityweek.eu).

Πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Διονύσου, που ξεκίνησε να συμμετέχει στο θεσμό το 2015, παρέλαβε το 6ο βραβείο για τις δράσεις που είχε οργανώσει  στο πλαίσιο της περυσινής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις δράσεις αυτές- διαγωνισμός ζωγραφικής στα σχολεία, μια ημέρα ελεύθερη από αυτοκίνητα και εκπτώσεις στα καταστήματα και στις καφετέριες για όσους πήγαν εκεί χρησιμοποιώντας ποδήλατο-, αλλά και από αυτές των προηγούμενων χρόνων, καμιά δεν έχει μακροπρόθεσμη επίπτωση στη ζωή της πόλης και στις βιώσιμες μετακινήσεις των κατοίκων της.

Οι φετινές εκδηλώσεις, όπως τουλάχιστον καταγράφηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής επιμένουν να κινούνται στο ίδιο μοτίβο: Ζωγραφική σε µουσαµά µεγάλων διαστάσεων από µαθητές των σχολείων εµπνευσµένο από το φετινό θέµα, τοποθέτηση περιπτέρου σε κεντρικό σηµείο του ∆ήµου µε υποδοµή και τεχνικό προσωπικό για δωρεάν µικροεπισκευές και συντηρήσεις ποδηλάτων, µε ταυτόχρονη δυνατότητα ενηµερωτικών ενεργειών για τη χρήση του ποδηλάτου κλπ., ποδηλατάδα σε κεντρικό δρόµο του ∆ήµου την παγκόσµια ηµέρα χωρίς αυτοκίνητο, τιµητική εκδήλωση στο ανοιχτό γήπεδο ∆ιονύσου στις 27/09/2021 µε παλαίµαχους ποδοσφαιριστές που θα προπονηθούν µαζί µε παιδιά κ.ά.

Ναι, οι υποδομές του Δήμου Διονύσου βρίσκονται σε κακό χάλι. Ναι, οι δρόμοι μοιάζουν εν πολλοίς βομβαρδισμένοι και τα πεζοδρόμια- ποια πεζοδρόμια; Ναι, η μισή πόλη είναι εκτός σχεδίου, οπότε για ποιο δίκτυο ποδηλατόδρομων να μιλήσουμε. Ναι, ο χειμώνας μάς χτύπησε και το καλοκαίρι μάς αποτέλειωσε.

Θα πάμε όμως ποτέ παρακάτω; Ή θα αναμασάμε μια ζωή τα στραβά και τ’ ανάποδα, χωρίς καμιά πραγματική, εκπεφρασμένη, δυναμική βούληση για αλλαγή;