logo


Στην υποβολή ενστάσεων, αλλά και στην άσκηση ενδίκων μέσων, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν κάτοικοι του οικισμού Πευκόφυτο- Σπατατζίκι στον Άγ. Στέφανο, αλλά και στο Κρυονέρι, που είδαν τα σπίτια τους να χαρακτηρίζονται “κίτρινα” από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), αν και παρουσιάζουν εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές ή και ολοκληρωτική καταστροφή μετά από την πυρκαγιά του Αυγούστου. Αυτά μετέφερε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, στη χθεσινή (31/8) συνεδρίασή της ο δημοτικός σύμβουλος της Διοίκησης Θ. Κρητικός, καλώντας παράλληλα τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει άμεσα, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα προς όφελος των πυρόπληκτων κατοίκων.

Ο κ. Κρητικός υπογράμμισε πως αν και το συνεργείο της ΔΑΕΦΚ αποφάνθηκε πως πολλές από τις προς εξέταση κατοικίες ανήκουν στην κατηγορία των κίτρινων, που έχουν υποστεί επισκευάσιμες φθορές και δεν επιτρέπεται να κατοικηθούν μέχρι την ολοκλήρωση της αποκατάστασής τους. Εντούτοις ιδιώτες μηχανικοί, που κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, βεβαιώνουν πως τα εν λόγω ακίνητα είναι καμένα και με σοβαρές βλάβες στο φέροντα οπλισμό λόγω των υψηλότατων θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν με τη φωτιά: “Πώς οι άνθρωποι θα μπουν στα σπίτια τους αυτά; Και αν ο μη γένοιτο γίνει σεισμός;” αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας.

Και αν ο πρωτοβάθμιος έλεγχος έδειξε “κίτρινο”, μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν ένσταση, ώστε να πραγματοποιηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, τόνισε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης, μηχανικός και ο ίδιος, επικαλούμενος την εμπειρία του από αντίστοιχες περιπτώσεις κτηρίων που επλήγησαν από σεισμούς. Πρότεινε μάλιστα τη δειγματοληπτική εξέταση κατοικιών από πλευράς Δήμου, με τον ειδικό σύμβουλο του Δημάρχου Αρ. Χατζή, μηχανικό με ειδίκευση στα στατικά.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στο σοβαρότατο πρόβλημα που ίσως αντιμετωπίσουν οι πυρόπληκτοι, εντός του οικισμού, ιδιοκτήτες: Με το δεδομένο πως το Δασαρχείο αμφισβητεί τα όρια των οικισμών του Δήμου Διονύσου, θεωρώντας τις περιοχές δασικές, ενδέχεται να προβάλει αντιρρήσεις ως προς τη νομιμότητα των κατοικιών που κάηκαν- αν και, όπως είναι γνωστό, έχουν χτιστεί με νόμιμες άδειες, νόμιμα υδρεύονται και ηλεκτροδοτούνται και πληρώνουν και ΤΑΠ για την ακίνητη περιουσία τους. “Πρέπει να παρακολουθήσουμε την υπόθεση από κοντά, μην τυχόν και εξομοιωθούν αυτές οι περιπτώσεις με ιδιοκτήτες σε δασικές εκτάσεις και στους αιγιαλούς, που κατά το νόμο δεν δικαιούνται αποζημιώσεων”, υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος.

Στις παραπάνω επισημάνσεις του κ. Κρητικού συμφώνησε ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, που δήλωσε πως θα αποσταλεί έγγραφο στη ΔΑΕΦΚ με το αίτημα να επανεξεταστούν τα εν λόγω ακίνητα για καλύτερο έλεγχο.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η διαδικασία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, στην οποία δεν μετέχουν πλέον οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεξάγεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στο οποίο και ανήκει η ΔΑΕΦΚ.

Σε εκκρεμότητα, τέλος, φαίνεται πως βρίσκεται η πρόταση του ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου Ν. Παπαϊωάννου να δοθεί εξουσιοδότηση στο νομικό σύμβουλο του Δήμου, ώστε να δηλώσει παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας και να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο της υπόθεσης που αφορά στη σύλληψη ατόμου επί εμπρησμώ στο Κρυονέρι: «Είναι απαραίτητο ο Δήμος άμεσα, ήδη από το στάδιο της προδικασίας, να δηλώσει παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας τόσο για την υπόθεση αυτή, όσο και για κάθε άλλη που αφορά σε ποινική δίωξη κατά υπόπτων για εμπρησμό στα όρια του Δήμου», είχε προτείνει ο κ. Παπαϊωάννου στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πριν από μια εβδομάδα, την Τρίτη 24 Αυγούστου. Η συγκεκριμένη εξουσιοδότηση δεν απαιτεί τη συζήτησή της στην Οικονομική Επιτροπή, μια που η παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας δεν αποτελεί ένδικο μέσο, όμως προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος του Δήμου.