logo


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης, με την οποία καλεί σε «υλοποίηση μέτρων μείωσης πληθυσμού αγριόχοιρων» στην περιοχή του Διονύσου και στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους.

Στόχος είναι σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του δασάρχη, να μειωθεί ο πληθυσμός των ζώων στο δάσος της Εκάλης και δεξιά του Διονύσου, παρά το γεγονός ότι το κυνήγι απαγορεύεται μετά τις πυρκαγιές.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δασαρχείου, «εφαρμόζοντας το μέτρο αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, η Υπηρεσία μας θα προβεί σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου σε επαναληπτική έξοδο του συνεργείου, την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 και ώρες από 5π.μ. έως 12μ. Το συνεργείο θα δράσει στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται στα ανάντη του οικισμού της Εκάλης προς το βουνό έως τη δασική θέση “ΑΛΟΥΛΑ” (Άγιος Λουκάς, Προφήτης Ηλίας) Διονύσου».

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη σχετική δράση που υλοποιεί το Δασαρχείο στην περιοχή μας, μια που και στις 20 Ιουλίου προειδοποιητικές πινακίδες για αντίστοιχη δράση είχαν αναρτηθεί στους δρόμους προς το Πεντελικό:

Στην παραπάνω απόφαση κατηγορηματικά αντίθετος δηλώνει ο Δήμος Διονύσου, που σε σχετική ανακοίνωση τονίζει:

Δήμος Διονύσου: Κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενέργειες κατά ανυπεράσπιστων ζώων- Να ακυρωθεί η δράση του Δασαρχείου

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη μείωση του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή του Πεντελικού όρους, σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαρουσίου, ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.

Ο Δήμος Διονύσου δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και «δράση» που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 από τις 5 π.μ. έως τις 12 μ.μ., η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση.

Ο Δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την φυσική καταστροφή «Μήδεια» και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς.

Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

Για αυτό το λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων.

Ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης σε στενή συνεργασία με την Ειδική Σύμβουλο Φιλοζωίας Μαρία Αντωνοπούλου-Πρίντζου και τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο Γιάννη Τσουδερό, θα ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση για την ακύρωση της απόφασης του Δασαρχείου και την αντικατάστασή της από μία άλλη δράση που δεν θα προβλέπει σε καμία περίπτωση τη θανάτωση ζώων.

Επίσης ενημερωτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος Διονύσου για την προστασία των διερχόμενων οδηγών από τη διέλευση αγριόχοιρων έγκαιρα είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση από τις 13 Νοεμβρίου 2019, ενώ ολοκληρώνεται σύντομα η τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων σε διάφορα κεντρικά σημεία – περάσματα αγριόχοιρων στο Δήμο.