logo


Χιονοστιβάδα. Μόνο έτσι μπορεί να περιγραφεί το κύμα σφοδρών, οργισμένων ενίοτε, αντιδράσεων στην αμετακίνητη απόφαση της Δημοτικής Αρχής Διονύσου να προχωρήσει στην πραγματοποίηση των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ 2021, λίγες μόνον εβδομάδες μετά από την καταστροφική πυρκαγιά που πλήγωσε βαριά την πόλη.

Το σύνολο σχεδόν των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας- σ.σ. εντύπωση προκαλεί η απουσία αντίδρασης από τη μείζονα μειοψηφία-, στελέχη μέσα από τη Δημοτική Αρχή, σύλλογοι, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες μέχρι και σήμερα Σάββατο 28 Αυγούστου, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων με τη συναυλία του Μ. Φραγκούλη, επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους η Δημοτική Αρχή πρέπει έστω και την ύστατη στιγμή να προχωρήσει στη ματαίωση των εκδηλώσεων: Το κόστος των εκδηλώσεων, σχεδόν 100.000 ευρώ, που θα μπορούσε να διατεθεί για την ενίσχυση είτε των πυρόπληκτων συμπολιτών είτε των υποδομών της πόλης είτε των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας- Ο τόπος διεξαγωγής των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, το δάσος στην καρδιά της Κοινότητας Διονύσου, χώρος που παρουσιάζει προβλήματα όσον αφορά και στη συσσώρευση καύσιμης ύλης που δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί πλήρως, και στην ασφάλεια των θεατών με μια και μοναδική οδό διαφυγής αλλά και στην πυρασφάλεια κατά το 15νθήμερο των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ- Η απαγόρευση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της διέλευσης ή παραμονής σε περιοχές NATURA, δάση και αστικά άλση εφόσον υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4- Η έκκληση προς τους επισκέπτες των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, να ενισχύσουν οικονομικά τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας ως έμπρακτη αναγνώριση του ηρωικού τους έργου, λέει η Δημοτική Αρχή, σαν ελεημοσύνη, απαντούν πολλοί – Η έλλειψη ενσυναίσθησης της Δημοτικής Αρχής Διονύσου που επιμένει στη διοργάνωση όταν άλλοι Δήμοι ματαιώνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις τους σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα- Η τήρηση μέτρων περιορισμού της πανδημίας, που με την επιστροφή των παραθεριστών στην Αττική έχει πάρει τα πάνω της με σταθερά τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Οι αντιδράσεις μάλιστα δεν περιορίζονται σε σχόλια ή ανακοινώσεις: Υπάρχουν και αυτοί που προτρέπουν τους δημότες- κατοίκους να μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις, ενώ ήδη δυο συμπολίτες από τη Δροσιά- ο Γ. και η Λ. Χριστοφίδου– έχουν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με τις οποίες ενημερώνουν για τις επικείμενες εκδηλώσεις, περιγράφουν τις συνθήκες στις οποίες θα πραγματοποιηθούν και ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας ώστε τα φετινά ΔΙΟΝΥΣΙΑ να ματαιωθούν, με στόχο να μην ζήσουμε ένα νέο Μάτι.

Αν η έκκλησή τους εισακουστεί, έστω και την τελευταία στιγμή, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που δεν θα πραγματοποιηθούν οι καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης- το 2019, χρονιά των δημοτικών εκλογών, η απερχόμενη Διοίκηση δεν είχε προγραμματίσει τίποτα ενώ η διάδοχή της είχε αναλάβει καθήκοντα το Σεπτέμβριο, και πέρυσι τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ ματαιώθηκαν λόγω της έξαρσης της πανδημίας.

Αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, ήταν και ένας από τους λόγους, που οδήγησαν μετά από ισχυρές αμφιταλαντεύσεις τη Διοίκηση Καλαφατέλη στην απόφαση να προχωρήσει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων: “Η απόφαση δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αν προχωρούσαμε στη ματαίωση των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, η πόλη θα έμενε για τρίτη συνεχή χρονιά χωρίς πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο ενός θεσμού που έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια στη συνείδηση των πολιτών. Επιπλέον, εκτός από όσους διαφωνούν, υπάρχουν και αυτοί που επικροτούν την απόφαση για τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, ως μια αχτίδα αισιοδοξίας σε πείσμα των καιρών”, δηλώνει στέλεχος της Δημοτικής Αρχής.

Το πνεύμα αυτό φαίνεται πως απηχεί και το μήνυμα για τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, που απευθύνει η άμισθη σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό, ηθοποιός Π. Ζούνη: “Ο Πολιτισμός είναι παρηγοριά, ανακούφιση, ελπίδα και στήριγμα για να ξαναχτίσουμε ό,τι δεν πήγε καλά”.

Παράλληλα τη δική του απάντηση στις αιτιάσεις που “πυροβολούν” τη Διοίκησή του δίνει ο Δήμαρχος Διονύσου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της Οδού Διονύσου:

Τι απαντάτε σε όσους κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή πως κάνει ΔΙΟΝΥΣΙΑ, γιορτές και πανηγύρια, με καμένη την πόλη;

Τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ δεν είναι γιορτές και πανηγύρια, είναι σημαντικός θεσμός για το Δήμο μας. Ασφαλώς στη Δημοκρατία ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα την άποψή του και να συμφωνεί ή να διαφωνεί με μία αποφαση, η μεμψιμοιρία όμως δεν βοηθάει. Τις πόλεις μας τις προστατέψαμε με όλες μας τις δυνάμεις άυπνοι την ώρα της κρίσης, μαζί με τους εθελοντές, την Πολιτεία και το μηχανισμό του Δήμου. Δυστυχώς υπήρξαν συμπολίτες μας που καταστράφηκαν τα σπίτια τους ή υπέστησαν ζημιές. Ένας από αυτούς που έπαθαν ζημιά ήμουν και εγώ. Ωστόσο η ζωή συνεχίζεται… Μετά τη λύπη πρέπει να ακολουθεί το χαμόγελο και η χαρά

Τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ θα στοιχίσουν- μαζί με τα συμπαρομαρτούντα- συνολικά κοντά 100.000 ευρώ. Εναλλακτικά γιατί δεν ματαιώνονται οι εκδηλώσεις και τα λεφτά αυτά να δοθούν είτε για έργα αντιπλημμυρικά είτε για περαιτέρω ενίσχυση των Κλιμακίων Εθελοντών είτε για αποψιλώσεις χώρων;

Όποιος τα διαδίδει αυτά, δεν γνωρίζει προφανώς ότι τα κονδύλια που προορίζονται για τον πολιτισμό δεν μπορεί να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις από τη μια στιγμή στην άλλη. Ή μάλλον ορισμένοι το γνωρίζουν και πολύ απλά προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες για μικροκομματικά οφέλη…. Ο Δήμος και ευρείες αποψιλώσεις κάνει καθημερινά και τα αντιπλημμυρικά επιταχύνει και τους εθελοντές ενισχύει, όπως πρόσφατα με το ποσό των 30.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης.

Πώς απαντάτε σε όσους θεωρούν πως η Διοίκηση αντί να ζητάει ελεημοσύνη από τους δημότες- θεατές για τους Εθελοντές, θα έπρεπε να τους ενισχύσει μια που από αυτούς εξαρτάται η σωτηρία της πόλης κάθε φορά;

Απάντησα ήδη ότι ο Δήμος έχει ήδη ενισχύσει τους εθελοντές κάνοντας αποδεκτό το αίτημα προμήθειας εξοπλισμού που υπέβαλλαν. Για το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης μέσω των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, να ξεκαθαρίσω ότι τα ίδια τα εθελοντικά κλιμάκια έχουν δημοσιοποιήσει τους λογαριασμούς τους προκειμένου να καλύψουν τις οικονομικές τους ανάγκες. Καλώ λοιπόν όλους αυτούς που υποκριτικά και εντέλει προσβλητικά βαφτίζουν “ελεημοσύνη” την προσπάθεια ενίσχυσης των εθελοντών μας, να σταματήσουν να διχάζουν τον κόσμο και να συμβάλουν όσοι και όσο μπορούν, μαζί με εμάς και όλους τους υπόλοιπους. Δεν θα πρέπει η ενίσχυση των εθελοντών να επαφίεται αποκλειστικά και μόνο στις εταιρίες οι οποίες στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης ενισχύουν, και ορθά,  τα κλιμάκια. Ζητώ από όλους τους συμπολίτες μας να συμβάλλουν με όποιο ποσό θέλουν και μπορούν την προσπάθειά μας προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα αξιόλογο ποσό το οποίο θα επιστρέψει ανταποδοτικά στους ίδιους.


Ο χώρος των ΔΙΟΝΥΣΙΩΝ, όπου ανέκαθεν πραγματοποιούνταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κοινότητας Διονύσου, θεωρείται ασφαλής από πλευράς πυροπροστασίας, όταν λίγο παρακάτω φέτος κάηκε μέχρι και η Λεωφόρος Διονύσου;

Με τη λογική αυτή και δεδομένου ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς υφίσταται καθημερινά και παντού, μήπως θα πρέπει τελικά να μην κάνουμε τίποτα; Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό δεν είναι εφικτό. Ο Δήμος θα είναι και εδώ “παρών” με το μηχανισμό του μαζί με τους εθελοντές και την Πολιτεία, όπως ήταν και στις πρόσφατες πυρκαγιές. Δυστυχώς υπάρχουν πάντα κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, οι οποίοι είτε με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ή συγκεκριμένες ενέργειές τους προσφέρουν κακές υπηρεσίες, κινδυνολογούν και δίνουν τελικά… ιδέες σε επίδοξους εμπρηστές. Επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ περαιτέρω. Θα πω μόνο ότι πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική. Και να ξεκαθαρίσω κάτι. Τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, θα κριθούν εκ του αποτελέσματος όταν ολοκληρωθούν. Ας βοηθήσουμε όλοι σ’ αυτό είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε.

Πώς έχει εξασφαλισθεί/διασφαλισθεί η προστασία από τον κορονοϊό;

Κα Χαζάπη, να είστε βέβαιη τόσο εσείς όσο και όλοι οι συμπολίτες μας, ότι ο Δήμος Διονύσου σε σχέση με τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ θα τηρήσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κι ακόμη περισσότερα σε σχέση με αυτά που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο ενόψει κορωνοϊού (ηλεκτρονικά εισιτήρια, αριθμός προσερχομένων, περιφρούρηση κ.λπ.). Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, δώσαμε αυτά τα δύο χρόνια απτά δείγματα γραφής της τακτικής μας απέναντι στην πανδημία. Να υπενθυμίσω ότι είμαστε ο Δήμος που έχει εξασφαλίσει Εμβολιαστικό Κέντρο στον Άγιο Στέφανο καθώς και καθημερινά δωρεάν rapid τεστ για όλους τους συνδημότες μας. Είναι λοιπόν προφανές ότι θα ήμουν ο τελευταίος που θα επέτρεπα για οποιονδήποτε λόγο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εξάπλωσης του Covid-19 στο Δήμο μας…