logo


Τις προτάσεις του για την εκπόνηση συγκεκριμένου και εφικτού σχεδίου αντιμετώπισης πυρκαγιών, όπως τις είχε καταθέσει σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου, επαναφέρει ο Δ. Αλεξανδρής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, ο οποίος επί 25 χρόνια ήταν υπεύθυνος πολιτικής προστασίας στην προκαλλικρατική Κοινότητα Διονύσου:

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ –ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Κατά την παρουσίαση του Σχεδίου ΙΟΛΑΟΣ,  περί  αντιμετώπισης δηλαδή Εκτάκτων Αναγκών Εξ Αιτίας Δασικών Πυρκαγιών, που έγινε προς ενημέρωση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης  από τον Δήμαρχο με την παρουσία και του Προέδρου του ΣΠΑΠ, στην τοποθέτησή μου ως Δημοτικός  Σύμβουλος της παράταξής μου “ΕΥΠΟΛΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ”, είπα ότι καλό θα ήταν να λάβουμε κάποια μέτρα ώστε να μην χρειαστεί να  φτάσουμε στο σημείο να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο, διότι τότε θα γίνει  “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, ό,τι έγινε δηλαδή αυτές τις ημέρες .                

Να τι πρότεινα έχοντας και την πείρα 25 ετών ως υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της σημερινής Kοινότητας Διονύσου.

Την πρόληψη και άμεση καταστολή της φωτιάς που θα εκδηλωθεί εντός των διοικητικών ορίων μας και μάλιστα σε προσβάσιμο σημείο, που μπορούν εύκολα δηλαδή να επέμβουν τα πυροσβεστικά μας οχήματα . Όχι όπως πέρσι που η φωτιά έφυγε από τον Αι Γιάννη στην Ροδόπολη, από προσβάσιμο δηλαδή σημείο και ανέβηκε στο Σταματοβούνι που ευτυχώς δεν είχε δυνατό αέρα και σωθήκαμε.

Θα πρέπει να υπάρχει ένας υπεύθυνος υπηρεσιακός, που θα ορίσετε και πιστεύω έχουμε τον καταλληλότερο, τον Απόλλωνα  Κούνη, αρκεί να του δώσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα .

Ο Κος Κούνης που έχει  άμεση επικοινωνία με την πυροσβεστική υπηρεσία, τις  επικίνδυνες ημέρες  θα πρέπει να οργανώνει  τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων του Δήμου και μάλιστα σε ορισμένα επικίνδυνα σημεία μόνιμη εγκατάσταση πυροσβεστικών, όπως είναι,                                                                                                                     η Λ. Λίμνη Μαραθώνος  – Λ. Διονύσου  μέχρι τον Άγιο Πέτρο – περιοχή Αναγέννησης πάνω από την Εκάλη – στην Αμυγδαλέζα –Κουκουνάρι στην Σταμάτα – στον Αγ. Γιάννη στην Ροδόπολη, και όπου αλλού ο Κος Κούνης νομίζει ότι χρειάζεται.

Επίσης μπορούμε να οργανώσουμε δυο πυροφυλάκια που θα είναι επανδρωμένα σε 24ωρη βάση, ένα στο Σταματοβούνι και ένα στο Κρυονέρι που νομίζω από αυτά τα σημεία ελέγχεται όλος ο Δήμος.

Τώρα βέβαια , υπάρχουν και πιο σύγχρονα μέσα για άμεση εντόπιση  εκδήλωσης φωτιάς, εναέριες περιπολίες με ΝΤΡΟΟΥΝ ή και άλλα μέσα, επειδή όμως δεν είμαι ειδικός δεν μπορώ να πω περισσότερα. Νομίζω όμως ότι πρέπει κάποιοι ειδικότεροι Δήμαρχε να το ψάξουν.         

Για τις εισερχόμενες φωτιές από όμορους Δήμους, ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ-ΩΡΩΠΟΥ-ΚΗΦΙΣΙΑΣ-ΠΕΝΤΕΛΗΣ  ανέφερα ότι χρειαζόμαστε  την άμεση βοήθεια του ΣΠΑΠ που γνωρίζει ή θα πρέπει να γνωρίζει 

1ον τι εξοπλισμό διαθέτει ο κάθε Δήμος.

2ον τι σχέδιο έχουν εκπονήσει για τις επικίνδυνες ημέρες και το βασικότερο, αν τηρείται. Αν τα μέσα που διαθέτουν δεν επαρκούν, θα πρέπει να ενισχυθούν από άλλον όμορο Δήμο.  

Εδώ, θα πρέπει να υπάρχουν ευθύνες και οι Δήμαρχοι να αναλαμβάνουν τις δικές τους.

Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου και οι προτάσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ερώτημα που θέτω είναι: Αν είχε εφαρμοστεί κατά το ελάχιστον αυτό το σχέδιο, θα είχαμε σήμερα αυτά τα αποτελέσματα; Με σιγουριά σας λέω και μάλιστα με αυτές τις καιρικές συνθήκες, ΟΧΙ. 

Ακόμα και δυνατούς ανέμους να έχει, αν επέμβεις εντός μισής ή μιας ώρας την φωτιά την προλαβαίνεις. Όσον αφορά στον ΣΠΑΠ, έναν πολύ χρήσιμο οργανισμό, τον έχουν καταντήσει οι Δήμαρχοι έναν οργανισμό τοποθέτησης άσχετων και ανίκανων, απλώς και μόνο για βόλεμα ημετέρων.