logo


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή το κάλεσμα των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ. Στεφάνου για συγκέντρωση νερού, γάλατος και τροφίμων για τους Εθελοντές και τους Πυροσβέστες που επιχείρησαν στο μέτωπο της χθεσινής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Δήμο Διονύσου, η Κ.Ο. Διονύσου – Βορείων Χωριών του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στις στοιχειώδεις ανάγκες των ανθρώπων που διακυβεύουν τις ζωές τους, μαχόμενοι ενάντια στις φλόγες.

Εκεί που τελειώνει η έκκληση για εθελοντική προσφορά και αυτοθυσία, ξεκινά η εφαρμογή της ατομικής ευθύνης, στην πιο χυδαία της μορφή. Οι εθελοντές και οι πυροσβέστες αξίζουν, προφανώς ανέξοδα χειροκροτήματα και διθυράμβους, αλλά δεν δικαιούνται ένα ποτήρι νερό.

Όμοια ιστορία με αυτήν που έζησαν και οι γιατροί του Συστήματος Υγείας που, παρότι δέχονταν υποκριτικά συγχαρητήρια για τον ηρωικό αγώνα τους, μέσα στην πανδημία, συναντούσαν τις κλειστές πόρτες των κυβερνητικών στελεχών, όταν διεκδικούσαν προσλήψεις, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Βεβαίως, η περίπτωση αυτή με την πυρκαγιά του Δήμου Διονύσου δεν ήταν μεμονωμένη. Αντίστοιχα, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από δύο εβδομάδες στην περιοχή του Βαρνάβα, οι επικεφαλής τις επιχείρησης πυρόσβεσης ζητούσαν από τους κατοίκους της περιοχής να παραγγείλουν πίτσες για τους πυροσβέστες!

Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν συνέπεια της μόνιμης πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Δασοπυρόσβεσης, που ακολούθησαν και ακολουθούν με ευλαβική συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, έως τη σημερινή. Αυτή η πολιτική αναγορεύει την εθελοντική προσφορά σε υποκατάστατο της κρατικής ευθύνης για ολόπλευρο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, βάσει των δυνατοτήτων που προσφέρει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ζητήματα που απαιτούν εξοπλισμό, εκπαίδευση κ.ο.κ. επαφίενται στην εθελοντική προσφορά, στη λογική της ατομικής ευθύνης, που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.

Καλούμε την κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για τον επαρκή εφοδιασμό των εθελοντών και των Πυροσβεστών, με νερό, τρόφιμα και λοιπό εξοπλισμό

Καλούμε τους κατοίκους της περιοχής να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των εθελοντών, με αίσθημα αλληλεγγύης. Να απορρίψουν τη λογική του κόστους – οφέλους, βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις παίζουν στα ζάρια τις ζωές και τους κόπους τους.

28-7-2021

Κ.Ο. Διονύσου – Βορείων Χωριών του Κ.Κ.Ε.