logo


Περιλαμβάνει μεν τα συνήθη το τελευταίο διάστημα αιτήματα για την κοπή δέντρων, εντούτοις η Ημερήσια Διάταξη για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη 20 Ιουλίου στις 11 το πρωί, αμέσως μετά από την Οικονομική Επιτροπή, δεν περιορίζεται σ’αυτά. Και επιβεβαιώνει την πρόσφατη προειδοποίηση του Αντιδημάρχου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Προέδρου της Γ. Φωτάκη, πως “ξεκινάει μια δύσκολη περίοδος με έντονα περιβαλλοντικά ζητήματα”.

Έτσι, έρχονται προς συζήτηση:

*Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη διευθέτηση του ρέματος Διονύσου, θέμα για το οποίο μια ημέρα νωρίτερα συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο Διονύσου. Το έργο αφορά στο σύνολο του ρέματος, μήκους 6115 μέτρων, που ξεκινώντας από το Διόνυσο, περνάει από τη Δροσιά και την Άνοιξη και μέσω Εκάλης εκβάλλει στον Κηφισό. Με την οριοθέτηση και διευθέτησή του, τονίζει η εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Στ. Κριεμάδη, “θα προστατευθούν οι απαντώμενες κατοικίες εντός ή εκτός Οικοδομικών Τετραγώνων που είναι νόμιμα κατασκευασμένες στην διαδρομή του ρέματος. Με το έργο της Διευθέτησης του ρέματος, θα προστατευθούν οι Οδοί που διέρχονται ή βρίσκονται πλησίον του ρέματος και οι οποίες περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα Ρυμοτομικά Σχέδια των Οικισμών από τους οποίους διέρχεται το ρέμα”.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως η διευθέτηση προβλέπεται να γίνει με συρματοκιβώτια, σε μήκος 5 περίπου χιλιομέτρων, και με απομάκρυνση της φυσικής βλάστησης, δυο σημεία που είχαν εγείρει ισχυρές αντιδράσεις από την παράταξη “Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, όταν η ίδια Επιτροπή συζητούσε πρόσφατα τη διευθέτηση στο ρέμα Βρυσάκι στον Άγ. Στέφανο. Η μεν τεχνική προσέγγιση για το Βρυσάκι παρέμεινε η ίδια, μια που η μελέτη έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, και πάντως πριν από την εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων διευθέτησης των ρεμάτων, ενώ η αντίδραση της παράταξης της μειοψηφίας απέτρεψε την πρόθεση του μελετητή να κοπούν όλα τα δέντρα, κυρίως πλατάνια, στο Βρυσάκι, διασώζοντας πολλά από αυτά.

*Απολύτως συναφές, λοιπόν, το επόμενο θέμα που θα συζητήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής την προσεχή Τρίτη και που αφορά ακριβώς στη χορήγηση άδειας κοπής 56 δέντρων ακόμη στο πλαίσιο των έργων για το εν λόγω ρέμα.

*Ακόμη ένα θέμα που θα συνοδεύεται από γνωμοδότηση του Τοπικού Διονύσου είναι αυτό που αφορά στο αίτημα ιδιωτών για άρση της αναγκαστικής ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης η οποία έχει επιβληθεί στις  ιδιοκτησίες τους. Όπως έχει ήδη καταγράψει η Οδός Διονύσου, η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του Δήμου Γ. Βασιλείου είναι αρνητική, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματα νόμω και ουσία αβάσιμα, μια που τα εν λόγω ακίνητα από το 1962, με την επέκταση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της περιοχής, έχουν χαρακτηρισθεί ως Κοινόχρηστοι Χώροι και περιβάλλονται από πράσινη γραμμή, ως μη οικοδομήσιμοι, ενώ με έγγραφό του το Δασαρχείο από το 1997 τους αποδίδει δασικό χαρακτήρα.

*Είκοσι πέντε θέσεις επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων διάσπαρτες στην πόλη, προτείνει ο μελετητής, στο πλαίσιο του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ). Οι θέσεις/σταθμοί, μονοί ή διπλοί, προορίζονται για ΙΧ οχήματα, οχήματα ΑΜΕΑ, τροφοδοσίας, ταξί, δημοτικά οχήματα, αστικά λεωφορεία και ποδήλατα.

*Τέλος, ζητείται η γνωμοδότηση του Δήμου Διονύσου, όπως και όλων των Δήμων και των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, πάνω στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την πενταετία 2021-2025. Το πρόγραμμα αφορά σε όλη την Ελλάδα και καλείται να υπηρετήσει πέντε στρατηγικούς στόχους: Ανάπτυξη Υποδομών, Κοινωνική Ανάπτυξη, Πράσινη Ανάπτυξη, Έξυπνη Ανάπτυξη και Υποστήριξη Προγραμμάτων.

Αναλυτικά η Ημερήσια Διάταξη έχει ως εξής:

Ενημερώσεις- Ανακοινώσεις

ΘΕΜΑ 1ο: Έγκριση ή μη κοπής δέντρων που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου.

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης ως προς τη Γνωμοδότηση επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: “Οριοθέτηση και Έργα Διευθέτησης Ρέματος Διονύσου”.

ΘΕΜΑ 3ο: Αποδοχή ή μη της με ΑΠ 4117/10-2-21 αίτησης περί άρσης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και τροποποίηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στη θέση του οικοπέδου με ΚΑΕΚ 050441210001 και 050441210013 του Δήμου Διονύσου σύμφωνα με τον Ν4759/2020.

ΘΕΜΑ 4ο: Διαγράμμιση τμήματος οδοστρωμάτων στη συμβολή των οδών Ρεματιάς και Αθηνάς της Δ.Κ. Άνοιξης για την παρεμπόδιση στάθμευσης παρά την οδό.

ΘΕΜΑ 5ο: Χορήγηση άδειας κοπής δέντρων στα πλαίσια του έργου κατασκευή δικτύου ομβρίων υδάτων & διευθέτηση ρέματος «Βρυσάκι» για την αντιπλημμυρική προστασία της Κ. Αγ. Στεφάνου.

ΘΕΜΑ 6ο: Εξέταση της με αρ. πρωτ.21517/01-07-2021 αίτησης για κοπή ή μη δέντρων στην οδό Θράκης 9 στην Κ. Κρυονερίου.

ΘΕΜΑ 7ο: Διαβιβαστικό του με ΑΠ 21454/1-7-21 εγγράφου με τις προτεινόμενες θέσεις ΣΦΗΟ.

ΘΕΜΑ 8ο: Απαγόρευση στάσης και στάθμευσης επί της οδού Πάροδος Ζιμπίλογλου στη Δ.Κ. Αγ. Στεφάνου του Δήμου Διονύσου.

ΘΕΜΑ 9ο: Διατύπωση γνώμης για τη στρατηγική μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης «ΤΠΑ» του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών ετών 2021-2021.

ΘΕΜΑ 10ο: Λήψη απόφασης για τη μετατόπιση εναέριου Υποσταθμού Διανομής επί της Ηρώων Πολυτεχνείου.