logo


Καθόλου ευχαριστημένοι δεν θα πρέπει να είναι οι Δήμαρχοι Διονύσου, Κηφισιάς και Πεντέλης- Μελισσίων, που χθες Πέμπτη 24 Ιουνίου παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου κατά της εγκατάστασης λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ. Όχι μόνο τα κεντρικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έλαμψαν δια της απουσίας τους, με εξαίρεση το Πρώτο Θέμα, αλλά την πλάτη στη συνέντευξη γύρισαν και τα τοπικά Μέσα: Ήταν εκεί μόνον η ΑΜΑΡΥΣΙΑ και το ΑΘΜΟΝΙΟ ΒΗΜΑ (με έδρα το Μαρούσι), τα Ενυπόγραφα (enypografa.gr) με έδρα τα Μελίσσια και η Οδός Διονύσου, που υπέβαλαν περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων.

Στο χώρο όπου διοργανώνονται τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ προσήλθαν επίσης  αρκετοί Αντιδήμαρχοι (Στ. Κριεμάδης, Μ. Τσιλιγκίρης, Σπ. Αρνής και Π. Λουκάτος), ο Π. Πανάγος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Ν. Κλήμης επικεφαλής των ΜΑΖΙ για το Διόνυσο και αρκετά ακόμη μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των λατομείων, στην πλειονότητά τους τοπικοί σύμβουλοι Διονύσου. Αξίζει εδώ να αναφερθεί η παρουσία της Μ. Αμπατζίδη, βουλευτού Αν. Αττικής του Μέρα25, η οποία προ ημερών κατέθεσε την τρίτη- μετά το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ- σχετική ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με την επιχειρούμενη επαναλειτουργία λατομείων στην Πεντέλη.

Στο πάνελ των ομιλητών βρίσκονταν οι Δήμαρχοι Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, Κηφισιάς Γ. Θωμάκος και Πεντέλης- Μελισσίων Δ. Κεχαγιά, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού Βλ. Σιώμος, ενώ συντονιστής ήταν ο Γ. Φωτάκης Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού του Δήμου Διονύσου, συντονιστής και της διαπαραταξιακής επιτροπής κατά των λατομείων.

Κοινή διαπίστωση από την πλειονότητα των ομιλητών ήταν πως οι εξελίξεις γύρω από την Πεντέλη δεν ήταν καθόλου τυχαίες, διαπίστωση που προκαλεί εύλογη ανησυχία και απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση.

Τις απόψεις τους κλήθηκαν να εκθέσουν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που προσήλθαν, καθώς και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής- και όλοι ανεξαιρέτως δήλωσαν “ανήσυχοι” για τη μεθόδευση που ζήσαμε το προηγούμενο δίμηνο, η οποία άφησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση απολύτως αιφνιδιασμένη να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις, όπως παρατήρησε εύστοχα ο καλός συνάδελφος Θ. Σταθόπουλος από τα Ενυπόγραφα.

Για εύλογες υπόνοιες “σε μια καλά στημένη υπόθεση” έκανε λόγο ο επικεφαλής των ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο, δηλώνοντας πάντως τη σταθερή, πλην κριτική, στήριξη  της παράταξης στη διαπαραταξιακή επιτροπή (σ. σ. από την οποία, υπενθυμίζεται, αποχώρησε πρόσφατα η μείζων μειοψηφία).

Έκκληση προς τα ΜΜΕ να μεταφέρουν το μήνυμα της αντίδρασης κατά των λατομείων, απηύθυνε εν συνεχεία ο κ. Πανάγος από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ο δημοτικός σύμβουλος μίλησε για αποφάσεις ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερήμην κυρίως των πολιτών, εν ονόματι του κέρδους και της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το περιβάλλον, προειδοποιώντας παράλληλα για πιθανές κινήσεις της ενδιαφερόμενης εταιρείας με στόχο να διασπάσουν το αρραγές μέτωπο της αντίδρασης. Κάλεσε τέλος τις Δημοτικές Αρχές να γίνουν πιο επιθετικές, “διαφορετικά θα το κάνουμε όλοι οι υπόλοιποι”.

Η παραπάνω ανησυχία έγινε εντονότερη με τις αναφορές όλων των ομιλητών στην ανάγκη κινητοποίησης του κόσμου και των τοπικών κοινωνιών: Αυτός ο κόσμος, όπως έδειξε σε ερώτησή της η Οδός Διονύσου, είχε μέχρι χτες ανταποκριθεί στο ηλεκτρονικό ψήφισμα κατά των λατομείων που “τρέχει” εδώ και δυο εβδομάδες, με μόλις 476 υπογραφές. Ενώ καμιά σχετική αναφορά δεν γίνεται στις ιστοσελίδες των άλλων δυο Δήμων, που εντούτοις αναγνωρίζουν πως το πρόβλημα είναι κοινό, άρα και η αντίδραση (θα έπρεπε να είναι) ενιαία, δυναμική και μαζική.

Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και με την αντίδραση όσων κυβερνητικών, περιφερειακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων έχουν ενημερωθεί σχετικά: Αφωνία από την κυβέρνηση και από τον λαλίστατο κατά τα άλλα Περιφερειάρχη, όπως διαπίστωσε ο Κ. Μπομπής, τοπικός σύμβουλος Διονύσου, Πρόεδρος του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου και μέλος της διαπαραταξιακής επιτροπής, ζητώντας ενημέρωση κατ’ ευθείαν στον Πρωθυπουργό, ως το μοναδικό αρμόδιο για να δώσει λύση “σε ένα θέμα που σέρνεται εδώ και 50 ημέρες”. Αφωνία από κυβερνητικής πλευράς, με εξαίρεση την υπουργό Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, που- όπως ενημέρωσε ο κ. Φωτάκης- διαβίβασε το φάκελο της υπόθεσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής και ζητάει τις απόψεις της για το θέμα. Ο ίδιος προσέθεσε πως ακόμη ένα κόμμα, η Ελληνική Λύση, ζήτησε πρόσφατα από το Δήμο Διονύσου τις θέσεις του, ώστε να καταθέσει και από την πλευρά της επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Η επόμενη φάση κινήσεων, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος, περιλαμβάνει τις δια ζώσης συναντήσεις, και βέβαια την παράσταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν έρθει η ώρα να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει για την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει υπάρξει επίσημη διαπίστωση προθέσεων ούτε από κυβερνητικής ούτε από περιφερειακής πλευράς, δήλωσε ο Δήμαρχος Διονύσου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του συμπολίτη Γ. Παπαγεωργίου από το Πρώτο Θέμα.

Οξύτερος όλων αποδείχθηκε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ, που υποσχέθηκε “πολιτικό ξύλο” σε όποιον τολμήσει να πειράξει το Πεντελικό, ενώ δεν δίστασε να εκφράσει τις υποψίες του για όλη τη μεθόδευση: “Θέλουμε ένα βουνό σκουπιδότοπο με λατομεία ή πόλο πολιτισμού, αθλητισμού, ιστορίας και αναψυχής για όλους τους πολίτες; Η απάντηση είναι αυτονόητη και ξεκάθαρη: Ενωμένοι, γιατί αλλιώς θα μας διαλύσουν, θα προσπαθήσουμε και θα νικήσουμε. Είτε με το καλό είτε με το κακό, ό, τι επιλέξουν οι “αντίπαλοι”. Πιστέψαμε στις εξαγγελίες του τέως Υπουργού για ανάπλαση του Πεντελικού, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω και δεύτερες σκέψεις. Ως ΣΠΑΠ είμαστε έτοιμοι να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, όσο δυναμικές κι αν απαιτηθούν. Το έχουμε ξανακάνει και με το ΧΥΤΑ Καπαναδριτίου, και με τα φωτοβολταϊκά, και με τις ανεμογεννήτριες- και θα το ξανακάνουμε και τώρα”, δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Σιώμος.

Από κοντά και η Δήμαρχος Μελισσίων- Πεντέλης, που υπογράμμισε: “Μόνο πάνω από το πτώμα μας”. Ήδη ο γειτονικός Δήμος, εκμεταλλευόμενος  πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για σύνταξη μελετών, έχει συντάξει Τεχνικό Δελτίο για μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης του Πεντελικού στη νότια πλευρά του. “Η Αυτοδιοίκηση θα είναι εδώ, ως καθ’ ύλην αρμόδια να προστατέψει το περιβάλλον και τις πόλεις. Λέμε όχι στα λατομεία γιατί δεν είναι προς όφελος ούτε του βουνού ούτε των πολιτών ούτε των τόπων μας”, υπογράμμισε η κ. Κεχαγιά, μιλώντας με τη σειρά της για “ύπουλη και καθόλου τυχαία μεθόδευση”, που πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Συναφής και η τοποθέτηση του Θ. Κατσανεβάκη, τοπικού συμβούλου Διονύσου και μέλους της διαπαραταξιακής επιτροπής: “Αυτοί μιλάνε για καταστροφή, εμείς απαντάμε με ανάπλαση στο βουνό που συνδέει όλες τις φάσεις του πολιτισμού της χώρας”. Ο κ. Κατσανεβάκης επανέφερε τις  προτάσεις του Τοπικού Συμβουλίου για δράσεις που μπορούν να αναδείξουν την Πεντέλη, χωρίς μεγάλο κόστος, που θα απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της Αττικής.

Για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχρονική προστασία της Πεντέλης πάση θυσία, μίλησε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κηφισιάς, δηλώνοντας την πλήρη συμπαράσταση της πόλης του στον αγώνα κατά των λατομείων, με διαρκή επαγρύπνηση και αφύπνιση της τοπικής κοινωνίας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν με αφορμή την επαπειλούμενη τοποθέτηση διοδίων. Το φυσικό περιβάλλον έχει κατ’ επανάληψη κινδυνεύσει τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς καταστροφές, τόνισε ο κ. Θωμάκος, προσθέτοντας πως η νέα απειλή, για την εγκατάσταση λατομείων, είναι κόκκινη γραμμή στην οποία απαιτείται μηδενική ανοχή. Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί στην προ μηνών επίσκεψη και τις δηλώσεις Χατζηδάκη για ανάδειξη του Πεντελικού, που σήμερα φαίνεται να διαψεύδονται  με το χειρότερο τρόπο. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η αναφορά του κ. Θωμάκου στο μάρμαρο, ως υλικό με σημαντική αξία και ιστορικότητα και ως φυσικός πλουτοπαραγωγικός πόρος, του οποίου η εκμετάλλευση θα πρέπει να επιφυλαχθεί σε συνθήκες εξαιρετικά σοβαρές και έκτακτες για το εθνικό συμφέρον.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Διονύσου διατρέχοντας σύντομα το ιστορικό της υπόθεσης, που κατέλαβε εξ απήνης τις άμεσα πληττόμενες περιοχές, αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και περιέγραψε τις κινήσεις στο εξής, με τη συνεργασία των τριών Δήμων και του ΣΠΑΠ: Έχει ολοκληρωθεί η ενημέρωση πολιτικού, πολιτειακού και αυτοδιοικητικού προσωπικού με την αποστολή 151 επιστολών- Περιφέρεια σε όλο το εύρος της, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, εμπλεκόμενες υπηρεσίες, κόμματα και ντόπιοι βουλευτές, κυβερνητικοί παράγοντες, ο Πρωθυπουργός ο ίδιος, όλοι έχουν ενημερωθεί, με την προειδοποίηση πως για κάθε διοικητική πράξη θα ασκηθούν όλα τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα- ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας. Από δω και πέρα: “Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς είμαστε αποφασισμένοι να κινηθεί η διαδικασία κατάργησης των λατομικών ζωνών, αρμοδιότητας Περιφέρειας, να τροποποιηθεί το Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού με την κατάργηση δια παντός των λατομικών ζωνών, να στηριχθεί το υπό εκπόνηση σχέδιο ανάπλασης του βουνού”. Παράλληλα τρέχει το ηλεκτρονικό ψήφισμα κατά της εγκατάστασης των λατομείων, ενώ οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με συναυλία στο γήπεδο Διονύσου την Τετάρτη στις 7 Ιουλίου. Ο κ. Καλαφατέλης δεν παρέλειψε, τέλος, να ξεκαθαρίσει πως η εντοπιότητα των βασικών μετόχων της ενδιαφερόμενης εταιρείας (σ. σ. όπως έχει ήδη γράψει η Οδός Διονύσου, είναι όλοι τους κάτοικοι Κρυονερίου) δεν μπαίνει καν προς συζήτηση: “Εφόσον είναι απέναντι στο συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, θα είμαστε κι εμείς απέναντι”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Διονύσου.