logo


Οδηγίες για την περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς δόθηκαν στο προσωπικό των δημοτικών Παιδικών Σταθμών από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου, που επιπλέον θα εκπαιδεύσει σχετικά τριμελείς ομάδες πυροπροστασίας για κάθε Σταθμό. Tα μέλη των ομάδων αυτών θα είναι επιφορτισμένα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής και με την ασφαλή απομάκρυνση παιδιών και προσωπικού.

Παράλληλα, όπως έχει καταγράψει η Οδός Διονύσου, σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΣΤΙΑΣ αποφασίστηκε η λήψη μέτρων ενεργητικής πυρασφάλειας και η περαιτέρω αντιπυρική θωράκιση  του Παιδικού Σταθμού της Άνοιξης, που λόγω θέσης, μέσα στο δάσος, αποτελεί σημείο εξαιρετικά υψηλής επικινδυνότητας:

Η φετινή χρονιά που πέρασε, ήταν μια δύσκολη χρονιά, ιδίως μετά το πέρασμα της Μήδειας και κυρίως των καταστροφών που εκείνη προκάλεσε στο Δήμο μας. Η περιοχή μας, είναι μία περιοχή υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές, καθότι έχει πολλά στρέμματα δάσους και ιδίως αστικού.
Ωστόσο, μετά τα 20.000 και πλέον σπασμένα δέντρα από την επέλαση του χιονιά, δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι φέτος ίσως είναι η πιο επικίνδυνη χρονιά για την πρόκληση πυρκαγιών.
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Διονύσου και την προστασία των παιδιών και των εργαζομένων σε αυτούς, το Ν.Π.Δ.Δ. «η Εστία» έλαβε τα εξής μέτρα:
Σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Διονύσου και με την ευγενική συνδρομή του κ. Απόλλωνα Κούνη από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση στο επιλεγμένο προσωπικό της για το τι πρέπει να πράξει σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ θα συγκροτήσει και θα εκπαιδεύσει 3μελείς ομάδες πυροπροστασίας σε κάθε σταθμό.
Σε περίπτωση συμβάντος, τα μέλη των ομάδων αυτών θα ενημερώσουν την Πυροσβεστική για τις ακριβείς συνθήκες, θα φροντίσουν με ασφάλεια να απομακρυνθούν παιδιά και προσωπικό και να διαχειριστούν την κατάσταση, σύμφωνα με την εκπαίδευσή τους και τις οδηγίες που θα λάβουν.
Ωστόσο, σε Παιδικούς Σταθμούς που έχουν υψηλή επικινδυνότητα, όπως εκείνος της Άνοιξης, ο οποίος βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στο δάσος, δημιούργησε αντιπυρική ζώνη πλάτους 10-15 μέτρων περιμετρικά του σταθμού και αποψίλωσε τους γύρω χώρους από ξερά δέντρα, κλαδιά και φυτά. Ωστόσο για τον εν λόγω σταθμό, όπου πραγματικά βρίσκεται σε μια περιοχή αυξημένης επικινδυνότητας, για πρώτη φορά σε Δημοτικό κτίριο, άμεσα προχωράει και στη λήψη μέτρων Ενεργητικής Πυρασφάλειας.
Έτσι, τις επόμενες μέρες πρόκειται να εγκατασταθούν περιμετρικά του χώρου, πυροσβεστικές φωλιές, πυροσβεστικά κανόνια νερού μεγάλης εμβέλειας (ικανά να περιορίσουν ή και να κατασβήσουν πιθανή πυρκαγιά από την πλευρά του δάσους), ενώ θα υπάρχει ανεξάρτητη δεξαμενή 12 τόνων νερού και ανεξάρτητο μηχάνημα υψηλής πίεσης, με τους ανάλογους αυτοματισμούς.
Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί διαθέτουν ήδη εγκατάσταση παθητικής πυρασφάλειας, ελεγμένη και πιστοποιημένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.