logo


Ραγδαίες, και όχι προς όφελος της πόλης, ήταν τις τελευταίες ημέρες οι εξελίξεις στην υπόθεση εγκατάστασης νέας λατομικής δραστηριότητας στην Πεντέλη, που έχει παραμερίσει, προσωρινά τουλάχιστον, τη λοιπή επικαιρότητα στο Δήμο Διονύσου.

Μόλις προχθές Παρασκευή 18 Ιουνίου έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η ειδική διοικητική προσφυγή, που άσκησε ο Δήμος Διονύσου κατά τριών αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που έδιδαν την άδεια στην εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ να πραγματοποιήσει εξορυκτικές ερευνητικές εργασίες για μάρμαρο στην Πεντέλη, και ειδικότερα στη Ραπεντώσα της Κοινότητας Διονύσου. Η απόρριψη αυτής της προσφυγής για τυπικούς λόγους δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις περαιτέρω νομικές κινήσεις του Δήμου, δηλαδή τις αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης των αδειών στο ΣτΕ, διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο ειδικός συνεργάτης Δημάρχου δικηγόρος Ν. Παπαϊωάννου, μια που οι δυο διαδικασίες είναι παντελώς άσχετες μεταξύ τους.

Εκκρεμεί, εξάλλου, η εξέταση των δυο ειδικών διοικητικών προσφυγών που έχουν ασκήσει, την μεν πρώτη τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας από κοινού (Ανοιχτοί Ορίζοντες, Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών και ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο) και τη δεύτερη ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Διονύσου.

Παράλληλα, 50 και πλέον επιστολές έχουν σταλεί σε όλο το πολιτικό φάσμα της ώρας- σε κομματικό και περιφερειακό επίπεδο- ενημερώνοντας για την επιχειρούμενη δραστηριότητα στο Πεντελικό, ενώ μέσα στην εβδομάδα προγραμματίζονται οι συναντήσεις με καθένα από τους αποδέκτες των επιστολών.

Εντωμεταξύ, αποχώρησε από τη διαπαραταξιακή επιτροπή κατά των λατομείων η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, καταλογίζοντας ανικανότητα, σκοπιμότητα, αλλά και συνενοχή στη Δημοτική Αρχή που αντέδρασε καθυστερημένα. Στην ίδια ανακοίνωση, που δημοσιεύεται στο fcebook, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες κατηγορούν τη Διοίκηση του Δήμου για εγκληματική αδράνεια και προδιαγεγραμμένη υποβάθμιση  της πόλης, ενώ θεωρούν πως εφόσον η πρώτη ειδική διοικητική προσφυγή απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη, τότε χάνεται το δικαίωμα, πάλι με βάση τις προβλεπόμενες προθεσμίες, να ασκηθούν τα ένδικα μέσα της αναστολής και ακύρωσης των αποφάσεων του Συντονιστή ενώπιον του ΣτΕ

Την ίδια ώρα, σχετική επερώτηση στη Βουλή, μετά από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε η Μ. Απατζίδη, βουλευτής Αν. Αττικής του ΜεΡΑ25, ενώ εκκωφαντική, περίεργη και προκλητική παραμένει η σιωπή όλων των κυβερνητικών βουλευτών της περιοχής. Ειδικά με το δεδομένο πως 8 μήνες νωρίτερα ο τότε Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης “υιοθετούσε” με τις δημόσιες δηλώσεις του το «τραυματισμένο βουνό» και υποσχόταν την ανάπλασή του «με ταχύτητα και έργα… για να περάσουμε από τη φάση της θεωρίας και της μελέτης στη φάση των έργων, που θα είναι έργα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ανάδειξης του τοπίου».

Αγκομαχάει, επιπλέον, το ψήφισμα κατά των λατομείων, έχοντας φτάσει στον τεράστιο αριθμό των… 354 ψήφων, 8 ολόκληρες ημέρες από την εμφάνισή του στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα μέσα κοινωγικής δικτύωσης.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως κοινή συνέντευξη Τύπου των Δημάρχων από τους τρεις Δήμους, που κατ’ αρχάς πλήττονται άμεσα από την εγκατάσταση της νέας λατομικής δραστηριότητας, καθώς και του Προέδρου του ΣΠΑΠ, θα δοθεί την προσεχή Πέμπτη 24 Ιουνίου, στο χώρο όπου πραγματοποιούνται τα ΔΙΟΝΥΣΙΑ, στην Κοινότητα Διονύσου. Ενώ ευρεία συγκέντρωση προγραμματίζεται για το τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου σε ημερομηνία και χώρο που θα ανακοινωθούν άμεσα.