logo


Ερωτήσεις για τα χρήματα που δεν απέδωσε ο Δήμος, σε δυο δόσεις μάλιστα, πέρυσι 150.000 ευρώ και φέτος 500.000 ευρώ, από τον οικονομική ενίσχυση προς την ΕΣΤΙΑ, υπέβαλε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου (21/5) η Ρ. Πανουργιά, εκπρόσωπος της παράταξης “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”.Η κ. Πανουργιά ζήτησε επίσημη, γραπτή ενημέρωση για το πότε θα επιστραφούν τα χρήματα, μια που “τρέχουν» οι υποχρεώσεις του Νομικού Προσώπου, αλλά και να συζητηθεί ξεχωριστά το εν λόγω θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το μεν πρώτο ποσόν των 150.000 ευρώ παρακρατήθηκε πέρυσι, χωρίς καταπώς φαίνεται να τεθεί κάποια επίσημη αιτιολογία υπόψη των μελών, ενώ το δεύτερο και μεγαλύτερο, του μισού εκατομμυρίου, προστέθηκε στους πόρους του Δήμου ώστε, στο πλαίσιο κήρυξής του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  να εξοικονομηθούν χρήματα στον προϋπολογισμό τού 2021 για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη “Μήδεια”.

Διευκρινίζεται εδώ πως το οικονομικό καθεστώς της ΕΣΤΙΑΣ διέπεται από ΦΕΚ, όπου ορίζεται πως επιχορηγείται από το Δήμο Διονύσου  ετησίως με συγκεκριμένο ποσό. Στην πρώτη τετραετία του καλλικρατικού Δήμου, τότε που συστήθηκε το Νομικό Πρόσωπο, η επιχορήγηση αυτή ανερχόταν στο ένα εκατομμύριο. Επί Διοίκησης Ζαμάνη, και Προεδρίας του Θ. Στάικου, το ποσόν- όπως ο τελευταίος υπενθύμισε στην ίδια συνεδρίαση- αυξήθηκε στο 1.200.000 ευρώ με τροποποίηση του ΦΕΚ. Λίγο αργότερα, που παρέστη ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων για τα σχολεία, το ποσό αυτό αναμορφώθηκε προς τα κάτω, στο 1.050.000 ευρώ, με νέα τροποποίηση του σχετικού ΦΕΚ. Το 2020 αντί του 1.050.000, δόθηκαν στην ΕΣΤΙΑ 900.000 ευρώ, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ενέσκηψε, όπως είναι γνωστό, η “Μήδεια”. Για τη διαχείριση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας ο Δήμος Διονύσου εξοικονόμησε 1,9 εκατομμύριο ευρώ από ίδιους πόρους, με τις 500.000 ευρώ να “κόβονται” από την ετήσια επιχορήγηση προς την ΕΣΤΙΑ. Όπως έχει τονίσει τόσο ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Ν. Κοκκαλάς, όσο και ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, η παρακράτηση αυτή, που αποτελεί ουσιαστικά λογιστική πράξη, θα είναι προσωρινή, μέχρι να έρθει η κρατική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της “Μήδειας”, και πάντως τα χρήματα θα επιστραφούν μέσα στο τρέχον ημερολογιακό έτος, όπως ορίζεται από το ΦΕΚ. Η προφορική διαβεβαίωση μιλούσε πρώτα για το Μάιο, που πέρασε άπρακτος, και μετά για τον προσεχή Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Την παρακράτηση αυτή, πάντως, χαρακτηρίζει παράνομη και αυθαίρετη η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και έχει προσφύγει γι’ αυτό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, υποστηρίζοντας πως για οποιαδήποτε μεταβολή στην επιχορήγηση της ΕΣΤΙΑΣ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τροποποίηση του ΦΕΚ.

Αυτά όσον αφορά στα 500 χιλιάρικα- γιατί εκκρεμεί ακόμη, πέραν του περυσινού ημερολογιακού έτους, η μη απόδοση των πρώτων 150.000 ευρώ, για τα οποία έχουν ήδη σταλεί δυο έγγραφα, αναπάντητα, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, προς το Δήμο: “Θα στείλουμε και τρίτο, πιο επιτακτικό, για να διαπιστώσουμε τις προθέσεις της Διοίκησης. Και αν δεν απαντήσουν και αυτή τη φορά, θα στραφούμε εκεί που πρέπει”, υπογράμμισε ο κ. Κοκκαλάς, διευκρινίζοντας πως αρμόδια υπηρεσία για να επιληφθεί εν συνεχεία του θέματος είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ πλέον παρουσιάζεται πρόβλημα στα ταμειακά διαθέσιμα του Νομικού Προσώπου, που οδηγούν σε αναμορφώσεις του Προϋπολογισμού για την κάλυψη των αναγκών.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως στην ίδια συνεδρίαση, στις 21 Μαΐου, συζητήθηκε η 2η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της ΕΣΤΙΑΣ για το 2021, η οποία ουσιαστικά υπαγορεύθηκε μετά και από την παρακράτηση των 500.000 ευρώ και οδήγησε αναγκαστικά στην αναδιαμόρφωση κάποιων ποσών, χωρίς από την άλλη πλευρά να κινδυνεύσει η στοχοθεσία, είχε τότε τονίσει ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου.

Η αναμόρφωση αυτή, που τελικά ψηφίστηκε ομόφωνα από την ΕΣΤΙΑ, έρχεται προς έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου αύριο Τρίτη 15 Ιουνίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθούν και τα παρακάτω: Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως στην επόμενη αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2021 αποδίδονται στην ΕΣΤΙΑ 200.000 ευρώ, παρά το γεγονός πως λόγω της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε, “ο Δήμος υπολειτουργεί μη έχοντας τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε οικοδομικά υλικά”, ενώ διαβεβαίωσε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα δοθεί και όλο το υπόλοιπο ποσόν.