logo


Εννέα συνολικά προτάσεις, προϊόν πολύμηνης εργασίας υπηρεσιακών παραγόντων και αιρετών, θα υποβάλει προς χρηματοδότηση από το αναπτυξιακό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ ο Δήμος Διονύσου, συνολικού προϋπολογισμού 19,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, με καταληκτική προθεσμία σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, σε αλλεπάλληλες κατεπείγουσες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, με πιο πρόσφατη αυτή της Τετάρτης 9 Ιουνίου, συζητείτο το περιεχόμενό τους ενώ προχθές εγκρίθηκε και η προτεραιοποίησή τους. Αυτή η τελευταία κρίθηκε απαραίτητη, μετά και από την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών να ορίσει μέγιστο συνολικό προϋπολογισμό στις προτάσεις που μπορεί να υποβάλει κάθε Δήμος, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Ο Δήμος Διονύσου, εν προκειμένω, θεωρούμενος μεσαίος προς μεγάλος Δήμος, δικαιούται να διεκδικήσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι προτάσεις, με τη σειρά που εγκρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από την Οικονομική Επιτροπή, στην οποία παρέστησαν οι εκπρόσωποι της Διοίκησης και ο επικεφαλής του Εύπολις Κ. Κουριδάκης, είναι:

  1. Πρόσκληση ΑΤ08: ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού COVID-19», κατατέθηκε η πρόταση «Ψηφιακές Υπηρεσίες Δήμου Διονύσου» συνολικού προϋπολογισμού 1.300.617,60 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση με κάμερες τεχνητής νοημοσύνης των δημοτικών κτηρίων και δασών για προστασία από δολιοφθορές και φωτιά, καθώς και στην ψηφιοποίηση του αρχείου του Δήμου.
  2. Πρόσκληση ΑΤ06 : ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Ποιότητας ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών» με τίτλο «Αστική Αναζοωγόνηση», κατατέθηκε η πρόταση «Αστική Αναζωογόνηση Δήμου Διονύσου» με προϋπολογισμό 10.559.172,63 ευρώ.  Πρόκειται για την αξιοποίηση του κτηρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ Αγ. Στεφάνου, αλλά και για τη βιοκλιματική ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων στη Δροσιά
  3. Πρόσκληση ΑΤ07 : ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «Παιδεία , Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» με τίτλο «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των Δήμων» , κατατέθηκε η πρόταση «Προσθήκη τριών (3) Αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας» προϋπολογισμού 783.224,67 ευρώ. Η πρόταση αφορά στην προσθήκη ορόφου με τρεις αίθουσες  στο Δημοτικό Σχολείο της Σταμάτας με ταυτόχρονη απομάκρυνση των αιθουσών- τάξεων ISOBOX.
  4. Πρόσκληση ΑΤ01: ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» με τίτλο «Υποδομές Ύδρευσης», θα κατατέθηκε η πρόταση «Aναβάθμιση Βελτίωση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Διονύσου» συνολικού προϋπολογισμού 1.614.630,00. ευρώ. Πρόκειται για την κουτσουρεμενη- λόγω του πλαφόν- πρόταση, που αρχικά προέβλεπε και την προμήθεια 8000 ψηφιακών υδρομετρητών. Μετά από την αναπροσαρμογή της πριν από λίγες ημέρες, περιλαμβάνει τον έλεγχο της επάρκειας και της βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στην Αναγέννηση Διονύσου, τα έργα αντικατάστασης του δικτύου σε περιοχές της πόλης, καθώς και αρχαιολογικές εργασίες και διαχείριση αποβλήτων εκσκαφών.
  5. Πρόσκληση ΑΤ09: ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Πολιτική Προστασία – Προστασία της Δημόσιας Υγείας – Τεχνική Βοήθεια», με τίτλο «Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος κατατέθηκε η πρόταση πρόταση «Ωρίμανση μελετών για τις ανάγκες αναπτυξιακών έργων Δήμου Διονύσου» με προϋπολογισμό 610.258,75 ευρώ. Οι εν λόγω μελέτες αφορούν στη βελτίωση της Λεωφόρου Μαραθώνος- Χελμού- Κρυονερίου, καθώς και στην ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων στον Άγ. Στέφανο.
  6. Πρόσκληση ΑΤ04 : ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» , με τίτλο «Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”, κατατέθηκε πρόταση «Δράσεις Ανακύκλωσης στο Δήμο Διονύσου» με προϋπολογισμό 1.327.916,00. Η πρόταση αφορά στην εγκατάσταση 14 Συστημάτων για Έξυπνες Γωνιές Ανακύκλωσης, δυο σε κάθε Κοινότητα, που θα περιλαμβάνουν βυθιζόμενους κάδους για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, πιθανόν και για βιοαπόβλητα, κάτι που δεν απέκλεισε ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης στη σχετική προ ημερών συζήτηση.
  7. Πρόσκληση ΑΤ12 : ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» με τίτλο «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους», κατατέθηκε η πρόταση «Ηλεκτροκίνηση στο Δήμο Διονύσου» , προϋπολογισμού 1.205.776,00 ευρώ. Πρόκειται για την προμήθεια ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, την κατασκευή/προμήθεια των απαραίτητων Σταθμών Φόρτισης, καθώς και του λοιπού αναγκαίου εξοπλισμού των οχημάτων.
  8. Πρόσκληση ΑΤ03: ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» κατατέθηκε η πρόταση «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης και αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις Ύδρευσης του Δήμου Διονύσου», με προϋπολογισμό 3.230.565,80.ευρώ. Η πρόταση αφορά σε δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μέρους του υφιστάμενου εξοπλισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης των 7 Κοινοτήτων.                                                                                     
  9. Τέλος, ο Δήμος Διονύσου θα υποβάλει ακόμη μια πρόταση, που όμως δεν περιλαμβάνεται στο πλαφόν των 18 εκατομμυρίων και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί ούτως ή άλλως. Η πρόταση αφορά στην πραγματοποίηση του Β’Βάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου σε όσα από τα σχολεία της πόλης παρουσιάστηκε ανεπαρκής σεισμική ικανότητα κατά τη διενέργεια του Α’Βάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου. Όσο για τα κριτήρια, με τα οποία έγινε η προτεραιοποίηση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Κουριδάκη ο Δήμαρχος υπογράμμισε πως έπαιξαν ρόλο τόσο τα ποσά σε κάθε πρόταση όσο και το περιεχόμενό της: Προκρίθηκε, για παράδειγμα, το σχολείο (της Σταμάτας) έναντι των ηλεκτρικών οχημάτων, που μπορεί στο μέλλον να προμηθευθεί ο Δήμος με ίδιους πόρους, αλλά και η πυρασφάλεια των υποδομών και των δασών. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία του για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας του Δήμου, με τη χρηματοδότηση της πλειονότητας των παραπάνω προτάσεων.