logo


Ομόφωνα- με λευκή ψήφο από την Α. Πέππα της μείζονος μειοψηφίας- εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Διονύσου, σε κατεπείγουσα συνεδρίασή της, την Παρασκευή 4 Ιουνίου, η επιλογή 14 σημείων- από δυο σε καθεμιά από τις 7 Κοινότητες της πόλης- όπου προτείνεται να εγκατασταθούν Συστήματα Γωνιών Ανακύκλωσης, στο πλαίσιο υποβολής πρότασης του Δήμου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, στον άξονα “Χωριστή συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης & Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”.

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για σημεία όπου θα εγκατασταθούν κάδοι βυθιζόμενοι για υλικά ανακύκλωσης, πιθανόν και για βιοαπόβλητα, σύμφωνα με τη μελέτη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, όπως διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης. Ο ίδιος προσέθεσε πως η αρχική πρόταση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος περιελάμβανε τριάντα και πλέον σημεία, από τα οποία στην παρούσα φάση προκρίθηκαν τα 14, με σκοπό να αυξηθούν στο μέλλον.

Η πρόταση αυτή συμβάλλει στην υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που αν και ψηφισμένο ομόφωνα από το 2016, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, παρότι ομόφωνη, δεν ελήφθη τόσο εύκολα όσο φαίνεται: Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων έναντι άλλων σημείων; Ποια είναι η πυκνότητα του πληθυσμού που εξυπηρετείται; Εξετάστηκε η τυχόν κυκλοφοριακή επιβάρυνση σε κάθε σημείο; Λήφθηκε υπόψη η εγγύτητα με επαγγελματικές δραστηριότητες που παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά; Έχει εξασφαλισθεί ο εξοπλισμός που θα υποστηρίζει τη διαχείριση των κάδων και την αποκομιδή των απορριμμάτων; Υπήρξε γνωμοδότηση από τα Τοπικά Συμβούλια, ώστε εκείνα να υποδείξουν τα κατάλληλα σημεία για τις Γωνιές Ανακύκλωσης;

Ήταν μερικά από τα ερωτήματα που έθεσαν τόσο η κ. Πέππα, όσο και ο Κ. Κουριδάκης από τον Εύπολι, που είχε μάλιστα εξετάσει σημείο προς σημείο, ενώ επέμειναν ιδιαιτέρως στο είδος των απορριμμάτων που περιελάμβανε η πρόταση: Θα πρόκειται μόνο για ανακυκλώσιμα υλικά- γυαλί, πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο-, για τα οποία ουδείς είχε αντίρρηση, ή και για βιοαπόβλητα, δηλαδή οργανικά απορρίμματα, για τα οποία όμως εκφράσθηκαν ισχυρές ενστάσεις;

Στα παραπάνω ερωτήματα απάντησε με διευκρινίσεις ο Δήμαρχος Γ. Καλαφατέλης, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση: Στις 14 Γωνιές Ανακύκλωσης, που αποτελούν εγκαταστάσεις πολύ μικρής κλίμακας, θα τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης με στόχο τη διαλογή στην πηγή, το διαχωρισμό των πρωτογενών υλικών και την επανάχρησή τους. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους και μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων, αλλά και της μείωσης των υπολειμμάτων που οδηγούνται προς ταφή. Οι Γωνιές, τέλος, τοποθετούνται συνήθως σε Κοινόχρηστους Χώρους (παρτέρια, πλατείες) και σε χώρους συγκέντρωσης κοινού όπως εκκλησίες, πάρκα και σχολεία και μπορούν να περιλαμβάνουν διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης (σύμμεικτα, ρούχα, έντυπο χαρτί, γυαλί κ.λπ.) που θα σηματοδοτούνται με ειδικές πληροφοριακές πινακίδες. Στα προτεινόμενα σημεία, τόνισε ο ίδιος, υπάρχουν ήδη κάδοι, ενώ με την εγκατάσταση των Γωνιών Ανακύκλωσης γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθούν οι χώροι καλύτερα. Στόχος μας είναι, συμπλήρωσε ο κ. Καλαφατέλης, να μπαίνουν νέες Γωνιές Ανακύκλωσης σε κάθε διαχειριστική περίοδο, ώστε να καλυφθούν πλήρως όλες οι γειτονιές της πόλης.

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η αντιπαράθεση ανάμεσα στο Δήμαρχο και τη συνάδελφο του από τη μειοψηφία, η οποία διετέλεσε Αντιδήμαρχος Καθαριότητας επί Διοίκησης Ζαμάνη. Πιο συγκεκριμένα, η κ. Πέππα- εκφράζοντας το σκεπτικισμό της για το μηχανισμό υποστήριξης στη διαχείριση των κάδων στις Γωνιές Ανακύκλωσης- κατήγγειλε πως αρπάγες, λειτουργώντας ως απορριμματοφόρα, αδειάζουν κάδους με οικιακά απόβλητα “χύδην επάνω στα φορτηγά” και εν συνεχεία τα μεταφέρουν στο χώρο του κλαδοφάγου, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, με τεράστιο πρόβλημα για την υγεία των εργαζομένων εκεί, αλλά και των δημοτών. “Για λίγες ημέρες όντως έγινε έτσι η αποκομιδή σε κάποιους κάδους”, παραδέχτηκε ο κ. Καλαφατέλης, ενώ αμέσως μετά τόνισε πως η νυν δεν βρήκε τίποτα από την προηγούμενη δημοτική Αρχή που διοίκησε επί 5 χρόνια: «Ούτε εξοπλισμό ούτε μελέτες αφήσατε, αλλά μόνο έναν υπέργηρο στόλο, που εμείς θα ανανεώσουμε σε 2-3 χρόνια”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, αναφέροντας πως ήδη προβλέπεται η προμήθεια 7 νέων απορριμματοφόρων. “Λησμονείτε τα οχήματα που εμείς προμηθευτήκαμε, όπως και το μεγάλο κλαδοφάγο που αποδείχθηκε σωτήριος μετά από τη “Μήδεια”, έσπευσε να διορθώσει το Δήμαρχο η κ. Πέππα.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως η εν λόγω πρόσκληση από το ΤΡΙΤΣΗΣ έχει δημοσιοποιηθεί από τον περασμένο Αύγουστο. Το θέμα όμως ήρθε προς συζήτηση μόλις τώρα για δυο λόγους, όπως υπογράμμισαν και οι Αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος: Πριν ένα μήνα περίπου τέθηκε από την κυβέρνηση ανώτατο όριο στις προτάσεις, για τις οποίες δικαιούται να χρηματοδοτηθεί κάθε Δήμος μέσω του προγράμματος ΤΡΙΤΣΗΣ, συμπεριλαμβανομένων και των ενταγμένων στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, ανατρέποντας έτσι το σχεδιασμό της Διοίκησης που από τα 25 εκατομμύρια που είχε κατά νου να διεκδικήσει, έπεσε στα 18. Επιπλέον, στόχος είναι ο Δήμος Διονύσου να ανταποκριθεί σε όλες τις προσκλήσεις του χρηματοδοτικού προγράμματος, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα οι μόλις 4 μηχανικοί του Δήμου να δουλεύουν εξαντλητικά ώστε να προλάβουν τις προθεσμίες. Γι’ αυτό εξάλλου, για μια ακόμη φορά ανακοινώθηκε πως το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν κατεπείγουσες συνεδριάσεις τόσο από την Οικονομική όσο και από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν Γωνιές Ανακύκλωσης ανά Κοινότητα είναι τα παρακάτω:

Στο Κρυονέρι, Εφέσου και Ολυμπιονικών και στην πλατεία Μαραθωνοδρόμων

Στον Άγ. Στέφανο, στο πάρκο ΟΣΕ και στην πλατεία Μαρίνου Αντύπα

Στην Άνοιξη, στο Δημοτικό Σχολείο και στην Παιδική Χαρά της οδού Ουρανίας

Στη Σταμάτα, στην Πιπεροπούλου, στον Εύξεινο Πόντο, και στο Αντλιοστάσιο της οδού Παπανικολή

Στη Δροσιά, στην οδό Γρ. Λαμπράκη και στη Μαρίνου Αντύπα

Στη Ροδόπολη, στην πλατεία και στην οδό Ρόδων και Πίνδου

Στο Διόνυσο, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, επί της οδού Μητροπολίτου Κυδωνιών, και στην οδό Λ. Καΐρη και Κρέοντος