logo


Πενήντα δυο. Τόσα είναι τα – μεγάλα- πλατάνια που προβλέπεται να κοπούν, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού έργου στο Βρυσάκι, στον Άγ. Στέφανο, που κατασκευάζεται από την Περιφέρεια και έχει μπει πια στο τελικό στάδιο. Για τρία από αυτά ήρθε χτες Τρίτη 1 Ιουνίου στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αίτημα κοπής από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο. Υπενθυμίζεται πως για το θέμα αυτό, της κοπής των δένδρων στο συγκεκριμένο σημείο, η παράταξη «Εύπολις- Συνεργασία Δημοτών Διονύσου”, από την πρώτη στιγμή ανέλαβε δράση και πρωτοβουλία ώστε να αποτραπεί η κοπή τους, να διατηρηθεί η περιβαλλοντική ισορροπία καθώς και το μικροκλίμα στην περιοχή, ακόμη και να επιλεγούν άλλοι, πιο σύγχρονοι, τρόποι κατασκευής όσου έργου έχει απομείνει.

Υιοθετώντας την παραπάνω θέση η Δημοτική Αρχή αποτάθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας, που ζήτησε να αποφασισθεί η κοπή των τριών, πρώτων, πλατανιών ώστε να προχωρήσει το έργο και το ρέμα να μπει ομαλά στο ήδη εγκιβωτισμένο τμήμα. “Και από κει και πέρα να δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε για το υπόλοιπο τμήμα και τι συνολικές απώλειες θα έχουμε με την ολοκλήρωση του έργου”, είπε επί λέξει ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Εύπολις Κ. Κουριδάκη στην πρόταση αυτή του Αντιδημάρχου, την οποία μάλιστα παραλλήλισε με την υπόθεση των νέων λατομείων, όπου ζητείται η έγκριση για εξορυκτικές εργασίες στην αρχή για 243 στρέμματα, που σιγά σιγά θα γίνουν πάνω από 900.

Η τακτική αυτή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, υπογράμμισε ο κ. Κουριδάκης, που κατήγγειλε τη μεθόδευση της κατάτμησης κοπής των δένδρων, θεωρώντας πως το έργο πρέπει να  σταματήσει, αν δεν αποφασισθεί σήμερα τι μέλλει γενέσθαι επί του συνόλου, και όχι αποσπασματικά: “Το σχέδιο που έχει έρθει είναι ελλιπές, μια που ούτε έχουν καταγραφεί όλα τα υφιστάμενα δέντρα γύρω από το σημείο, ανάμεσά τους και πεύκα, ούτε έχει δηλωθεί ποια μένουν και ποια κόβονται”. Επανέλαβε εξάλλου πως πλέον υπάρχουν κι άλλοι τρόποι κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων και τόνισε πως από επιστημονικής σκοπιάς η πυκνή βλάστηση στις ρεματιές, όπως αυτή στο Βρυσάκι, αποτελεί ανάχωμα στις πλημμύρες και δήλωσε πως αν το θέμα ψηφισθεί, θα το πολεμήσει με κάθε τρόπο.

Απέναντι στη θέση αυτή, εξαρχής η Δημοτική Αρχή εξέφραζε φόβους για την τύχη του έργου εφόσον υπάρξουν καθυστερήσεις ή τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη. Προέτασσε επιπλέον την ανάγκη ταχείας και απρόσκοπτης ολοκλήρωσής του, ώστε “να σωθεί μια περιοχή που σε κάθε μπόρα πλημμύριζε αλλά υπέφερε και από ρύπανση λόγω ανεξέλεγκτης διάθεσης λυμάτων μέσα στο ρέμα”, συμπλήρωσε ο Δ. Ράικος Αντιδήμαρχος σήμερα Διοικητικών Υπηρεσιών, που ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ήταν αυτός που είχε υπογράψει τη σχετική εργολαβία για το Βρυσάκι.

Αξίζει εδώ να διευκρινισθεί πως στο πλαίσιο του αντιπλημμυρικού έργου πραγματοποιούνται παρεμβάσεις, που από τη μια πλευρά κλείνουν τμήμα του- σ.σ. αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα- και από την άλλη πλευρά αφήνουν τμήμα του ρέματος ανοιχτό. Στο κομμάτι αυτό, το ανοιχτό, απειλούνται τα υφιστάμενα δένδρα.

Το θέμα τελικά αποσύρθηκε, ενώ και χθες και σήμερα Τετάρτη 2 Ιουνίου αιρετοί του Δήμου και μηχανικοί επισκέφθηκαν το Βρυσάκι, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση και επί τόπου να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους κατασκευής του έργου.

Σχετική είναι και η ανακοίνωση της παράταξης Εύπολις, του οποίου ο επικεφαλής μαζί με συνεργάτες πραγματοποιεί συνεχείς αυτοψίες στην περιοχή το τελευταίο διάστημα:

𝛰𝛸𝛪 𝛴𝛦 𝛢𝛶𝛩𝛢𝛪𝛲𝛦𝛵𝛦𝛴 𝛫𝛰𝛱𝛦𝛴 𝛥𝛦𝛮𝛥𝛲𝛺𝛮 𝛤𝛪𝛢 𝛵𝛨 «𝛥𝛪𝛦𝛶𝛩𝛦𝛵𝛨𝛴𝛨» 𝛵𝛰𝛶 𝛲𝛦𝛭𝛢𝛵𝛰𝛴 𝛣𝛲𝛶𝛴𝛢𝛫𝛪 𝛴𝛵𝛰𝛮 𝛢𝛤𝛪𝛰 𝛴𝛵𝛦𝛷𝛢𝛮𝛰
_____________________________
Ο μήνας ξεκίνησε καλά…
Στόχος ήταν τα πλατάνια στο Ρέμα Βρυσάκι, αλλά, ευτυχώς, το θέμα αποσύρθηκε προς το παρόν, κατόπιν έντονης αντίδρασης του επικεφαλής της παράταξης ΕΥΠΟΛΙΣ, Κωστή Κουριδάκη.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ήρθε προς έγκριση η κοπή τριών πλατανιών για τη συνέχιση του έργου διευθέτησης του ρέματος Βρυσάκι στον Αγ. Στέφανο. Στην εισήγηση ακούστηκαν αρκετά, που, όμως, δεν μπορούν να μας πείσουν ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί η κοπή τους… Το σχέδιο που συνόδευε την εισήγηση δεν ήταν πλήρες και ερχόταν σε αντίθεση με αυτά που λέγονταν προφορικά.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε ως λύση το «ας κόψουμε αυτά, τώρα, που εμποδίζουν την εξέλιξη του έργου και για τα υπόλοιπα θα δούμε». Ούτε, φυσικά, επειδή το ρέμα γίνεται παρανόμως αποδέκτης ακαθάρτων από κάποιους ασυνείδητους θα πρέπει να «χαϊδεύουμε αυτιά». Πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα!
⚠️ Το θέμα της ολοκλήρωσης με την κοπή των δένδρων στο ανοιχτό τμήμα του ρέματος θα πρέπει να λυθεί συνολικά, και, όχι τμηματικά, στη βάση του «κάνοντας και βλέποντας». Η παράταξή μας ζήτησε την εκ νέου μελέτη του θέματος, την επίσκεψη επί τόπου, προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις της και τις τεχνικές προτάσεις, ώστε να προχωρήσει το έργο χωρίς να καταστραφεί η παρόχθια βλάστηση.
⚠️ Το συγκεκριμένο τμήμα του ρέματος είναι γεμάτο από πυκνή βλάστηση, με υψηλά δέντρα (ιτιές, λεύκες και πλατάνια) εντός της κοίτης και παρόχθια, που διαμορφώνουν ένα πανέμορφο τοπίο εντός του οικισμού του Αγίου Στεφάνου και ένα πολύ ευνοϊκό μικροκλίμα για την ευζωία και την αναψυχή όχι μόνο των περιοίκων, αλλά και των επισκεπτών.
⚠️ Βεβαίως και συμφωνούμε για την εξασφάλιση αντιπλημμυρικής προστασίας των συμπολιτών μας, που κατοικούν πάνω ή σχεδόν πάνω στο ρέμα. Προφανώς δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να κινδυνεύσουν ούτε οι ίδιοι ούτε οι περιουσίες τους από πλημμυρικά φαινόμενα. Θεωρούμε, όμως, ότι τα σχετικά έργα μπορούν να γίνουν χωρίς να γίνει η αβασάνιστη κοπή δένδρων και να ενσωματωθούν στο προτεινόμενο πλαίσιο της κατασκευής ή -αν δεν είναι αυτό εφικτό-, να αλλάξει, έστω και τώρα, η μέθοδος της διευθέτησης, με επιλογή άλλης που να επιτρέπει τη διατήρησή τους (π.χ. κορμοδέματα, οπλισμένη γη, εφαρμογή γεωσύνθετων υλικών).
Σε προηγούμενη αναφορά μας είχαμε απαιτήσει η κοπή των δένδρων να γίνει, μόνον αφού ο Εργολάβος του έργου καταθέσει αίτημα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του Δήμου Διονύσου και μετά από σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Αναγνωρίζουμε τη συμβολή του προέδρου της ΕΠΖ και Αντιδήμαρχο Διονύσου κ. Ι. Φωτάκη, ώστε να μην γίνει η κοπή τους χωρίς σχετική άδεια.
Επίσης, απαιτήσαμε να μην γίνει αποδεκτό αίτημα για την κοπή των δένδρων, όταν αυτό έρθει στην ΕΠΖ, ζητώντας 𝝾𝞄𝞂𝝸ώ𝝳𝝴𝝸ς 𝝰𝝺𝝺𝝰𝝲ές στην κατασκευή του έργου, ώστε να παραμείνει στη θέση τους η συντριπτική πλειονότητα, αν όχι το σύνολο, των υφιστάμενων δένδρων κάτι το οποίο δεν έχει γίνει.
Η συμβολή των πλατανιών στην ροή του ρέματος είναι σημαντική. Αν χαθεί το ριζικό σύστημα εκατέρωθεν των πρανών τότε το ρέμα θα διευρύνει την κοίτη του με κίνδυνο να παρακάμψει ακόμη και τα υποτιθέμενα έργα συγκράτησης του.
Ζητάμε με τον πιο έντονο τρόπο από την Περιφέρεια Αττικής και τη Δημοτική Αρχή 𝞽𝞰 𝞭𝞲𝞪𝞫𝞮𝞫𝞪ί𝟂𝞼𝞰 𝞬𝞲𝞪 𝞽𝞰 διάσωση των δένδρων 𝞼𝞮 𝞼𝞾𝞶𝞭𝞾𝞪𝞼𝞵ό 𝞵𝞮 τις όποιες εργασίες ή 𝞵𝞮 𝞽𝞰𝞶 𝞪𝞶𝞪𝞱𝞮ώ𝞺𝞰𝞼𝞰 𝞽𝞰ς 𝞵𝞮𝞴έ𝞽𝞰ς, 𝞮𝞿ό𝞼𝞸𝞶 𝞪𝞾𝞽ή 𝞪𝞹𝞪𝞲𝞽𝞰𝞱𝞮ί.
⚠️ Θα πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η μάχη ενάντια σε κάθε τι που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δ. Διονύσου θα είναι συνεχής και δυναμική.