logo


Κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Διονύσου πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή 28 Μαΐου, με τρία θέματα στην Ημερήσια Διάταξη, και με δυο από αυτά να αποτελούν προτάσεις για ένταξη έργων και προμηθειών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ.

Το πρώτο αφορούσε στην προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων καθώς και των σημείων φόρτισής τους, στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο “Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στο Δήμο Διονύσου”, συνολικού προϋπολογισμού 1.205.776 ευρώ. Στη συγκεκριμένη πρόταση, υπενθυμίζεται, είχε ήδη συνταχθεί και προετοιμασθεί ο φάκελος για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από εξωτερικό σύμβουλο, σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Η χρηματοδότηση αφορά στην προμήθεια 6 οχημάτων- 1 μικρό επιβατηγό, 2 μικρά επιβατηγά ΒΑΝ, 2 κλειστά ΒΑΝ πολλαπλών χρήσεων και 1 λεωφορείο- και του σταθμού φόρτισής τους και η υποβολή της πρότασης λήγει τη Δευτέρα 31 Μαΐου το πρωί, εξού και η κατεπείγουσα χθεσινή συνεδρίαση, όπως τόνισε  Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης.

Το δεύτερο θέμα αφορούσε στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε 20 από τις πιο ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης του Δήμου. Η πρόταση για χρηματοδότηση, προϋπολογισμού 3.224.489 ευρώ, υποβάλλεται στην πρόσκληση του ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ με τίτλο “Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων”. Στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί και η προμήθεια 9 γεννητριών για ισάριθμα αντλιοστάσια του Δήμου, εκτός αυτών που θα αγοραστούν μέσα στον Ιούνιο με κονδύλια που εξοικονομήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τη “Μήδεια”. Σύμφωνα με την εισήγηση, που υπογράφει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στ. Κριεμάδης, “Η πράξη θα περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, εφαρμογών και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα επιτηρούνται και ελέγχονται κεντρικά μέσω αυτόνομου συστήματος διαχείρισης παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας με στόχο την ενεργειακή αυτονομία του δικαιούχου, με χρήση εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Τέλος περιλαμβάνει εξοπλισμό προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την πολιτική προστασία. Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων ύδρευσης καθώς και η αξιοποίηση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας του Δήμου Διονύσου”.

Από το ποσόν του προϋπολογισμού, το 1,5 εκατομμύριο περίπου αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των αντλιοστασίων και άλλο 1 εκατομμύριο την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών επάνω στα αντλιοστάσια. Η εν λόγω μελέτη, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Οκτώβριο με λεπτομερή καταγραφή των ελλείψεων στα αντλιοστάσια του Δήμου, ενώ τον Ιανουάριο είχε ξεκινήσει και η έρευνα αγοράς για τις προβλεπόμενες προμήθειες, και γεννητριών, που όμως δεν πρόλαβε τότε να ολοκληρωθεί λόγω της “Μήδειας”.

Τη χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής θα ακολουθήσουν και άλλες μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προειδοποίησε ο ίδιος. Εκτός από την τακτική συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης 1 Ιουνίου, το Σώμα θα κληθεί να εγκρίνει άλλες 6 προτάσεις για χρηματοδότηση, των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει γύρω στις 11 Ιουνίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως πριν από λίγο καιρό η κυβέρνηση έθεσε πλαφόν στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων μέσω του προγράμματος ΤΡΙΤΣΗΣ. Σύμφωνα με αυτό, ο Δήμος Διονύσου, που ανήκει στους μεσαίους- μεγάλους Δήμους της χώρας, δικαιούται χρηματοδότηση για προτάσεις μέχρι του ποσού των 18 εκατομμυρίων ευρώ. “Ο στόχος μας μέχρι τώρα, και γι’ αυτόν προετοιμαζόμασταν, ήταν να διεκδικήσουμε 25 εκατομμύρια, αλλά η εξέλιξη αυτή μας φρέναρε, όπως και πολλούς Δήμους της χώρας”, υπογράμμισε ο κ Καλαφατέλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Οδού Διονύσου. “Από αυτά τα 18 εκατομμύρια, αφαιρέθηκαν  2 έργα του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, τα 3,5 εκατομμύρια που αφορούσαν στα υδρόμετρα και τα 3 εκατομμύρια για το ΕΠΑΛ Διονύσου, που όμως καταφέραμε να το εντάξουμε τελικά ως διαδημοτικό έργο”, συμπλήρωσε ο κ. Καλαφατέλης. Προσέθεσε μάλιστα πως το σύνολο των προτάσεων του Δήμου προς χρηματοδότηση φθάνει στα 20 εκατομμύρια ευρώ περίπου, για τις οποίες ενδέχεται να ζητηθεί προτεραιοποίηση από το Υπουργείο.