logo


Στη μάχη κατά της εγκατάστασης νέων λατομείων στην Πεντέλη μπαίνουν όλο και περισσότεροι Δήμοι, που μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδώσουν σχετικά ψηφίσματα. Αυτό υπογράμμισε στη χθεσινή (26/5) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου ο Βλ. Σιώμος, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης και Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Προστασία του Πεντελικού. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σιώμος ενημέρωσε το Σώμα πως οι 12 Δήμοι μέλη του Συνδέσμου τάσσονται αλληλέγγυοι στον αγώνα κατά της νέας λατομικής δραστηριότητας, ενώ ήδη Μαραθώνας, Πεντέλη, Κηφισιά, Μαρούσι, που γειτνιάζουν άμεσα με το Πεντελικό, αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα να προχωρήσουν στην έκδοση ψηφίσματος, βασισμένου σ’ αυτό που θα εκδώσει ο Δήμος Διονύσου εντός των ημερών. Όπως έγινε γνωστό χθες, το σχέδιο ψηφίσματος βρίσκεται στα χέρια των επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου, που ζήτησαν προθεσμία λίγων ημερών για να το επεξεργαστούν και ίσως να το εμπλουτίσουν, ώστε να συζητηθεί στη διαπαραταξιακή επιτροπή την προσεχή Δευτέρα και αμέσως μετά να έρθει προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Πάντως ο ίδιος ο ΣΠΑΠ έχει ήδη προχωρήσει στην έγκρισή του, με κάποιες μικροαλλαγές ώστε να αποκτήσει διαδημοτική διάσταση, ενώ αποφάσισε με τη σειρά του την άσκηση ενδίκων μέσων στο ΣτΕ, αλλά και την κάλυψη του θέματος από τηλεοπτικούς σταθμούς με ενημέρωση από το Δήμαρχο Διονύσου. “Ο ΣΠΑΠ θα είναι δίπλα στο Δήμο σας, σε μια γροθιά, σε όποια κινητοποίηση αποφασισθεί, όσο μάχιμη και αν είναι”, τόνισε τέλος με νόημα ο κ. Σιώμος.

Η διαπαραταξιακή, σύντομα και διαδημοτική, επιτροπή στην πρώτη συνεδρίασή της την περασμένη Δευτέρα κατέστρωσε το σχεδιασμό και εξειδίκευσε το πλαίσιο των ενεργειών από δω και πέρα σε κάθε επίπεδο- νομικό, πολιτικό, κοινωνικό- ώστε να αποτραπεί η προσπάθεια ιδιωτικής εταιρείας να ξεκινήσει εξορυκτική δραστηριότητα σε επιφάνεια άνω των 900 στρεμμάτων στην Πεντέλη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ειδικές διοικητικές προσφυγές έχουν υποβληθεί κατά τριών αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης που εγκρίνει ερευνητικές εργασίες για μάρμαρο σε ισάριθμους χώρους (σ.σ. αλλά πρόσφατα ανακαλύφθηκε και μια τέταρτη άδεια για ακόμη έναν χώρο), ενώ έχει ανατεθεί σε δικηγόρο η άσκηση αιτήσεων αναστολής και ακύρωσής τους ενώπιον του ΣτΕ.

Στην επιτροπή  κατατέθηκε επιπλέον από την παράταξη “Εύπολις” και τον Κ. Κουριδάκη η πρόταση να υπάρξει κινητοποίηση και πίεση προς την πλευρά των τοπικών βουλευτών, αλλά και περιφερειακών συμβούλων, να πάρουν σαφή θέση κατά των νέων λατομείων, αλλά και να υποβληθούν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή σε πλαίσιο που ο Δήμος Διονύσου θα καθορίσει, όπως τόνισε η Λ. Φέρμελη από τους “ΜΑΖΙ για τον Διόνυσο”.

Τέλος, στο κοινωνικό επίπεδο, στις κινητοποιήσεις που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται η σύγκληση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, ίσως και η διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος, μετά από πρόταση του «Εύπολις», ενώ έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των τοπικών μαζικών φορέων, πρωτίστως των Περιβαλλοντικών Συλλόγων, της περιοχής, όπως ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος Χωροταξικού Σχεδιασμού Γ. Φωτάκης.

Η ίδια διαπαραταξιακή επιτροπή κατήρτισε και το σχέδιο ψηφίσματος που συμπύκνωσε τις ενέργειες αυτές και το οποίο αφού πάρει την τελική μορφή του και εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποσταλεί προς κάθε κατεύθυνση- κόμματα, βουλευτές, γειτονικούς Δήμους, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.λπ.- και σε πιο απλή μορφή, ακόμη και πόρτα πόρτα για να φθάσει σε κάθε κάτοικο της πόλης, ώστε όλοι ανεξαιρέτως να τεθούν σε κατάσταση επαγρύπνησης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως σημαντική είναι η πρόταση που έρχεται από πολλές πλευρές για τροποποίηση του Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, ώστε να καταργηθούν δια παντός οι λατομικές ζώνες που αυτό προβλέπει, αλλά και η ταλαιπωρία των ιδιοκτητών εκεί με αναξιοποίητη περιουσία.

Τα νέα στοιχεία που προστέθηκαν στη χθεσινή συζήτηση, περί γνωμοδότησης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε λατομικό χώρο, ήταν οι εισηγήσεις, και εν συνεχεία αποφάσεις, του πρώην Οργανισμού Αθήνας, νυν Μητροπολιτικού Οργανισμού, περί αποκατάστασης και ανάπλασης ανενεργών λατομικών ζωνών στην Αττική, ανάμεσά τους και ο υπό συζήτηση λατομικός χώρος, που αποτελούν ιδιαιτέρως ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως υπογράμμισε ο κ. Φωτάκης, δυο λατομεία που λειτουργούσαν στην ίδια περιοχή- ΔΙΟΜΗΔΗΣ και ΠΑΡΘΕΝΩΝ- έκλεισαν το 2006 επειδή κατέληξαν να εξορύσσουν μόνο μαρμαρόσκονη, μια που τα αποθέματα αξιοποιήσιμου μαρμάρου είχαν πλέον εξαντληθεί. “Συνεπώς μάρμαρο εκεί πια δεν υπάρχει”, τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Σημαντική προσθήκη εδώ η παρέμβαση του τέως Αντιδημάρχου (και) Πολιτισμού Ν. Καρυστινού για την ανάγκη ανάπλασης των ανενεργών λατομείων, ώστε, εκτός από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, να αναδειχθούν και σε πυρήνα πολιτισμού, στα βήματα άλλων λατομείων που σήμερα λειτουργούν ως εμβληματικοί θεατρικοί χώροι.

«Οι μόνες παρεμβάσεις που μπορούμε να δεχτούμε στους λατομικούς χώρους είναι αναπλάσεις, χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικών διαδρομών», έκλεισε τη συζήτηση ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης, που επεσήμανε πως “όλοι μαζί ενωμένοι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα”.

Περιττό να τονισθεί πως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Διονύσου να καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη λατομική δραστηριότητα σε έναν από τους πέντε, συνολικά, λατομικούς χώρους, ήταν ομόφωνη. Αυτό όμως που αξίζει να τονισθεί είναι πως τη συνεδρίαση εκείνη τη στιγμή παρακολουθούσαν λιγότεροι από 30 πολίτες, ενώ από τη συνεδρίαση, στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, απουσίαζαν οι 14 από τους 41 συνολικά δημοτικούς συμβούλους, ανάμεσά τους και ολόκληρη η παράταξη “Η πόλη μας, Το σπίτι μας”.