logo


Η αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ κατά όλων των αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εγκρίνουν ερευνητικές λατομικές εργασίες στο Διόνυσο από την εταιρεία ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ, ή όποιο άλλο εταιρικό σχήμα, καθώς και η αίτηση αναστολής εργασιών, δίκην ασφαλιστικών μέτρων, θα περιλαμβάνονται στα ένδικα μέσα που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος Διονύσου, στον αγώνα του κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας νέων λατομείων στο Πεντελικό.

Αυτό, με λίγα λόγια, αποφάσισε σήμερα Τρίτη 25 Μαΐου στη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Διονύσου, που κλήθηκε να εγκρίνει τον ορισμό δικηγόρου στο δικαστικό αγώνα που αναμένεται μακρύς.

Για την ιστορία να σημειωθεί πως η νομική εκπροσώπηση του Δήμου στην υπόθεση με την επιχειρούμενη έναρξη λατομικής δραστηριότητας στο Διόνυσο ανατέθηκε στη δικηγόρο Αγγ. Χαροκόπου, γνωστή στην πόλη, μια που είναι η ίδια που χειρίζεται για λογαριασμό του Δήμου την υπόθεση με τα διόδια, και παλαιότερα την υπόθεση με τους πυλώνες της ΔΕΗ στην Κοινότητα Κρυονερίου.

Η απόφαση ήρθε μια ημέρα μετά από τη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής που έχει συσταθεί για το ίδιο θέμα και ενισχύθηκε από τις προσθήκες του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δ. Ζαμάνη, καθώς και από το νέο, ανησυχητικό, στοιχείο που ο ίδιος προσκόμισε-ότι, δηλαδή, οι αποφάσεις του Συντονιστή που εγκρίνουν τις ερευνητικές εργασίες δεν είναι τρεις, όπως μέχρι σήμερα ήταν γνωστό, αλλά τέσσερις, ή και περισσότερες. Έτσι η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προκρίνει την αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ, καθώς και (μετά από παρέμβαση του Ν. Παπαϊωάννου, δικηγόρου και ειδικού συνεργάτη Δημάρχου) την αίτηση αναστολής κατά όλων των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και κατά τυχόν αποφάσεων της Διοίκησης που θα απορρίπτουν τις ανεξάρτητες ειδικές διοικητικές προσφυγές που έχουν υποβληθεί από φορείς της πόλης. Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως είναι άκρως σημαντικό να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση του Δήμου τώρα, στο πρώιμο στάδιο, γιατί “αν πατήσει η εταιρεία πόδι στην περιοχή, αποχαιρέτα την την Αλεξάνδρεια που χάνεται”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η τέταρτη άδεια (ίσως και περισσότερες) εκ μέρους του Συντονιστή, όμως, δεν ήταν το μοναδικό νέο στοιχείο που ακούστηκε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής: Σύμφωνα με πληροφορίες της Οδού Διονύσου, η ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ είναι εταιρεία συνδεδεμένη με την εταιρεία ΠΕΤΡΟΚΟΛ, που ειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία χημικών προϊόντων. Και στις δυο αυτές εταιρείες, ο κορμός του Διοικητικού Συμβουλίου αποτελείται εν πολλοίς από τα ίδια άτομα, όλοι κάτοικοι του Δήμου Διονύσου, στην Κοινότητα Κρυονερίου, ενώ υπάρχει και σύνδεσμος, όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση της πρώτης με τη δεύτερη.

Η πληροφορία αυτή, που ήρθε μετά από έρευνα του κ. Παπαϊωάννου στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), έχει τεθεί σε γνώση της Διοίκησης του Δήμου, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον Πρόεδρο του Κλιμακίου Εθελοντών Διονύσου Δ. Πιτιανούδη, που είναι εργαζόμενος στα ενεργά Λατομεία Μαρμάρου, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε σχολιασθεί επισήμως και αυτό αποδείχθηκε από το δυσάρεστο, όπως φάνηκε, ξάφνιασμα των εκπροσώπων των μειοψηφιών. Η ερώτηση της Οδού Διονύσου ήταν σαφής: Το γεγονός είναι πως συμπολίτες από τη μια άκρη της πόλης σκέφτονται να ξεκινήσουν στην άλλη άκρη της πόλης, που έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μια επιχειρηματική δραστηριότητα, που όλοι συνομολογούν ότι χαρακτηρίζεται από πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και που σε πλήρη ανάπτυξη θα επιφέρει τρομακτικές αλλοιώσεις στο περιβάλλον. Ποια είναι η θέση της Διοίκησης;

“Με την πόλη αδιαπραγμάτευτα, προς το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου Διονύσου. Εξάλλου σταθήκαμε απέναντι σ’ αυτή τη δραστηριότητα, κάνοντας ό,τι έπρεπε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή”, απάντησε επί λέξει ο Δήμαρχος Διονύσου Γ. Καλαφατέλης. Άφησε εντούτοις αιχμές για το στόχο της ερώτησης από την Οδό Διονύσου, λόγω της εντοπιότητας των ιδιοκτητών των εταιρειών, ενώ παραδέχτηκε πως γνωρίζει τον ένα τουλάχιστον εξ αυτών, που, κατά τα λεγόμενά του, είναι αξιόλογος επιχειρηματίας και άνθρωπος: “Όμως τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών είναι πάνω από τον καθένα”, υπογράμμισε σε έντονο ύφος ο κ. Καλαφατέλης.

Είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής όλες οι ενέργειες και οι αντιδράσεις της Διοίκησης του Δήμου, συνεπικουρούμενης από τις παρατάξεις της μειοψηφίας και φορείς της πόλης, βρίσκονται σε πλήρη και σταθερή εναρμόνιση με αυτή την αταλάντευτη θέση, της προστασίας των συμφερόντων του Δήμου και των κατοίκων του. Το αποδεικνύουν άλλωστε οι αλλεπάλληλες συσκέψεις, διαβουλεύσεις, συνεδριάσεις και αντιδράσεις- και σε νομικό επίπεδο- των προηγούμενων ημερών υπό το κράτος των καταιγιστικών εξελίξεων στην υπόθεση.

Παραμένει εντούτοις απορίας άξιο και ακατανόητο το γεγονός πως αν και η Διοίκηση γνώριζε τους ιδιοκτήτες, δεν είχε κάνει εξαρχής κοινωνούς αυτής της πληροφορίας τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τη στιγμή μάλιστα που χθες Δευτέρα 24 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις μάλλον πολλές στο μέλλον συνεδριάσεις της διαπαραταξιακής (σ.σ. και σύντομα και διαδημοτικής) επιτροπής, που συστάθηκε με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν κομίζουμε γλαύκα ες Αθήνας, υποστηρίζοντας πως η πληροφορία είναι δύναμη. Και στην περίπτωση αυτή, οτιδήποτε προσθέσει έστω και ένα όπλο στη φαρέτρα του Δήμου, μπορεί να αποβεί χρήσιμο.

Προφανώς και όλοι οι κάτοικοι του Δήμου είναι ελεύθεροι να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα όπου θέλουν μέσα στην πόλη, όπως τόνισε ο Δήμαρχος- αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτή η δραστηριότητα, εκτός από το επιχειρηματικό όφελος, δεν θα στρέφεται κατά της πόλης (τους), «αναλώνοντας καταχρηστικά το φυσικό πλούτο της περιοχής, οδηγώντας σε μη επανορθώσιμη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, υποβαθμίζοντας το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, παραβιάζοντας θεμελιώδεις διατάξεις, με καταστροφικές συνέπειες», όπως γράφει η ειδική διοικητική προσφυγή του ίδιου του Δήμου κατά των αποφάσεων του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.