logo


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Δύο χρόνια πέρασαν από τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της δημοτικής αρχής. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ό𝟀𝞲 𝞵ό𝞶𝞸 𝞭𝞮𝞶 έ𝟀𝞮𝞲 𝞪𝞴𝞴ά𝞷𝞮𝞲 𝞳ά𝞽𝞲, 𝞪𝞴𝞴ά, 𝞭𝞾𝞼𝞽𝞾𝟀ώς, 𝞸𝞭𝞮ύ𝞸𝞾𝞵𝞮 𝞹𝞺𝞸ς 𝞽𝞸 𝟀𝞮𝞲𝞺ό𝞽𝞮𝞺𝞸

Η ανάληψη της «εξουσίας», όπως συμβαίνει, θέλει κόπο αλλά (δυστυχώς για ορισμένους) και …τρόπο: αυξημένα κόστη για τη δημιουργία εντυπώσεων, άρα και χορηγούς -τα ονόματα των οποίων συχνά δεν δημοσιοποιούνται- αδιαφανείς συναλλαγές, συστηματική επαφή και συστράτευση με τα κάθε είδους συμφέροντα (κομματικά, παραταξιακά, επιχειρηματικά, οικογενειακά). Οι υποσχέσεις, τα πάρε-δώσε, οι συμψηφισμοί και οι κυβιστήσεις έχουν -διαρκώς- την τιμητική τους.

𝞚𝞮𝞲𝞽𝞸𝞾𝞺𝞬𝞸ύ𝞶 ό𝞵𝟂ς ό𝞴𝞪 𝞪𝞾𝞽ά 𝞾𝞹έ𝞺 𝞽𝞸𝞾 𝞓𝞰𝞵ό𝞽𝞰; 𝞟𝞺𝞸𝞿𝞪𝞶ώς, ό𝟀𝞲!

Λειτουργούν όμως ασφαλώς υπέρ της εντυπωσιοθηρίας και της  προπαγάνδας, της παραπλάνησης των Δημοτών στο όνομα του «κοινού καλού», με απώτερο σκοπό τις προσωπικές επιδιώξεις και τις (αμοιβαία επωφελείς) «δουλειές». Κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας , ο παραγωγικός χρόνος υλοποίησης ανταποδοτικών έργων για τον Δημότη, καταλήγει να είναι λιγότερος από τον χρόνο που χάνεται, κυριολεκτικά, σε επικοινωνιακές πρακτικές και φωτογραφικά ενσταντανέ, με επιτηδευμένα μειδιάματα και τυπικές χαιρετούρες. «Κλισέ»!

Οι παρασκηνιακές και προπαρασκευαστικές διεργασίες έχουν τεθεί ήδη σε εξέλιξη (πριν καν φτάσουμε στη μέση της δημαρχιακής θητείας). Στο βωμό επίτευξης του στόχου, επιστρατεύονται αμειβόμενοι ειδικοί, επικοινωνιολόγοι, σύμβουλοι, διαφημιστές. Και το χρήμα ρέει άφθονο. Πόθεν ερχόμενο άραγε;

Το «σπάσιμο της σιωπής» δεν ωφελεί τους συνήθεις υπόπτους, όπως και τους όψιμους λυτρωτές με νέες προβιές. Η παγιωμένη αυτή τακτική επί τρεις Καλλικρατικές θητείες δεν απέδωσε καρπούς στον Δήμο Διονύσου. Είναι οφθαλμοφανές ότι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τους Δημότες έμειναν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ή, στην καλύτερη, εξυπηρετήσεις ημετέρων και μόνον.

Η προσδοκία για πολιτική αναβάθμιση μπορεί να επιτευχθεί με άλλη ματιά, με πολιτικό πολιτισμό βασισμένο στην αξιοπρέπεια, την αποδοτικότητα και την προσφορά. Που να εκφράζεται από το ήθος του πολίτη/κατοίκου, από την αποδοχή του «άλλου», από το σεβασμό στη διαφορετική άποψη, από τις κατάλληλες επιλογές των προσώπων, με αξιοκρατικά κριτήρια.

Υπάρχουν πολλές ρήσεις, από την αρχαιότητα ως σήμερα, που εκφράζουν το «Κατά τον λαό και οι άρχοντες…»

Ο Σόλωνας διαπίστωνε: «Τώρα, την πόλη τη χαλούν οι ίδιοι οι πολίτες, οι παραδόπιστοι με τα ελαφρά μυαλά και της Δημοκρατίας, οι κεφαλές με άδικες βλέψεις γιατρειά να βάλουν δεν μπορούν στην απληστία τους, παρά την αδικία στο ποιος θα πλουτίσει». Στην εκκλησιαστική βιβλιογραφία: «Θὰ σᾶς δώσω ἄρχοντας σύμφωνα μὲ τὶς καρδιές σας», «οι λαοί έχουν τους άρχοντες, των οποίων είναι άξιοι», «καθρέπτης σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»…

«Άρχοντες» άξιοι υπάρχουν σε όλους τους παραταξιακούς χώρους. Το επιθυμητό αποτέλεσμα για ένα δήμο απελευθερωμένο από τα δεινά του παρελθόντος είναι εξασφαλισμένο όταν αυτοί απεμπλακούν από τις κομματικές αγκυλώσεις και δεσμεύσεις και μιλήσουν τη γλώσσα της ειλικρίνειας και της αμεσότητας. Όλοι εμείς που συμμετέχουμε στα κοινά, έχουμε προσωπική ευθύνη με τη στάση μας, τις επιλογές μας και τη βαρύνουσα συνεισφορά μας στη συλλογική ευθύνη απέναντι στους συνΔημότες μας και κυρίως στα παιδιά μας.

𝛨𝜋𝛼𝜌ά𝜏𝛼𝜉𝜂 𝛦𝛶𝛱𝛰𝛬𝛪𝛴, 𝜎𝜏𝛼𝜃𝜀𝜌ή 𝜎𝜏𝜄ς 𝛼𝜉ί𝜀ς 𝜏𝜂ς, 𝜇𝜀 𝛿𝜀𝛿𝜊𝜇έ𝜈𝜂 𝜏𝜂𝜈 𝛼𝜋ό𝜌𝜌𝜄𝜓𝜂 𝜋𝛼𝜌𝜔𝜒𝜂𝜇έ𝜈𝜔𝜈 𝜋𝜌𝛼𝜅𝜏𝜄𝜅ώ𝜈, 𝜏𝜂 𝜇𝜂 𝜀𝜇𝜋𝜆𝜊𝜅ή 𝜏𝜂ς 𝜎𝜀 𝜎𝜐𝜈𝛼𝜆𝜆𝛼𝛾ές 𝜅𝛼𝜄 𝜀𝜉𝜐𝜋𝜂𝜌𝜀𝜏ή𝜎𝜀𝜄ς, 𝛿𝜂𝜆ώ𝜈𝜀𝜄 𝛿𝜄𝛼𝜌𝜅ές «𝜋𝛼𝜌ώ𝜈» 𝜅𝛼𝜄 𝜀𝜈𝜀𝜌𝛾ή 𝜎𝜏𝜂𝜈 𝛼𝜈𝜏𝜄𝜇𝜀𝜏ώ𝜋𝜄𝜎𝜂 𝜏𝜔𝜈 𝜋𝜌𝜊𝛽𝜆𝜂𝜇ά𝜏𝜔𝜈.  𝛢𝜋𝜊𝜏𝜀𝜆𝜀ί  𝜇ό𝜈𝜄𝜇𝜂 𝜀𝜋𝜄𝛿ί𝜔𝜉ή 𝜇𝛼ς 𝜂 𝛽𝜀𝜆𝜏ί𝜔𝜎𝜂 𝜏𝜂ς 𝜅𝛼𝜃𝜂𝜇𝜀𝜌𝜄𝜈ό𝜏𝜂𝜏𝛼ς, 𝜂 𝛽𝜄ώ𝜎𝜄𝜇𝜂 𝛼𝜈ά𝜋𝜏𝜐𝜉𝜂 𝜅𝛼𝜄 𝜂 𝜋𝜌𝜊𝜎𝜏𝛼𝜎ί𝛼 𝜏𝜊𝜐 𝜑𝜐𝜎𝜄𝜅𝜊ύ 𝜋𝜆𝜊ύ𝜏𝜊𝜐 𝜏𝜊𝜐 𝜏ό𝜋𝜊𝜐 𝜇𝛼ς.

𝞢𝞽𝞲ς 𝞹𝞺𝞸𝞼𝞹ά𝞱𝞮𝞲ές 𝞵𝞪ς 𝞼άς 𝞱έ𝞴𝞸𝞾𝞵𝞮 𝞪𝞺𝟂𝞬𝞸ύς

Με τιμή

Κωστής Κουριδάκης

Επικεφαλής «Εύπολις»